naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Ali je možno, da sem stara 44 let in sem v menopavzi?

Menopavza je zadnja naravna menstrualna krvavitev. Njen začetek določimo retrogradno, ko krvavitev ni prisotna eno leto. Povprečna starost slovenske ženske ob nastopu menopavze znaša 51.5 leta. Klimakterij označuje obdobje pet do deset let okoli menopavze. V tem času ima lahko ženska tegobe, kot so navali vročine, močno potenje, nespečnost, utrujenost, slabšo sposobnost koncentracije in upad intelektualnih sposobnosti. Telesno se v začetku spremembe kažejo bodisi z zaprtjem, napihnjenostjo, težavami z dihali, bolečinami v sklepih in kosteh. V mesecih do letih po menopavzi pa se zaradi spremenjenega hormonskega dogajanja pojavijo spremembe v sečilih in genitalijah.

Strokovnjaki poznamo bolezensko stanje - prezgodnjo menopavzo, ki se kaže z enakimi znaki ali nekaj izmed njih, običajno navali vročine ali motnjami v menstrualnem ciklusu, celo z izgubo menstruacije. Žal prezgodnja menopavza prizadene vsako 1000 žensko v starosti med 20. in 30. letom invsako 100 žensko med 30. in 40. letom. Zato je starost 44 lahko povsem razumljiva starost za menopavzo, če po ginekološkem pregledu in hormonskih preiskavah (FSH) ugotovimo prezgodnjo menopavzo. Tako žensko moramo nujno zdraviti z nadomestno hormonsko terapijo do takrat, ko bi pri njej nastopila naravna menopavza, torej po 50. letu starosti. Brez zdravljenja bi namreč mlada ženska lahko utrpela resne posledice hitro napredujoče osteoporoze ali trpela zaradi zapletov s strani krvožilnega sistema, srca in obtočil. V meni se namreč povečuje tveganje za srčni infarkt in poapnevanje žilja.

Multimedija
22.02

Zimske počitnice DC Strah zaprto

Zaradi zimskih počitnic bo ambulanta zaprta od 25.2. do 1.3. 2019. Naročanje po e-pošti ne bo mogoče, saj vam zaradi odsotnosti ne bomo mogli odgovoriti. Dosegljivi pa smo po telefonu, zato vas vabimo, da nas pokličete!

24.01

Pomemben dan za Diagnostični center Strah

V petek, 25.1.2019 je pomemben dan za Diagnostični center Strah. Kot strokovna podpredsednica primarij Darija Mateja Strah sodeluje na učni delavnici DNA testi v ginekologiji in perinatologiji, ki ga organizira Klinika za ginekologijo in perinatologi...

26.10

Rožnati oktober

Rožnati oktober vsako leto opomni ženske vseh starosti, da morajo skrbeti za svoje zdravje. NA področju ozaveščanja smo bili v Diagnostičnem centru Strah letos kar pridni.V oddaji Dobro jutro smo govorili o: dejavnikih tveganja za nastanek raka, kaj ...

30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka