naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Urgentna kontracepcija

Kontracepcija je zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo, nezaščiten spolni odnos pa lahko vodi v zanositev. V Evropi je še vedno skoraj polovica vseh zanositev posledica odnosa brez zaščite.

Skoraj večina žensk se ščiti s hormonskimi tabletkami, ki vsebujejo dva ženska hormona – estrogen in progesteron. Na ta način nekako ponazarjamo ženski lasten cikel, zato se je tudi večina navadila, da jemlje tabletke 3 tedne, ko z zadnjo tabletko prenehamo, običajno nastopi mesečna krvavitev po približno 3 dneh. Z novo škatlico tabletk nato nadaljujemo v nekaj dneh po krvavitvi.

A kaj se zgodi, ko pozabimo vzeti eno ali dve tabletki oziroma je ne nadomestimo v dovoljenem času do 12 ur potem, ko bi jo morale vzeti? Kako si lahko pomagamo pri pozabljenih tabletkah brez obiska pri ginekologu?Pri vseh vrstah kontracepcijskih sredstev so navodila za uporabo, ki so priložena v posamezni škatlici izdanega zdravila. Tam je napisan natančen postopek, kako ravnati oziroma kako se dodatno zaščititi, da ne pride do neželene zanositve. Bodite pozorne na informacije, ki so nam torej dostopne doma. Še bolje, da si navodila vsaj enkrat preberemo, preden se znajdemo v zagati zaradi nepravilnega jemanja.


Nujna kontracepcija je namenjena preprečitvi zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu ali v primeru nezanesljive kontracepcijske zaščite.   

Nujna kontracepcija je visokodozna progesteronska tabletka, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Jutranja tabletka je znana tudi kot »postkoitalna tableta«, »urgentna kontracepcija« oziroma »morning-after pill«. Vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejša od zdravil s kombinacijo
hormonov. Lahko prepreči nastop ovulacije, oploditev že sproščenega jajčeca ali pa spremeni lastnosti maternične sluznice in tako prepreči ugnezditev oplojenega jajčeca.

Urgentna tabletka, ki jo lahko v prosti prodaji kupimo v lekarni, vsebuje 1.5 mg progesterona levonorgestrela in se imenuje Escapelle. Meta-analizo 3 pomembnih študij Svetovne zdravstvene organizacije, ki so vključevale 5859 žensk po vsem svetu, je objavila Evropska agencija za zdravila. Rezultati analize kažejo, da v visokem odstotku, z več kot 99% zanesljivostjo prepreči nepričakovano nosečnost. Tabletka ni abortivno sredstvo, saj ima svoje delovanje pred ovulacijo, nima vpliva na gibanje spermijev. Evropsko združenje za kontracepcijo 2016 je prepoznalo Escapelle kot prvo metodo izbora zdravila proti neželni zanositvi. Dostopna je skoraj po vseh državah. Druga tabletka je Ellaone, ki ima pdoobne lastnosti. 

Jutranja tabletka naj se vzame čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, a ne kasneje kot 72 ur po njem. Lahko jo vzamemo ne glede na obroke, popijemo jo z nekaj tekočine. Njena učinkovitost naj bi bila največja do 24 ur po spolnem odnosu, potem pa začne padati.

Ker gre za hormonsko tabletko, lahko vpliva na trenutni menstrualni cikel – menstruacija se lahko pojavi nekaj dni prej ali kasneje od pričakovane, lahko je obilnejša ali šibkejša, vsekakor spremenjena. Načeloma nastopi ob predvidenem času. V primeru, da do krvavitve ne pride, je potrebno preveriti morebitno nosečnost. Pametno bi bilo obiskati ginekologa, da ultrazvočno preveri ginekološko stanje. Še bolj pomembno pa je, da se v primeru, da ženska ni noseča, dogovorita o uvedbi zanesljive oblike zaščite, še posebej za tiste, ki kontracepcije do takrat še niso uporabljale.

Stranski učinki, ki se lahko pojavijo po jemanju jutranje tabletke, so redki, podobni tistim, ki lahko nastopijo tudi po začetku jemanja kontracepcijskih tabletk (slabost, vrtoglavica, napete prsi, glavobol, bolečine v trebuhu). V primeru bruhanja v času do tri ure po zaužitju je potrebno nemudoma pojesti novo tabletko, sicer zaščitnega delovanja ne bo.

V pakiranju je ena tabletka, ki jo je treba vzeti kakor hitro je mogoče, najbolje v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah (3 dneh). Zdravilo je na voljo v lekarnah brez recepta in je torej dobro dostopno.

Tretja izbira preprečitve nežene nosečnosti je nujna jutranja tabletka, ki vsebuje ulipristal acetat in se jo lahko vzame tudi do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Deluje tako, da zavira ovulacijo, ki se je morebiti že zgodila. Semenčice naj bi bile v ženskem telesu po odnosu aktivne nekako do 5 dni. Če ravno ne načrtujemo nosečnosti, pogosto ne vemo točnega časa nastopa ovulacije. Vsekakor je zelo pametno, da vzamemo nujno kontracepcijsko tabletko kar najhitreje po odnosu, ki ni bil zaščiten. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izjava o konfliktu interesov

Zdravilo Escapelle in Ellaone sta zaščiteni imeni. Avtorica ju uporabljam v članku z namenom, da pacientke v brskalnikih lažje najdejo potrebne strokovne informacije v zvezi z omenjenim zdravilom. Prispevek ne vsebuje reklamnih sporočil in je verodostojno samostojno delo z vsebujočimi znanstveno potrjenimi dejstvi tekočih kliničnih raziskav in priporočil.

Članki

Sindrom policističnih ovarijev (PCOS) je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah.
Povzroča motnje menstruacije, neplodnost, debelost, povečano poraščenost in možnost, da zbolimo ...

Kaj moramo vedeti o bolezni, ki povzroča motnje menstruacije in neplodnost, debelost, povečano poraščenost ter večjo verjetnost, da dobimo sladkorno bolezen?
Napredujoča ginekološk...

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V državah razvitega sveta in tudi v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 140 bolnic na 10.000 žensk. In vendar imamo zdravstveni sistem, ki nam...

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno ra...

Multimedija

Pogosta vprašanja

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

01.09

September - mesec ozaveščanja o PCOS

 Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča:- hudo hormonsko neravnovesje,
- motnje menstruacije,
- neplodnost,
- poraščenost,
- presnovne motnje z debelost...

05.08

LETNI DOPUST avgust 2022

Diagnostični center STRAH bo zaradi letnega dopusta od 16.8. do 22.8.2022 zaprt. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas še isti dan pokličem nazaj.Za urgentne primere nas nadome...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka