naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Angeliq - hormonsko zdravljenje žensk v menopavzi

Novo zdravilo je sestavljeno iz estradiola in novega progestagena drospirenona, oba učinkovito in hitro blažita menopavzne simptome. Je varno in ženske ga dobro prenašajo.

Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) je tudi prvi preventivni ukrep za zmanjšanje tveganja za razvoj osteoporoze. Nujno je tudi hormonsko zdravljenje iatrogene ali prezgodnje menopavze, za katero prav tako ni drugih možnosti. Urogenitalno atrofijo, bolečine pri spolnem občevanju, pogosto uriniranje in siljenje na vodo zdravimo dolgotrajno z vaginalnimi hormonskimi pripravki.

Fitoestrogeni - naravni preprati niso učinkoviti, povzročajopa lahko neželjeni stranski učinek: blago hiperplazijo endometrija, ki jo je potrebno ginekološko zdraviti. 

Dobrobiti hormonske terapije so:

 •  preprečevanje srčno-žilnih bolezni,
 •  Alzheimerjeve bolezni,
 • kolorektalnega karcinoma,
 • ohranjanje dlesni in s tem ustnega zdravja, majše izpadanje zob.

 Individualno zdravljenje ženske v menopavzi

Četudi je obdobje menopavze naravno obdobje, je neumestno, da se razvijejo bolezni in težave, ki jih z dodajanjem hormonov uspešno preprečimo. Kar 75 odstotkov žensk ima menopavzne simptome ob nastopu mene, kar četrtina jih navaja tudi po petih letih od zadnje menstruacije.

Pri vsakdanjem delu se srečujemo z dolgoročnimi posledicami nepravilno načrtovanih raziskav, kot je znana Women Health Initiative Study (WHI), ki je s sporočili v dnevnem časopisju in poljudnih revijah ter ostalih medijih zasejala med ženske občutek krivde in strahu.

Zadnja strokovna priporočila, ki so bila sprejeta pri International Menopause Society, European Menopause and Andropause Society, British Menopause Society in Slovenskem menopavznem društvu, so:

 • individualen pristop,
 •  izbira optimalnega pričetka zdravljenja - takoj po menopavzi,
 •  uporaba najnižjega še učinkovitega odmerka, ki se s trajanjem zdravljenja lahko zmanjšuje,
 •  ultranizki odmerki pri starejših ženskah, izbira najprimernejšega progestagena,
 •  po začetnem obdobju zdravljenja dveh let ponovno odločanje, ali je potrebno z zdravljenjem nadaljevati ali ne. 
 • Vročinski oblivi, 
 • znojenje, 
 • nespečnost
 • palpitacije,
 • depresija, 
 • utrujenost,
 • zmanjšan libido izzvenijo ob dodajanju hormonske terapije, ki je individualno izbrana za vsako posameznico.

Rak dojke

  Prehrana s sadjem in zelenjavo nima dokazanega preventivnega učinka.

Oralna kontracepcijska sredstva zmanjšujejo tveganje za nastanek karcinoma jajčnikov, endometrija, kolona, horiokarcinoma in ne zvišujejo tveganja za razvoj raka dojke.

Nadomestno kombinirano hormonsko zdravljenje prav tako znižuje pojav

 • karcinoma endometrija,
 • jajčnikov.
 • Po petih letih jemanja je tveganje za rak dojke malo višje, vendar je tudi po 10 letih jemanja večje le za 0,7 odstotka.

Zaradi rednega sledenja žensk, ki jemljejo hormonsko terapijo, je dokazano, da je smrtni izid raka dojke manjši kar za 20 odstotkov v primerjavi s tistimi ženskami, ki hormonov ne jemljejo. Slednje bolj neredno hodijo na ginekološke preglede ali splošne preglede in večkrat odkrijemo oblike raka dojke, ki niso več začetne. Za dober izid vsake rakave bolezni pa je seveda pomembno, da bolezen odkrijemo čimbolj zgodaj.

Angeliq

Zdravilo za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje z antimineralokortikoidnim delovanjem je sestavljeno iz 1 mg estradiola in 2 mg drospirenona. Je kombinirano nizkodozno zdravilo. Drospirenon, novi progestagen, je izpeljanka spironolaktona. Je antagonist mineralokortikoidnega receptorja za aldosteron in v količini 2 mg ima antialdosteronsko aktivnost, enakovredno 16 mg spironolaktona. Zato pravimo, da ima zdravilo PARA-efekt: progestogen z antagonizmom za aldosteronski receptor. Estrogeni v jetrih spodbujajo sintezo angiotenzinogena, ki spodbuja aktivnost aldosterona, ki vpliva na kopičenje natrija, zadrževanje vode, višanje krvnega tlaka, občutek napetosti, povečanja telesne teže in zatekanja, poveča se simpatična aktivnost, parasimpatična inhibicija, vpliv na žile in miokardij.

Progesteron, spironolakton in drospirenon delujejo antagonistično. V pomenopavzi je izločanje progesterona premajhno, zato dodani drospirenon pomembno izboljša počutje s svojo antialdosteronsko aktivnostjo. Večina bolnic, ki so prenehale z zdravljenjem z drugimi vrstami zdravil z dodanim drugačnim progestagenom, je navedla, da sta razloga za prekinitev občutljivost prsi in povečanje telesne teže.

 Učinke novega zdravila delimo na progesteronske, antimineralokortikoidne in antiandrogene.

Z vezavo na aldosteronski receptor ima zdravilo progestagenski učinek in ne zadržuje natrija in vode, zato zmanjšuje občutljivost prsi, občutek zatekanja, uravnava telesno težo.

 Z inaktivacijo androgenskih receptorjev zmanjšuje akne in seborejo.

Progesteronsko ugodno učinkuje na sluznico maternice. V doslej znanih raziskavah je prišlo do endometrijske hiperplazije le pri eni preiskovanki. Kar 88 odstotkov žensk je bilo amenoroičnih po enem letu jemanja, spottinge in blage krvavitve so opazili po začetnem zdravljenju le v prvih dveh mesecih.

Vpliv na preprečevanje osteoporoze z 1 mg estradiola je dokazan z merjenjem MKG in zmanjšanja kazalcev kostne premene, ki dokazujejo preventivni vpliv.

Drospirenon zmanjšuje skupen in LDL-holesterol in ima ugoden vpliv na obtočila. Stranskih učinkov je manj, najpogostejši so bili bolečine v dojkah, glavobol in metroragija. 

Stopnja stranskih učinkov je primerljiva z ostalimi zdravili za nadomestno hormonsko zdravljenje, ki so se  uporabljala doslej. Učinkovito preprečuje pomenopavzalno osteoporozo, odlično uravnava amenorejo pri večini žensk in ščiti endometrij. Ugodno vpliva na ohranjanje telesne teže s preprečevanjem zadrževanja vode in natrija, zato ga ženske dobro prenašajo. Zaradi svojstvenega delovanja predstavlja inovativno zdravilo, ki ga bodo ženske verjetno zelo dobro prenašale, z njim bodo izboljšale slabo počutje in preprečile bolezni, povezane z nastopom menopavze in usihanjem lastnih spolnih hormonov. 

 

Izjava o konfliktu interesov

Zdravilo Angeliq je zaščiteno ime. Avtorica ga uporabljam v članku z namenom, da pacientke v briskalnikih lažje najdejo potrebne strokovne informacije v zvezi z omenjenim zdravilom. Prispevek ne vsebuje reklamnih sporočil in je verodostojno samostojno delo z vsebujočimi znanstveno potrjenimi dejstvi tekočih študij. 

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka