naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Inkontinenca

Inkontinenco in s tem povezano urogenitalno atrofijo lahko zelo omilimo in dolgotrajno zdravimo brez kakršnih koli posledic na ostalo telo. Zdravljenje teh težav ne vpliva na pojav rakastih obolenj na prsih. Po krivici je to tema, ki v ginekoloških ordinacijah še vedno prinaša zadrego. Vprašanje ginekologa o težavah pri mokrenju ali spolnih odnosih je namenjeno ravno težavam, ki jih urogenitalna atrofija prinaša. 

Nožnica predstavlja del notranjih rodil, je nagubana, njena površina se spreminja glede na mesečni ciklus, saj vsebuje receptorje za estrogen. Njena značilnost pred menopavzo je kislo okolje z nizko vrednostjo pH med tri in pol do štiri in pol. V takem okolju se glikogen iz celic spreminja v mlečno kislino, ki ščiti nožnico pred okužbami in razmnoževanjem bakterij, ki lahko povzročajo neprijetne bolezenske izcedke. Med  nebolezenskimi bakterijami, ki jih najdemo v normalni nožnični flori, prevladujejo laktobacili. Če je estrogena dovolj, je sluznica dobro prekrvavljena in ženska zazna le fiziološki, normalen izcedek. Dovolj estrogena zagotavlja tudi primerno vlaženje in čustveno zadovoljivo odzivanje na mehansko draženje ter normalno uriniranje.

Sečnica je namreč v spodnji tretjini tudi odvisna od estrogena. Če je tega premalo, se začnejo težave, saj je naravna obramba sečnice tudi okrnjena. Veliko lažje lahko zaradi slabše naravne imunosti bakterije prodirajo iz zunanjega spolovila preko sečnice v mehur. Tako so pogoji za vnetje oziroma uroinfekt izpolnjeni. Ob prehodu v meno, ko koncentracija estrogena upade, tudi kislo okolje, ki predstavlja temelj za naravno odpornost,i zgineva.Pojavijo se druge bakterije, več streptokokov in stafilokokov. Ti lahko zaradi zmanjšanja naravne obrambe povzročijo pojavljanje zelenega, bolezenskega izcedka, ki ga lahko spremljajo druge omenjene težave in celo slabo počutje, uroinfekt je lahko spremljevalno obolenje.

Ginekolog pri pregledu opazi tanko, bledo sluznico, polno pikčastih krvavitev. S preprostim testom izmeri kislost, ki znaša več kot pet. Če ob težavah nožnice ženska pove, da občuti tudi siljenje na vodo, jo celo težko zadrži in ob tem občuti pekočine, potem vemo, da sta poleg nožnice prizadeta tudi sečnica in mehur. 

Kot rečeno je od estrogena odvisna tako sluznica nožnice kot sečnice in mehurja. Drugi pokazatelj napredovane urogenitalne atrofije je tanka maternična sluznica, ki jo ob ginekološkem pregledu lahko ginekolog izmeri s pomočjo ultrazvoka. 

Suhost nožnice ni vedno znak napredovane menopavze z izgubo estrogena. Podobne težave lahko nastopijo ob operativno odstranitvi jajčnikov, po porodu po odstranitvi posteljice, ki sama izloča visoke količine hormonov. Suhost nožnice se lahko pojavi tudi ob dojenju, po kemoterapiji, jemanju antidepresivov, nekaterih antibiotikih, kajenju, spolni neaktivnosti, nepravilni uporabi mil za higieno spolovila. Ravno padec estrogena je najpogostejši vzrok suhosti nožnice, nikakor pa skupaj z zdravnikom ne smemo zanemariti ostalih stanj, če opažate takšne težave. Raziskave kažejo, da ima kar 17 odstotkov žensk šest tednov po porodu bolezenske znake atrofije. Kar 45 odstotkov jih toži, da so spolni odnosi boleči, težave pa lahko vztrajajo tudi ves čas dojenja. Ob tem je pogostost inkontinence in uroinfekta večja. Kako pogosta je urogenitalna atrofija, ki nastane zaradi hormonske kontracepcije ni znano, dejstvo pa je, da kar nekaj žensk opaža težave, ki so nastopile po uživanju tablet za preprečevanje neželene nosečnosti. Če ženska ob tem kadi, so težave še večje, saj se poveča predelava estrogena v manj aktivne produkte in je aktivnega spolnega hormona še manj, kot sicer. Nemalokrat se težave z urinarnim traktom stopnjujejo do urinske inkontinence, kar žensko dodatno prizadene. 

Ženska s težavami in znaki urogenitalne atrofije naj se pri svojem izbranem ginekologu naroči na pregled in mu zaupa svoje težave. Zdravnik ob pregledu in po pogovoru lahko predlaga primerno zdravljenje. Estrogenska terapija preko nožnice je najugodnejša, saj popolnoma pozdravi sluznico in odpravlja vse neprijetne znake. Pozorni moramo biti le na morebitne kontraindikacije, ki so enake kot pri sistemski uvedbi nadomestne hormonske terapije, to so rak dojke ali maternične sluznice, nepojasnjena krvavitev iz rodil, venska ali arterijska trombembolija, jetrna bolezen, porfirija, nezdravljena arterijska hipertenzija. 

Vaginalna estrogenska tabletka vsebuje 17-beta estradiol, ki je identičen hormon estrogenu, ki ga izloča ženska sama. Pomembno je natančno odmerjanje, ki  je zaradi dodanega aplikatorja, v katerem je tabletka, ki jo vstavimo globoko v nožnico, varno in enostavno. Najprej si ženska dva tedna vsak dan zvečer vstavi tabletko v nožnico pred spanjem. Štirinajstdnevni terapiji sledi vstavitev tabletke le še dva krat na teden. Zdravljenje lahko traja zelo dolgo. Težave izginejo, sluznica postane zopet zdrava. V nožnico se tableto vstavi z aplikatorjem za enkratno uporabo, potem se zavrže, zato je tudi najbolj higienična.  

Pogosta vprašanja

Članki

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 120 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vabimo vas k branju intervijuja z našo Prim. Darijo Strah, ki je izšel v decembrski številki revije Beauty forum.   Ženske smo, delno zaradi pritiskov družbe, delno zaradi na...

objavljeno 24.11.2017, na portalu Popolno samosvoja

Človeški papilomavirusi (HPV) so raznolika skupina DNA virusov, etiološko povezana z različnimi benignimi, predrakavimi in ...

Vsake dve leti na Brionih Hrvaško društvo za ginekologijo, ginekološko endokrinologijo in menopavzo ter Zdravniško društvo organizirata največji regijski kongres o g...

Multimedija
22.02

Zimske počitnice DC Strah zaprto

Zaradi zimskih počitnic bo ambulanta zaprta od 25.2. do 1.3. 2019. Naročanje po e-pošti ne bo mogoče, saj vam zaradi odsotnosti ne bomo mogli odgovoriti. Dosegljivi pa smo po telefonu, zato vas vabimo, da nas pokličete!

24.01

Pomemben dan za Diagnostični center Strah

V petek, 25.1.2019 je pomemben dan za Diagnostični center Strah. Kot strokovna podpredsednica primarij Darija Mateja Strah sodeluje na učni delavnici DNA testi v ginekologiji in perinatologiji, ki ga organizira Klinika za ginekologijo in perinatologi...

26.10

Rožnati oktober

Rožnati oktober vsako leto opomni ženske vseh starosti, da morajo skrbeti za svoje zdravje. NA področju ozaveščanja smo bili v Diagnostičnem centru Strah letos kar pridni.V oddaji Dobro jutro smo govorili o: dejavnikih tveganja za nastanek raka, kaj ...

30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka