naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Ultrazvok jajčnikov

Letno na svetu za rakom jajčnikov zboli 250.000 žensk, od tega polovica v Evropi. Žal jih okoli 150.000 podleže bolezni, ki vedno začne brez zunanjih znakov, odkrijemo jo večinoma prepozno. 

Dokazano je, da manj zbolevajo tiste, ki so večkrat rodile oziroma tiste, ki so dolgotrajne uporabnice kontracepcijskih tabletk. Vsaka ženska, ki ima težave, kot so napenjanje, bolečine v spodnjem delu trebuha ali večanje obsega trebuha, mora takoj na pregled h ginekologu. Posebno morajo biti pozorne ženske, ki imajo v družini ženske sorodnice, obolele za rakom dojk. Raka dojk in jajčnikov sta namreč lahko tudi povezana. 

Za zmanjšanje smrtnosti raka na jajčnikih, je ključnega pomena njegovo zgodnje odkrivanje. Zato so priporočljivi preventivni ultrazvočni pregledi enkrat letno.

Kaj lahko storimo same:

  • vzdrževanje normalne telesne teže,
  • hrana, bogata z veliko sadja in zelenjave 
  • redni preventivni pregledi,
  • opraviti genetski test Cancerscreen in ugotoviti, kakšno je tveganje, da bomo zbolele zaradi dednega vzroka.

 

Spodaj smo zbrali še nekaj odgovorov na vprašanja, ki jih imajo v zvezi z rakom na jajčnikih naše pacientke.

Ali jajčniki bolijo če imaš raka?

Ne, v začetni fazi jajčniki ne bolijo. Bolečine v jajčnikih lahko občutimo med ovulacijo ali ob vnetju. Običajno prvi znaki raka na jajčnikih nastopijo v fazi, ko je rak že napredoval in povzroča napenjanje v trebuhu, močno bolečino ob pritisku navzdol, zadrževanje vode v trebuhu (krilo postane pretesno) in motnje v odvajanju blata. 

Ali se na brisu materničnega vratu lahko vidijo spremembe, ki nakazujejo na raka na jajčnikih?

Ne, bris materničnega vratu nikoli ne odraža stanja jajčnikov. Ponavadi ultrazvočne preiskave ob ginekološkem pregledu in odvzemu brisa materničnega vratu na 3 leta niti ne opravijo. 

Ali izostanek menstruacije lahko nakazuje na raka na jajčnikih?

Za izostanek menstruacije je lahko možnih več razlogov: nosečnost, sindrom policističnih jajčnikov, menopavza, stres, pretreniranost, podhranjenost in drugi vzroki. Je pa možno, da se zaradi sprememb na jajčnikih pojavi tudi izostanek menstruacije. Vsekakor je potrebno opraviti ginekološki pregled. 

Ali lahko ginekolog med našim obiskom pregleda jajčnike, jih oceni ter izključi začetek raka na jajčnikih?

Med rednim ginekološkim pregledom ginekolog jajčnike pregleda samo na otip. Med takšnim pregledom se sprememb jačnikov ne da otipati. Lahko pa se spremembe opazi pri ultrazvočnem pregledu jajčnikov. Če torej ginekologa prosite, da vaše jajčnike pregleda z ultrazvokom, obstaja velika verjetnost, da bo med takšnim pregledom izločil ali potrdil vse začetne spremembe jajčnikov. Ultrazvočnega pregleda jajčnikov ZZZS ne pokriva, zato ga je potrebno doplačati. 

Koliko časa traja, da se rak razvije iz začetne oblike do faze, ki ni več ozdravljiva?

Različne oblike raka napredujejo različno hitro. Večinoma velja, da bi ob vsakoletnem ultrazvočnem pregledu jajčnikov, bolezen odkrili v začetni fazi in bi bilo lahko zato zdravljenje zelo uspešno. 

Kako zdravimo raka na jajčnikih?

Običajno se pacientki z operacijo odstranijo vsa rodila, zdravljenje pa se nato nadaljuje s kemoterapijo. Na žalost več kot polovica žensk z rakom na jajčnikih podležejo bolezni, ko se je odkrila prepozno.

Je potrebno preventivno odstraniti jajčnike, če imajo tvoje sorodnice raka na jajčnikih oz. prsih? (kot je to storila Angelina Jolie)

Po natančnem posvetu z okološkim kozilijem in opravljenimi genetskimi preiskavami se zdravniki skupno z bolnico lahko odločijo za odstranitev jajčnikov in dojk tudi pri nas, kadar dokažejo genetske mutacije dednega zapisa. Običajno take bolnice v svojem dednem zapisu nosijo okvarjen gen BRCA1 in BRCA2. To je vzrok, da bolnice lahko zbolijo za rakom jajčnika tudi do 85%.

Članki

Sindrom policističnih ovarijev (PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah.
Povzroča motnje menstruacije, neplodnost, debelost, povečano poraščenost in možnost, da zbolimo ...

Kaj moramo vedeti o bolezni, ki povzroča motnje menstruacije in neplodnost, debelost, povečano poraščenost ter večjo verjetnost, da dobimo sladkorno bolezen?
Napredujoča ginekološk...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 140 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno ra...

Multimedija

Pogosta vprašanja

26.04

DELOVNI ČAS MED PRAZNIKI

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 29.4.2024 do vključno 3.5.2024. Za naročanje smo dosegljivi 29. in 30 4.2024 na: 051 636 000, klice bomo vrnili v zgodnjem večernem času. Če se vam ne javimo takoj, vas še isti dan pokličem nazaj....

24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka