naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Žensko zdravje in poletje

Sonce in prosti čas vplivata tako na telesno kot tudi duševno zdravje, a kaj storiti, ko se v svojem telesu poleti ne počutimo najbolje? Kako zaustaviti male ženske tegobe, povezane bodisi s kopanjem ali z drugačnimi navadami kot med letom, ki lahko pripeljejo do bolezenskega stanja?

 

Ali je morje dovolj čisto in varno za kopanje, da ne ogroža ženskega zdravja ali povzroča neprijetne posledice za žensko?

Čista morska voda vsebuje dobrih 96 % vode, ostalo so v vodi raztopljene soli: natrijev klorid (NaCl), kalcijeve, kalijeve in magnezijeve soli, predvsem kloridi, sulfati, karbonati. Z natančnimi kemijskimi analizami so v morski vodi odkrili praktično vse naravne elemente periodnega sistema. Med njimi naj omenim jod, življenjsko pomemben element, ki vpliva tako na kožo celega telesa kot tudi sluznico nožnice. Stik z morsko vodo predstavlja okolje, kjer se zdravje vrača, izboljša se veliko kroničnih boleznih kot so luskavica, pretirano znojenje, občutljiva koža, aknavost, celijo se male ranice na koži.

Zelo dobro vpliva na žensko zdravje, sluznico nožnice, zdravi blage izcedke. Ginekologi poznamo in predpisujemo jod - element morja tudi v obliki zdravil, vaginalnih svečk, ki uničujejo bolezenske bakterije v nožnici.

Seveda pa lahko pride do poslabšanja marsikaterega stanja, ki nastane zaradi kombinacije pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom in nepravilne uporabe sončnih zaščitnih krem ali drugih maž, ki neprijetno reagirajo s solmi.

 

Kako nastane bolezenski izcedek, ki je pogostejši v poletnih mesecih zaradi kopanja v toplicah ali bazenih?

Pri zdravi, mladi ženski, to pomeni v celotnem obdobju pred menopavzo, kopanje v bazenih ali toplicah, kjer je praviloma tudi bolj topla voda, ne predstavlja večjega tveganja za razvoj vaginalnih vnetij pod pogojem, da je seveda bazenska voda bakterijsko neoporečna in primerno klorirana.

Sluznica nožnice ima svojstveno sestavo bakterij, vaginalno mikrofloro, ki jo v večini sestavljajo laktobacili, nekaj streptokokov ter drugih manj pomembnih bakterij. Ti izločajo mlečno kislino, zato se tako tudi imenujejo. Mlečna kislina nožnico, ki seveda nikoli ni sterilna, spremenijo v kislo okolje s pH 3.5 do 4.5. Ti bacili preprečujejo rast in širjenje vseh bolezenskih klic ter drugih bacilov, ki prodirajo v telo s spolnimi odnosi. Tudi prekomerna rast glivic kandide je onemogočena.

Kadar pa ima ženska slabo intimno higieno, promiskuitetno spolno aktivnost, je pred pojavom izcedka jemala antibiotike, uporablja hormonsko kontracepcijo ali nadomestno hormonsko terapijo, se količina zaščitnih laktobacilov izrazito zmanjša in nastopi porast tistih, ki povzročijo vnetje v obliki srbečice, smrdečega izcedka, bolečin ali pojava glivične okužbe, kandide. Včasih je dovolj za pojav neprijetnosti že samo nezdrava navada, da si po kopanju ne oblečemo suhih kopalk, kar bi bilo za vse ženske edino pravilno.

 

Kaj pa starejše ženske, ki imajo poleg izcedka lahko tudi vnetje mehurja?

Pri zdravi, mladi ženski se večinoma pojavi samo izcedek in kopanje v topli, lahko tudi oporočeni vodi ne predstavlja večjega tveganja za infekcijo sečnih poti, to pomeni mehurja in/ali ledvic. Pač pa to opažamo pri ženskah, ki nastopijo meno ali prezgodnjo menopavzo, starost lahko tudi že nekaj po 40. letu. Večinoma ženske ne vedo, da je pojav ponavljajočih se vnetij mehurja povezano z njihovim hormonskim stanjem, v tem primeru usihanjem spolnih hormonov, predvsem estrogena. Ko nastopi menopavza, se kislinsko okolje nožnice zelo spremeni, izrazito upade število laktobacilov, zmanjša se tvorba zaščitne mlečne kisline in nastanejo ugodne razmere za širjenje in razvoj vseh tistih mikrobov, ki povzročijo penast ali zelenkast obilen izcedek, neprijeten vonj po ribah, bolečine. Vendar ni nujno, da se bolezenska slika začne z izcedkom, ženske začnejo zbolevati za vnetjem mehurja, ki jih preje niso nikoli imele. Zakaj? Sluznica nožnice in spodnjega dela sečnice je enako sestavljena. To pomeni, da ob pomanjkanju laktobacilov in kislega okolja bakterije zlahka vdrejo in se širijo po sečnici do mehurja, kjer so vedno ugodne razmere za razvoj hudo neprijetnih pekočin in bolečin. Zdravljenje torej ni samo antibiotično, temveč tudi z dodajanjem estrogenskih vaginalnih tabletk. Le te bodo poskrbele, da se bodo laktobacili zopet pojavili in opravljali zaščitno vlogo.

 

Ali so intimni predeli ženske sploh namenjeni depiliranju, uporabi kemičnih snovi ali grobih fizičnih oblikah trganja dlačnih foliklov, ki odstranijo poraščenost?

Trend novodobne ženske je urejenost, med splošno sprejete vzorce obnašanja spada tudi odstranjevanje poraščenosti. Vendar evolucijsko in seveda fiziološko gledanje razloži vse vzroke, zakaj se na določenih delih telesa poraščenost pojavi ne samo kot zunanji spolni znak, temveč seveda kot zaščita nežne kože mednožja in zunanjega spolovila. Nadaljevanje vrste se uresniči z intimnim življenjem in sami spolni odnosi seveda povzročijo trši stik, drgnjenje kože druga ob drugo in več kot je te sile, več je možnosti, da se nežna koža poškoduje, postane rdeča in občutljiva, lahko se pojavijo rane, ki se vnamejo. Ravno zaradi tega se je telo zaščitilo na teh mestih v obliki poraščenosti, ki preprečuje, da bi se koža poškodovala. Zato se veliko žensk oglasi v ginekološki ambulanti z težavami kot so rdeča, poškodovana koža, nenehno srbenje, saj je koža, ko nanjo delujemo z močnimi kemičnimi snovmi za depilacijo ali grobimi kozmetičnimi posegi za odstranjevanje dlačic, neodporna.

Če se ženska še nekajkrat umiva s trdimi mili ali tekočimi, parfumiranimi mili, lahko resno uniči zaščitni plašč kože. Taka koža se zelo hitro vname, zaradi bakterij, ki se naselijo v dlačnih mešičkih in povzročajo ognojke in ogrce. Morda bi bilo smiselno, da bi se trudili, da bi bila naravna telesa tista, ki bi veljala za lepotni ideal.

 

Samopomoč pri blagih vnetij, ki jih lahko preprečimo z naravnimi sredstvi?

Blago srbečico, ki lahko nastopi zaradi bolj pogostih spolnih odnosov ali nenehnega depiliranja, lahko omilimo z mastno zaščitno kremo. Folikulitis, ki nastane kot posledica vnetja, lahko izpiramo s povsem naravnimi stvarmi, kot so zelišča. Zelo pomaga kopel iz plahtice, ognjičeva krema ali obkladki iz čajevca ali lubja belega hrasta. Izogibajmo se nepravilnemu perilu, ki še dodatno draži intimne predele, torej tangicam in perilu iz umetnega materiala. Spimo samo v pižami ali spalni srajčki brez hlačk. Ne uporabljajmo zelo dišečih, agresivnih mil. Naj bo na dopustu vedno pri roku pro-biotični jogurt in vata. Le to namočimo v jogurt in jo vstavimo v nožnico za nekaj ur ali čez noč, zjutraj vatiran kosem odstranimo. V razredčen jabolčni kis namočimo tampon in ga ravno tako vstavimo za nekaj ur v nožnico. Pomembna pa je seveda prehrana: če se vnetja ponavljajo in so povzročena z glivicami, kot je kandida, iz prehrane izločimo sladkor, sladkane pijače in omejimo ogljikove hidrate.

 

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka