naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Suha boleča nožnica

Izguba menstruacije in nastop menopavze pogosto slabo vpliva na spolno življenje žensk, pa vendar te le redko spregovorijo, da je spolnosti v njihovem zakonu malo ali pa sploh nič več. Mnoge menijo, da spolnosti po petdesetem sploh ne potrebujejo oziroma, da se zanje želja po intimi ne spodobi več. Težave sprejmejo kot del naravnega staranja, podobno kot sivenje las ali gubanje kože, kar je napaka, opozarja ginekologinja prim. Darija Strah. Težave z nožnico in mehurjem so pogost bolezenski pojav pri ženskah po 50. letu, ki ga lahko enostavno odpravimo, le opozoriti je potrebno.

Suha nožnica

Približno dve do pet let po nastopu menopavze, ki pri Slovenkah povprečno nastopi okoli 52.leta, se pojavijo znaki pomanjkanja estrogena, ki lahko žensko prikrajšajo za užitek v spolnosti zaradi sprememb spolovila. Občutljivost, srbenje, občutek suhosti in pekoč občutek v nožnici postanejo moteči. Strokovno temu pravimo urogenitalna atrofija. Izrazite so te težave med spolnim odnosom, ki je zaradi manjšega vlaženja sluznice nožnice boleč in neprijeten. Poleg neprijetnih spolnih odnosov ženske tožijo zaradi težav z mehurjem in pogostega, pekočega ter neprijetnega odvajanja vode. Od estrogena je namreč odvisna tako sluznica nožnice kot sluznica sečnice, zato spremembe prizadanejo tako zunanja rodila kot izločila. Marsikateri predpisan antibiotik zaradi domnevnega vnetja mehurja je nepotreben, saj težavam niso vzrok bakterije s posledičnim vnetjem, pač pa le manjek estrogena. Zdravljenje in preprečevanje je zelo uspešno s kremo, ki vsebuje estrogen in deluje le lokalno v nožnici.

Manj estrogena, več težav

»Če je estrogena dovolj, je sluznica nožnice dobro prekrvavljena, ženska pa zazna le fiziološki, normalen izcedek. Dovolj estrogena zagotovi tudi primerno vlaženje in boljše čustveno zadovoljivo odzivanje na mehansko draženje. Ob prehodu v meno, ko koncentracija estrogena upada, prihaja do sprememb na spolovilu in notranjih rodilih, s čimer tudi kislo okolje v nožnici izgineva. Pojavijo se druge bakterije, več škodljivih streptokokov in stafilokokov. Ti lahko zaradi zmanjšanja naravne obrambe povzročijo pojavljanje zelenega, bolezenskega izcedka, ki ga lahko spremljajo omenjene težave in slabo počutje. Če ob težavah nožnice ženske navajajo še siljenje na vodo, oteženo zadrževanje curka urina in pekočo bolečino, sta poleg nožnice prizadeta tudi sečnica in mehur, kar je znak napredovane urogenitalne atrofije. S temi težavami se srečuje kar 15 % žensk med 40. in 50. letom in polovica vseh po 50. letu.

Nadomestni hormon (17 beta-estradiol) v obliki  vaginalnih tabletk

Prvi korak do omiljenja težav je obisk pri ginekologu in odkrit pogovor o težavah. Estrogenska terapija preko nožnice je prva in najugodnejša možnost zdravljenja, ki lahko popolnoma obnovi sluznico in odpravi vse neprijetne znake brez kakršnih koli posledic. Terapija zelo enostavna, pred njeno uvedbo pa moramo biti pozorni le na morebitne kontraindikacije, ki so enake kot pri sistemski uvedbi nadomestne hormonske terapije (rak dojke ali maternične sluznice, nepojasnjena krvavitev iz rodil, venska ali arterijska trombembolija, jetrna bolezen ter nezdravljena arterijska hipertenzija).

Zdravljenje

Estrogensko zdravljenje sluznice nožnice lahko izvajamo z vaginalnimi tabletkami, ki vsebujejo hormon 17 beta-estradiol. Hormon je identičen ženski lastnemu estrogenu in s svojim delovanjem pomladi in zdravi notranjost nožnice. Obenem zveča sposobnost vlaženja, zmanjšuje bakterijske izcedke, vnetja sečil in pomaga pri zadrževanju vode. Tabletko si ženske dva tedna zapored vsak večer vstavijo v nožnico pred spanjem. Štirinajstdnevni terapiji sledi vstavitev tabletke dvakrat na teden, zdravljenje pa poteka tako dolgo, dokler težave povsem ne izginejo, sluznica pa postane zopet polno funkcionalna. Zdravilo se dobi na recept in se imenuje Vagifem.

Druga možnost  lokalne estrogenske terapije je estrogenska krema, ki pa je manj priljubljena tako med ženskami kot med zdravniki. Razlog za nezadovoljstvo je velikokrat posledica nedosledne, premalo vztrajne uporabe in oteženega doziranja, pa tudi stranskih učinkov. Ravno pri lokalnem zdravljenju s kremami naj bi bilo največ stranskih učinkov, kot so krvavitve iz sluznice in zadebelitev maternične sluznice, ki vodi v predrakava obolenja.

Tretja možnost je zdravljenje v obliki estrogenskeag obročka, ki za zdaj pri nas še ni na voljo, v tujini pa velja za zelo priljubljenega. Po vstavitvi obročka okrog materničnega vratu le-ta tri mesece sprošča majhne doze estrogena, medtem ko žensk ne ovira ne pri spolnih odnosih ne pri delu. Pacientke ga prenašajo dobro.

Vsa omenjena zdravila delujejo lokalno in so zato varna za večino žensk. Po podatkih iz strokovne literature sistemska nadomestna hormonska terapija pri omenjenih težavah ni dovolj uspešna, saj potrebuje petina žensk, ki uživajo nadomestne hormone tudi lokalno terapijo, ki jo lahko uporabljajo daljši čas. 

Težav z nožnico nimajo samo ženske v meni

Suhost nožnice ni vedno znak izgube estrogena ob menopavzi. Padec estrogena je najpogostejši vzrok suhosti nožnice, nikakor pa ne smemo zanemariti ostalih stanj, ki lahko privedejo do teh težav. Podobne težave lahko nastopijo tudi ob operativni odstranitvi jajčnikov, po porodu in ob dojenju, po kemoterapiji, po jemanju antidepresivov in nekaterih antibiotikov, kajenju, spolni neaktivnosti ter nepravilni, zelo pretirani uporabi mil za intimno nego. Raziskave kažejo, da ima kar 17 odstotkov žensk po porodu bolezenske znake atrofije in posledične suhe nožnice. Kar 45 odstotkov jih toži, da so spolni odnosi boleči, težave pa lahko vztrajajo ves čas dojenja. Kako pogosta je urogenitalna atrofija, ki nastane zaradi hormonske kontracepcije, ni znano, dejstvo pa je, da kar nekaj žensk opaža težave, ki so nastopile po uživanju tablet za preprečevanje neželene nosečnosti. Če ženska ob tem kadi, so težave še večje, saj je aktivnega spolnega hormona še manj kot sicer.


Članki

Sindrom policističnih ovarijev (PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah.
Povzroča motnje menstruacije, neplodnost, debelost, povečano poraščenost in možnost, da zbolimo ...

Kaj moramo vedeti o bolezni, ki povzroča motnje menstruacije in neplodnost, debelost, povečano poraščenost ter večjo verjetnost, da dobimo sladkorno bolezen?
Napredujoča ginekološk...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 140 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno ra...

Multimedija

Pogosta vprašanja

26.04

DELOVNI ČAS MED PRAZNIKI

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 29.4.2024 do vključno 3.5.2024. Za naročanje smo dosegljivi 29. in 30 4.2024 na: 051 636 000, klice bomo vrnili v zgodnjem večernem času. Če se vam ne javimo takoj, vas še isti dan pokličem nazaj....

24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka