naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Ultrazvok jajčnikov

Letno na svetu za rakom jajčnikov zboli 250.000 žensk, od tega polovica v Evropi. Žal jih okoli 150.000 podleže bolezni, ki vedno začne brez zunanjih znakov, odkrijemo jo večinoma prepozno. 

Dokazano je, da manj zbolevajo tiste, ki so večkrat rodile oziroma tiste, ki so dolgotrajne uporabnice kontracepcijskih tabletk. Vsaka ženska, ki ima težave, kot so napenjanje, bolečine v spodnjem delu trebuha ali večanje obsega trebuha, mora takoj na pregled h ginekologu. Posebno morajo biti pozorne ženske, ki imajo v družini ženske sorodnice, obolele za rakom dojk. Raka dojk in jajčnikov sta namreč lahko tudi povezana. 

Za zmanjšanje smrtnosti raka na jajčnikih, je ključnega pomena njegovo zgodnje odkrivanje. Zato so priporočljivi preventivni pregledi enkrat letno.

Kaj lahko storimo same:

  • vzdrževanje normalne telesne teže in 
  • hrana, bogata z veliko sadja in zelenjave 
  • redni preventivni pregledi. 

 

Spodaj smo zbrali še nekaj odgovorov na vprašanja, ki jih imajo v zvezi z rakom na jajčnikih naše pacientke.

 

Ali jajčniki bolijo če imaš raka?

Ne, v začetni fazi jajčniki ne bolijo. Bolečine v jajčnikih lahko občutimo med ovulacijo ali ob vnetju. Običajno prvi znaki raka na jajčnikih nastopijo v fazi ko je rak že napredoval in povzroča napenjanje v trebuhu, močno bolečino ob pritisku navzdol, zadrževanje vode v trebuhu (krilo postane pretesno) in motnje v odvajanju blata. 

 

Ali se na brisu materničnega vratu lahko vidijo spremembe, ki nakazujejo na raka na jajčnikih?

Ne, bris materničnega vratu nikoli ne odraža stanja jajčnikov. 

 

Ali izostanek menstruacije lahko nakazuje na raka na jajčnikih?

Za izostanek menstruacije je lahko možnih več razlogov: nosečnost, menopavza, stres in drugi vzroki. Je pa možno, da se zaradi sprememb na jajčnikih pojavi tudi izostanek menstruacije. 

 

Ali lahko ginekolog med našim obiskom pregleda jajčnike, jih oceni ter izključi začetek raka na jajčnikih?

Med rednim ginekološkim pregledom ginekolog jajčnike pregleda samo na otip. Med takšnim pregledom se sprememb jačnikov ne da otipati. Lahko pa se spremembe opazi pri ultrazvočnem pregledu jajčnikov. Če torej ginekologa prosite, da vaše jajčnike pregleda z ultrazvokom, obstaja velika verjetnost, da bo med takšnim pregledom izločil ali potrdil vse začetne spremembe jajčnikov. Ultrazvočnega pregleda jajčnikov ZZZS ne pokriva, zato ga je potrebno doplačati. Cena takšnega pregleda znaša v našem centru 45€. 

 

Koliko časa traja, da se rak razvije iz začetne oblike do faze, ki ni več ozdravljiva?

Različne oblike raka napredujejo različno hitro. Večinoma velja, da bi ob vsakoletnem ultrazvočnem pregledu jajčnikov, bolezen odkrili v začetni fazi in bi bilo lahko zato zdravljenje zelo uspešno. 

 

Kako zdravimo raka na jajčnikih?

Običajno se pacientki z operacijo odstranijo vsa rodila, zdravljenje pa se nato nadaljuje s kemoterapijo. Na žalost več kot polovica žensk z rakom na jajčnikih podležejo bolezni, ko se je odkrila prepozno.

 

Ali si v Sloveniji lahko daš preventivno odstraniti jajčnike, če imajo tvoje sorodnice raka na jajčnikih oz. prsih? (Kot je to storila Angelina Jolie)

Po natančnem posvetu z okološoškim kozilijem in genetskimi preiskavami se zdravniki skupno z bolnico lahko odločijo za odstranitev maternice tudi pri nas. Običajno  take bolnice v svojem dednem zapisu nosijo okvarjen gen BRCA1 in BRCA2. To je vzrok, da bolnice lahko zbolijo za rakom jajčnika tudi do 50%.

Pogosta vprašanja

Članki

Prvi pregled pri ginekologu se običajno začne z usmerjenim pogovorom - anamnezo. Splošna anamneza Ginekolog dekle povpraša jo o njenem zdravju, ginekološkem zdravju in zdravju nj...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 120 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vabimo vas k branju intervijuja z našo Prim. Darijo Strah, ki je izšel v decembrski številki revije Beauty forum.   Ženske smo, delno zaradi pritiskov družbe, delno zaradi na...

objavljeno 24.11.2017, na portalu Popolno samosvoja

Človeški papilomavirusi (HPV) so raznolika skupina DNA virusov, etiološko povezana z različnimi benignimi, predrakavimi in ...

Multimedija
12.07

Letni dopust

Diagnostični center STRAH bo  zaradi letnega dopusta od 15. 7. do 26. 7. 2019 zaprt.Za informacije in naročanje smo v tem času dosegljivi na našem mobi telefonu: 051 636 000. Naročanje po elektronski pošti je mogoče, vendar vas prosimo...

21.06

18.svetovni kongres fetalne medicine in dopust

Primarij Darija Strah se bo s svojim znanstvenim prispevkom udeležila 18. svetovnega kongresa fetalne medicine v Španiji. Ambulanta bo zaprta v ponedeljek 24. in sredo 26.6., zato vljudno prosimo, da za naročila pokličete od 27.6. dalje ter počakate ...

22.02

Zimske počitnice DC Strah zaprto

Zaradi zimskih počitnic bo ambulanta zaprta od 25.2. do 1.3. 2019. Naročanje po e-pošti ne bo mogoče, saj vam zaradi odsotnosti ne bomo mogli odgovoriti. Dosegljivi pa smo po telefonu, zato vas vabimo, da nas pokličete!

24.01

Pomemben dan za Diagnostični center Strah

V petek, 25.1.2019 je pomemben dan za Diagnostični center Strah. Kot strokovna podpredsednica primarij Darija Mateja Strah sodeluje na učni delavnici DNA testi v ginekologiji in perinatologiji, ki ga organizira Klinika za ginekologijo in perinatologi...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka