naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Kakšno kontracepcijo priporočate po rojstvu otroka?

Prvi ginekološki pregled po porodu ženska opravi 6. tednov po porodu. Svetovanje zaščite je seveda temeljni del obiska. Pomembno je, ali mamica doji ali ne, ali želi ponovno zanositi, ali je njeno načrtovanje družine končano.
Svetovanje za doječe mamice je drugačno, saj veljajo za  izbiro kontracepcije posebna pravila.   Klasične kombinirane hormonske kontracepcijske tabletke (KOK), ki vsebujejo estrogene, pri dojenju niso dovoljene. Dokazano delujejo na spremenjeno sestavo in manjšo količino mleka. Progestagenska tabletka (POK), ki vsebuje le progestagene, je najbolj primerna za zaščito doječih mater. Več o novi progestagenski tabletki si lahko preberete v članku: Nova progestagenska tabletka z nizkim tveganjem za zaplete. Primerna zaščita  so tudi vse nehormonske oblike, kot so pregradni načini: kondom, ženski kondom, diafragma in spremicidi. 

Druga možnost je uporaba hormonske injekcije, ki vsebuje progestagen depo medroksiprogeteron acetat. Količina mleka in sestava ostaneta enaka, v obsežnih raziskavah  niso potrdili nobenega stranskega učinka na rast novorojenčka. Žensko lahko zaščitimo že ob prvem ginekološkem obisku, zaščito moramo ponavljati vsake 3 mesece. A za marsikatero žensko je injekcija neprijetna, ponavljati jo moramo redno, večkrat opažamo neprijetne neredne krvavitve ali krvave izcedke. 

Tretja možnost je uporaba bakrenega ali hormonskega materničnega vložka. Slednji ravno tako vsebuje le progestagen in je primeren za doječo ali ne doječo mamico. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. Obroček vstavimo lahko že ob prvem poporodnem pregledu ali kadarkoli v času med dojenjem. Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za  vse ženske, ki so že rodile. Običajen, bakren, zagotavlja odlično zaščito, vendar beležimo močnejše, obilnejše mesečne krvavitve, kar lahko privede do slabokrvnosti in bolečin, povezanih s krvavitvijo, zato je zadnjih letih poraba le teh močno upadla na račun hormonskih, uporabnici prijetnih obročkov.

Multimedija
22.02

Zimske počitnice DC Strah zaprto

Zaradi zimskih počitnic bo ambulanta zaprta od 25.2. do 1.3. 2019. Naročanje po e-pošti ne bo mogoče, saj vam zaradi odsotnosti ne bomo mogli odgovoriti. Dosegljivi pa smo po telefonu, zato vas vabimo, da nas pokličete!

24.01

Pomemben dan za Diagnostični center Strah

V petek, 25.1.2019 je pomemben dan za Diagnostični center Strah. Kot strokovna podpredsednica primarij Darija Mateja Strah sodeluje na učni delavnici DNA testi v ginekologiji in perinatologiji, ki ga organizira Klinika za ginekologijo in perinatologi...

26.10

Rožnati oktober

Rožnati oktober vsako leto opomni ženske vseh starosti, da morajo skrbeti za svoje zdravje. NA področju ozaveščanja smo bili v Diagnostičnem centru Strah letos kar pridni.V oddaji Dobro jutro smo govorili o: dejavnikih tveganja za nastanek raka, kaj ...

30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka