naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Na kaj so mladi pri spolnosti premalo pozorni?

objavljeno 23.11.2016, na portalu Popolno samosvoja

 

Opažam, da kljub naraščajočim številkam spolno prenosljivih bolezni in s tem zapletom, zlasti mladi podcenjujejo nevarnost neodgovorne spolnosti. Vsi mislimo, da so klasične spolno prenosljive bolezni bodisi izkoreninjene ali dobro ozdravljive, torej obvladljive. Žal to ni res. Kljub že dolgo znanim dejstvom, da se najpogosteje okužimo prav z najmanj poznanimi virusi – HPV virusi, ki lahko vodijo po desetletju ali več do raka tako pri ženskah kot pri moških, kar nekako bežimo od nasvetov zdravnikov, kako ohranimo svoje zdravje.

Humani papiloma virusi – HPV so skupina več kot 200 različnih DNA virusov, ki se večinoma prenašajo spolno in tako se z njimi okuži skoraj vsaka druga ženska in tudi moški. Okužba je najpogostejša ravno pri mladostnikih in mlajših odraslih. Okužba poteka brez znakov in ne povzroča začetnih težav in pravzaprav ne vemo, kdaj virus skozi majhno rano v sluznici prodre v naše telo. Pri večini okužba spontano mine, a 10% okuženih z leti razvije pozne posledice kot so predrakave in rakave bolezni materničnega vratu, penisa, zadnjika, zunanjega spolovila, grla ter genitalnih bradavic. Ker so ti virusi v splošni populaciji mladih izjemno pogosto zastopani, je pravzaprav možnost, da se okužimo tudi ob samo enem ali nekaj partnerjih, s katerimi smo se ljubili, zelo visoka. Zato ne smemo razmišljati, da smo naredili vse, da se zaščitimo pred nezaželeno zanositvijo, ampak se moramo zaščititi pred dolgoročnimi slabimi posledicami izpostavitve lahkomiselnosti, četudi je bila prisotna le nekajkrat v našem življenju.

Multimedija
22.02

Zimske počitnice DC Strah zaprto

Zaradi zimskih počitnic bo ambulanta zaprta od 25.2. do 1.3. 2019. Naročanje po e-pošti ne bo mogoče, saj vam zaradi odsotnosti ne bomo mogli odgovoriti. Dosegljivi pa smo po telefonu, zato vas vabimo, da nas pokličete!

24.01

Pomemben dan za Diagnostični center Strah

V petek, 25.1.2019 je pomemben dan za Diagnostični center Strah. Kot strokovna podpredsednica primarij Darija Mateja Strah sodeluje na učni delavnici DNA testi v ginekologiji in perinatologiji, ki ga organizira Klinika za ginekologijo in perinatologi...

26.10

Rožnati oktober

Rožnati oktober vsako leto opomni ženske vseh starosti, da morajo skrbeti za svoje zdravje. NA področju ozaveščanja smo bili v Diagnostičnem centru Strah letos kar pridni.V oddaji Dobro jutro smo govorili o: dejavnikih tveganja za nastanek raka, kaj ...

30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka