naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Inkontinenca

Inkontinenco in s tem povezano urogenitalno atrofijo lahko zelo omilimo in dolgotrajno zdravimo brez kakršnih koli posledic na ostalo telo. Zdravljenje teh težav ne vpliva na pojav rakastih obolenj na prsih. Po krivici je to tema, ki v ginekoloških ordinacijah še vedno prinaša zadrego. Vprašanje ginekologa o težavah pri mokrenju ali spolnih odnosih je namenjeno ravno težavam, ki jih urogenitalna atrofija prinaša. 

Nožnica predstavlja del notranjih rodil, je nagubana, njena površina se spreminja glede na mesečni ciklus, saj vsebuje receptorje za estrogen. Njena značilnost pred menopavzo je kislo okolje z nizko vrednostjo pH med tri in pol do štiri in pol. V takem okolju se glikogen iz celic spreminja v mlečno kislino, ki ščiti nožnico pred okužbami in razmnoževanjem bakterij, ki lahko povzročajo neprijetne bolezenske izcedke. Med  nebolezenskimi bakterijami, ki jih najdemo v normalni nožnični flori, prevladujejo laktobacili. Če je estrogena dovolj, je sluznica dobro prekrvavljena in ženska zazna le fiziološki, normalen izcedek. Dovolj estrogena zagotavlja tudi primerno vlaženje in čustveno zadovoljivo odzivanje na mehansko draženje ter normalno uriniranje.

Sečnica je namreč v spodnji tretjini tudi odvisna od estrogena. Če je tega premalo, se začnejo težave, saj je naravna obramba sečnice tudi okrnjena. Veliko lažje lahko zaradi slabše naravne imunosti bakterije prodirajo iz zunanjega spolovila preko sečnice v mehur. Tako so pogoji za vnetje oziroma uroinfekt izpolnjeni. Ob prehodu v meno, ko koncentracija estrogena upade, tudi kislo okolje, ki predstavlja temelj za naravno odpornost,i zgineva.Pojavijo se druge bakterije, več streptokokov in stafilokokov. Ti lahko zaradi zmanjšanja naravne obrambe povzročijo pojavljanje zelenega, bolezenskega izcedka, ki ga lahko spremljajo druge omenjene težave in celo slabo počutje, uroinfekt je lahko spremljevalno obolenje.

Ginekolog pri pregledu opazi tanko, bledo sluznico, polno pikčastih krvavitev. S preprostim testom izmeri kislost, ki znaša več kot pet. Če ob težavah nožnice ženska pove, da občuti tudi siljenje na vodo, jo celo težko zadrži in ob tem občuti pekočine, potem vemo, da sta poleg nožnice prizadeta tudi sečnica in mehur. 

Kot rečeno je od estrogena odvisna tako sluznica nožnice kot sečnice in mehurja. Drugi pokazatelj napredovane urogenitalne atrofije je tanka maternična sluznica, ki jo ob ginekološkem pregledu lahko ginekolog izmeri s pomočjo ultrazvoka. 

Suhost nožnice ni vedno znak napredovane menopavze z izgubo estrogena. Podobne težave lahko nastopijo ob operativno odstranitvi jajčnikov, po porodu po odstranitvi posteljice, ki sama izloča visoke količine hormonov. Suhost nožnice se lahko pojavi tudi ob dojenju, po kemoterapiji, jemanju antidepresivov, nekaterih antibiotikih, kajenju, spolni neaktivnosti, nepravilni uporabi mil za higieno spolovila. Ravno padec estrogena je najpogostejši vzrok suhosti nožnice, nikakor pa skupaj z zdravnikom ne smemo zanemariti ostalih stanj, če opažate takšne težave. Raziskave kažejo, da ima kar 17 odstotkov žensk šest tednov po porodu bolezenske znake atrofije. Kar 45 odstotkov jih toži, da so spolni odnosi boleči, težave pa lahko vztrajajo tudi ves čas dojenja. Ob tem je pogostost inkontinence in uroinfekta večja. Kako pogosta je urogenitalna atrofija, ki nastane zaradi hormonske kontracepcije ni znano, dejstvo pa je, da kar nekaj žensk opaža težave, ki so nastopile po uživanju tablet za preprečevanje neželene nosečnosti. Če ženska ob tem kadi, so težave še večje, saj se poveča predelava estrogena v manj aktivne produkte in je aktivnega spolnega hormona še manj, kot sicer. Nemalokrat se težave z urinarnim traktom stopnjujejo do urinske inkontinence, kar žensko dodatno prizadene. 

Ženska s težavami in znaki urogenitalne atrofije naj se pri svojem izbranem ginekologu naroči na pregled in mu zaupa svoje težave. Zdravnik ob pregledu in po pogovoru lahko predlaga primerno zdravljenje. Estrogenska terapija preko nožnice je najugodnejša, saj popolnoma pozdravi sluznico in odpravlja vse neprijetne znake. Pozorni moramo biti le na morebitne kontraindikacije, ki so enake kot pri sistemski uvedbi nadomestne hormonske terapije, to so rak dojke ali maternične sluznice, nepojasnjena krvavitev iz rodil, venska ali arterijska trombembolija, jetrna bolezen, porfirija, nezdravljena arterijska hipertenzija. 

Vaginalna estrogenska tabletka vsebuje 17-beta estradiol, ki je identičen hormon estrogenu, ki ga izloča ženska sama. Pomembno je natančno odmerjanje, ki  je zaradi dodanega aplikatorja, v katerem je tabletka, ki jo vstavimo globoko v nožnico, varno in enostavno. Najprej si ženska dva tedna vsak dan zvečer vstavi tabletko v nožnico pred spanjem. Štirinajstdnevni terapiji sledi vstavitev tabletke le še dva krat na teden. Zdravljenje lahko traja zelo dolgo. Težave izginejo, sluznica postane zopet zdrava. V nožnico se tableto vstavi z aplikatorjem za enkratno uporabo, potem se zavrže, zato je tudi najbolj higienična.  

Pogosta vprašanja

Članki

Kako se spreminja  ogroženost ženske za resne zaplete pred in po menopavzi?   Koliko se srčno-žilna ogroženost žensk po menopavzi poveča? Verjetno je najslabše v primeru prezgodnje me...

Izbrani ginekolog naj bi žensko dobro poznal in ji ponudi tisto vrsto zaščite, ki je najbližja njenemu življenjskemu prepričanju, zdravstvenemu stanju, obdobju pred in po porodih, načinu življe...

Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi bili spolno aktivnejši. Nekako pozabljamo na zrele ženske v ...

Novice o tveganju, ki naj bi ga prinašala hormonska nadomestna terapija, so pred leti povzročile preplah z upadom zdravljenja, vendar nova dognjanja z dokazi podprte medicine tveganja zanikajo ...

Multimedija
21.12

Bodite prijazni do sebe

V življenju vedno obstaja še ena priložnost. Kar se ni izpolnilo letos, se zgodi drugo leto. Brez novoletnih zaobljub se rojevajo nove priložnosti in nova spoznanja. A ena mora vseeno vedno biti: "Do sebe bom prijazna"!
Skupaj s sodelavc...

12.12

Boj proti HPV - Humanemu papiloma virusu

Kljub temu, da je rožnatega meseca oktobra že konec in je v polnem zamahu novembrski "Movember", ostaja HPV virus tisti sovražnik, proti kateremu se moramo boriti preko celega leta.Zato smo pripravili kotiček, kjer lahko najdete vse o HPV virusu, nje...

27.10

Krompirjeve počitnice

Obveščamo vas,
da bo Diagnostični center Strah zaradi dopusta zaprt samo v ponedeljek 30. 10. 2017. Ponovno bomo dosegljivi od četrtka, 2. 11. 2017 dalje. 

Želimo vam mirne praznične dni.

Ekipa Diagnostičnega centra Strah...

09.10

Rožnati oktober

Oktober je posvečen ne samo boju proti rakavih boleznim temveč tudi miselnosti, da je preventiva v medicini najbolj pomembna. Boj proti predrakavim in rakavim spremembah se lahko začne že v rani mladosti, še posebej pri ženskah za preprečevanje raka ...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3A, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
z licenco FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon, sre: 10.30 - 17.00,
tor, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka