naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Test SENTIS

Moderna tehnologija nam danes omogoča, da lahko genetske predispozicije za razvoj bolezni preverimo z genskim testom. SENTIS je enostaven in zanesljiv genetski test, s katerim lahko preverite tveganje za razvoj genetskih rakov na dojki in jajčnikih. 

S testom Sentis zaznavamo mutacije v določenih genih, odgovornih za razvoj dednega raka dojk in jajčnikov. Najbolj pomembna za večje tveganje za razvoj te oblike raka sta spremenjena gena BRCA1 in BRCA2. Prepoznanih je 19 dodatnih genov, določenih v najnovejših znanstvenih raziskavah. Prisotna mutacija v kateremkoli od njih tudi poveča tveganje za razvoj dednega raka dojk in jajčnikov.

 

Kako poteka testiranje

Za analizo je dovolj že vzorec 2ml sline. Vzorec vaše sline pošljemo v laboratorij, kjer izvedejo preiskavo. Rezultati testa pridejo v naš diagnostični center Strah, kjer jih skupaj pogledamo in se o njih pogovorimo. 

 

Kaj če se v vzorcu odkrije mutacija gena

V primeru da v vašem vzorcu odkrijemo tako mutacijo, vam je na voljo genetsko svetovanje. Zdravnik bo glede na izvid testa priporočil, kako se boste vodili v bodoče. S tem so možnosti za zgodnje odkrivanje raka veliko boljše. Zaznava prisotnih mutacij je dragocena informacija za vse člane družine, saj so lahko tudi sami nosilci teh sprememb. V primeru, da ima posameznica mutacijo v genu BRCA1, obstaja pri vsakem izmed njenih potomcev 50-odstotna možnost za prisotnost enake spremembe.

Lastnosti Sentis testa

  • Test se izvaja v laboratoriju, akreditiranem po ISO 15189:2012 in ISO 13485:2003, kar zagotavlja zanesljivost vsakega rezultata.
  • Test je preverjen v neodvisni študiji z več kot 1000 udeleženci, s katero so določili natančnost testa višjo od 99%.
  • Rezultati vključujejo podrobne informacije o vsaki odkriti dedni mutaciji in njenem vplivu na tveganje za razvoj rakavih obolenj, ki jih lahko napovemo.
  • V primeru zaznane mutacije je na voljo svetovanje kliničnega genetika.V primeru odkrite mutacije v analiziranem genu se kupno z zdravnikom določi osebni zdravstveni načrt, kako se posameznik vodi v bodoče. 
  • Zgodnje odkrivanje rakavih obolenj veča možnosti za uspešno zdravljenje in preživetje.Vsi posredovani podatki preiskovanca so shranjeni v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Pogosta vprašanja

Članki

Prvi pregled pri ginekologu se običajno začne z usmerjenim pogovorom - anamnezo. Splošna anamneza Ginekolog dekle povpraša jo o njenem zdravju, ginekološkem zdravju in zdravju nj...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 120 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vabimo vas k branju intervijuja z našo Prim. Darijo Strah, ki je izšel v decembrski številki revije Beauty forum.   Ženske smo, delno zaradi pritiskov družbe, delno zaradi na...

objavljeno 24.11.2017, na portalu Popolno samosvoja

Človeški papilomavirusi (HPV) so raznolika skupina DNA virusov, etiološko povezana z različnimi benignimi, predrakavimi in ...

Multimedija
23.12

Božično novoletni prazniki 2019/2020

Naša ambulanta bo zaprta od 27.12. 2019 do 3.1.2020, vendar bomo v omejenem času dosegljivi na naš mobilni telefon 051 636 000. Spletna naročanja in informacije v času praznikov niso mogoči, zato vas vljudno prosimo za razumevanje. Skupaj s sode...

04.11

TISKOVNA KONFERENCA ONKOMAN

4.11.2019 bomo zaradi sodelovanja na tiskovni konfrenci Onkomana - vse o raku prostate in ostalih rakih telefonsko in po e mailu dosegljivi od 9 do 12 ure. Ostale dneve ta teden smo dosegljivi po ustaljenem urniku. Hvala lepa za razumevanje, Darija i...

04.10

ZAPRTO ZARADI 10.OBLETNICE DC STRAH

V petek, 4.10.2019 bo ambulanta zaprta- Zaradi slavnostnega obeležja našega delovanja žal ne bomo mogli odgovoriti na e-naročanja ali telefon. Vljudno se opravičujemo in vas prosimo, da nas pokličete od ponedeljeka, 7.10. dalje. 

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka