naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

PAP test - bris materničnega vratu

Test PAP – bris materničnega vratu je osnovna preiskava za uspešno odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu in neinvazivnega raka. Je enostaven in neboleč odvzem brisa celic materničnega ustja (cerviks) pri ginekološkem pregledu. Bris materničnega ustja je sestavni del preventivnega ginekološkega pregleda za preprečevanja raka materničnega vratu. Ginekolog z lesenim loparčkom in krtačko podrsa po površini in vhodu v maternično ustje, da dobi vzorec celic iz njune površine. Odvzete celice nanese na objektno stekelce in jih pripravi za kasnejše obarvanje in pregled v laboratoriju. Odvzem in pregled celic v brisu materničnega vratu se imenuje po grškem zdravniku Georgu Papanicolaouu tudi " test po Papanicolaouu" ali kratko test PAP.

Zakaj potrebujem test PAP?

S testom PAP pri ženski, ki je lahko tudi brez bolezenskih znakov, odkrijemo predrakave spremembe ali začetne stopnje raka na materničnem vratu in jih lahko tudi uspešno zdravimo. Če prihaja ženska na odvzem brisov redno in se odkrijejo predrakave spremembe, je zdravljenje pravočasno in večinoma brez posledic za nadalnje življenje. S pravočasnimi posegi namreč preprečimo, da bi se rak sploh razvil! Zato je reden ginekološki pregled in odvzem Pap testa na mestu. Večinoma s Pap testom zdravniki potrdimo zdrav materniči vrat in se glede na priporočila odločimo za sledenje na 3 leta.

Priporočljivo je, da se odločite za redni preventivni letni ginekološki pregled z odvzemom Pap testa na 1 leto, ki pa žal s strani zdravstvene zavarovalnice ni krit in ga je potrebno opraviti samoplačniško. V ginekologiji nameč obstaja vrsta bolezni, ki jih odkrijemo samo s pregledom in ultrazvočno preiskavo ob popolnoma normalnem Pap brisu.  

V okviru ZORA programa (Državni program Zgodnjega Odkrivanja RAka na materničnem vratu), ki vabi posameznice po vsej Sloveniji na odvzeme brisov pri ginekologih, so natančno opredeljene smernice, na kakšen način in kako pogosto moramo posamezne skupine pregledati. Vsekakor pa je priporočljivo, da se odločite za redni letni ginekološki pregled z odvzemom Pap testa enkrat letno. 

Kakšen je lahko izvid?

Do nedavnega so citopatologi izvide testa PAP razvrščali v pet razredov: izvid PAP I je pomenil normalne celice v brisu materničnega vratu, izvid PAP II je pomenil, da so celice spremenjene zaradi vnetja ali pa že kažejo blage predrakave spremembe, izvid PAP III, IV ali V pa je pomenil zmerne ali hujše predrakave spremembe.

Prejšnjo razdelitev v pet razredov PAP (od PAP I do PAP V) so zaradi lažje odločitve o tem, kako obravnavati ženske z raznimi spremembami in kdaj pričeti z zdravljenjem, leta 2006 posodobili. Spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, se po novem razvrščajo v dva razreda: v prvem razredu so zdravi- negativni, v drugem pa patološki izvidi.

Test PAP tako pove, ali so celice materničnega vratu:

 • normalne (negativen bris A – normalen izvid);
 • spremenjene zaradi vnetja ali drugih, manj pomembnih sprememb (negativen bris B – reaktivne spremembe);
 • spremenjene v razne stopnje predrakavih sprememb (patološki bris C);
  - blage spremembe ploščatih ali žleznih celic;
  - zmerne spremembe ploščatih celic;
  - hujše spremembe ploščatih ali žleznih celic;
  - rakave spremembe ploščatih ali žleznih celic;
 • redko so prisotne tudi druge vrste spremenjenih celic. 

Številke, ki so na citološkem izvidu, so v šifre spremenjena imena celičnih sprememb in ne sledijo stopnji patoloških sprememb. Namenjene so izključno računalniški obdelavi. Zato ne povedo, kako hude so spremembe. Ginekolog vam mora pojasniti vrsto celičnih sprememb z besednim opisom in ne s številkami!

Kaj pomeni negativni izvid testa PAP?

V Sloveniji je pri okrog 85% žensk, ki hodijo na redne preglede brisov, izvid testa PAP negativen : celice so normalne. Izvid preiskave je ocenjen kot A, normalen. Ponovna kontrola je potrebna čez tri leta (potem, ko sta dva izvida v obdobju enega leta popolnoma normalna).

Prav tako je izvid brisa negativen, če so v njem samo vnetne spremembe. To je Pap B, kjer so opisane reaktivne spremembe. Takh sprememb ima okrog 8% žensk. Ponovna kontrola in morebitno zdravljenje sta potrebna glede na priporočilo ginekologa za vsako posamenico individualno.

Kaj pomeni patološki izvid testa PAP?

Če so celice spremenjene, je izvid označen kot patološki. V to skupino sodijo vsi brisi, pri katerih ugotovijo blage, zmerne oziroma hujše celične spremembe. Označimo jih s črko C. Blage spremembe celic zaznamo v okrog 4% vseh brisov, zmerne spremembe pri okrog 2% vseh brisov, hujše pa pri manj kot 1%.

Patološki  Pap izvid ne pomeni, da ima ženska raka!

 Ženske s patološkim izvidom brisa materničnega vratu je treba napotiti na ponovni odvzem brisa čez nekaj mesecev, na druge preiskave ali na zdravljenje, če je to potrebno.

Kako zanesljiv je test PAP?

Test PAP je za odkrivanje in preprečitev raka na materničnem vratu zanesljiv v 80-90 %. Oceno celic v brisu včasih otežuje ali celo prepreči slab vzorec: zgodi se, da je celic v brisu premalo ali so pomešane z izcedkom ali krvjo. V takšnem primeru boste povabljeni na ponovni pregled. Poleg ponovitve Pap brisa se lahko odvzame poseben bris za odkrivanje prisotnosti visokorizičnih tipov HPV virusov - HPV test ali opravi kolposkopija. Nemogoče je povsem izključiti tudi zmotno oceno ocenjevalca. Program ZORA posveča posebno skrb kakovosti dela ginekologov in izobraževanju ter strokovnemu nadzorovanju delav laboratorijih zato, da bi bile ocene brisov kar najbolj točne.

Kljub negativnemu izvidu testa PAP pa bodite pozorni na kakršne koli spremembe in težave. Če se pojavijo, čim prej obiščete svojega ginekologa.

Vsebina povzeta po: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA)

Članki

Sindrom policističnih ovarijev (PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah.
Povzroča motnje menstruacije, neplodnost, debelost, povečano poraščenost in možnost, da zbolimo ...

Kaj moramo vedeti o bolezni, ki povzroča motnje menstruacije in neplodnost, debelost, povečano poraščenost ter večjo verjetnost, da dobimo sladkorno bolezen?
Napredujoča ginekološk...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 140 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno ra...

Multimedija

Pogosta vprašanja

26.04

DELOVNI ČAS MED PRAZNIKI

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 29.4.2024 do vključno 3.5.2024. Za naročanje smo dosegljivi 29. in 30 4.2024 na: 051 636 000, klice bomo vrnili v zgodnjem večernem času. Če se vam ne javimo takoj, vas še isti dan pokličem nazaj....

24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka