naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Zlata pravila intimne nege za ženske

(objavljeno v reviji Zarja)

Napačna nega lahko povzroči tudi zdravstvene težave

Intimna nega je za ženske zelo pomembna, saj nepravilna nega lahko vpliva celo na njeno zdravje. Ženske se namreč od svoje prve menstruacije, pa do nastopa menopavze soočajo s hormonskimi nihanji. Pomembno je, da se teh dejavnikov zavedajo. »Nenormalne mesečne krvavitve, vmesene krvavitve, krvavi izcedki, bolečine so pogoste težave v različnih obdobjih življenja vsake ženske. Ob porušenem ravnovesju je sluznica dovzetnejša za škodljive zunanje vplive in lahko pride do draženja ter okužb. Težave lahko preprečimo z nekaj preprostimi ukrepi,« razloži primarij Darija Mateja Strah, specialistka ginekologije in porodništva.

Izpiranje nožnice se odsvetuje, saj se spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo, zato je priporočljivejše prhanje ali umivanje v bideju. Intimne predele pred okužbami lahko zaščitimo tako, da poskrbimo za nizko vrednost pH vaginalne flore. »Nizek pH zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic, saj v kislem okolju težko preživijo.«


Pravilna depilacija in britje

Med predstavnicami nežnejšega spola redko srečamo tako, ki bi ji bila depilacija ali britje tuja. Vendar zaradi depilacije ali britja koža postane še bolj občutljiva in neodporna. Na ta način so ustvarjeni ugodni pogoji za pojav bakterij ali glivic, ki so običajno prisotne le v sledeh. Pojav bakterij in glivic ima za posledico izcedek, slab vonj, srbečico in nelagodje. Da se izognemo neljubim nevšečnostim, se priporoča uporaba posebnih sredstev za intimno nego. Na kopalniški polici naj se znajdejo tekoča negovalna sredstva s pH vrednostjo okoli 3,5. Taka sredstva namreč vsebujejo mlečno kislino, ki pomaga obnoviti porušeni obrambni mehanizem zunanjega nožničnega okolja. Prav tako se z njihovo uporabo ustvarja kislo okolj – naravni pH vrednost vaginalne flore je od 4 do 4,5-, ta pa omogoča pojav koristnih bakterij kože, ter hkrati zmanjšuje možnosti za pojav neprijetnih izcedkov. Negovalna sredstva naj se uporablja med umivanjem tako, da pridejo v stik s kožo že razredčena z vodo. S pravilno nego intimnih delov telesa se preprečuje tudi nastanek ginekoloških obolenj.


Z robčki do higiene

V času mesečnega perila je nega intimnih delov telesa še posebej pomembna. A z negovalnimi sredstvi res ne gre pretiravati. Če ima dekle in ženska obilne krvavitve in ni pogojev za tuširanje, ker se nahaja bodisi v šoli in službi, so priročni robčki za intimno nego ali robčki za otroško ritko. Z njimi ob menjavi vložkov ali tamponov ter ob veliki ali mali potrebi dobro obrišemo spolovilo. Ti mokri robčki vsebujejo izvlečke kamilice, aloe vere in glicerin, so nevtralno čistilno sredstvo in so klinično testirani. Nekateri so tudi blago dišeči, tako da so nadvse primerni za nego med mesečno krvavitvijo. Ženska se tako počuti čisto in
bolje prenaša naporne dneve.

 

Vložki v začetku, nato tamponi

Ali naj ženska uporablja vložke ali tampone, je stvar izbire vsake posameznice. Pomembno je, da si menjava vložke oziroma tampone dovolj pogosto. Morda je najbolj primerno, da prva dva dni uporabljamo vložke in nato tampone. Kot alternativa tamponom in mesečnim vložkom, se je pred časom na trgu pojavila menstrualna skodelica. Narejena je iz medicinskega silikona. V primerjavi s tamponi in vložki, katere se po uporabi odvrže, se skodelico le spere in po potrebi dezinficira. Po zatrjevanju proizvajalcev se jo lahko uporablja več let. Menstrualna skodelica ne izsuši in ne ovira nožnične naravne sposobnosti  vlaženja. Uporablja se jo tako, da jo prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo nožničnih mišic. Skodelico lahko uporabljamo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem.

In kaj pravi stroka?
Stroka slovenskih ginekologov menstrualne skodelice ne priporoča za široko uporabo. Skromen delež žensk sicer skodelico uporablja in je z njo zadovoljnih. A vseeno menijo, da so vložki s strani čistoče in higiene še vedno boljša navada.


Toplo spodnje perilo in po potrebi analgetik

Marsikatera ženska v prvih dneh menstruacije občuti bolečine v spodnjem delu telesa. Takrat zaužijmo dovolj tekočine in si vedno oblečemo toplo perilo. Če so bolečine hude, je smiselno obiskati ginekologa, da ugotovita, zakaj so krvavitve tako močne ali tako boleče. Po potrebi lahko v lekarni kupimo analgetik brez recepta, ki je pravzaprav brez stranskih učinkov. Običajno zadostuje že ena tabletka, vendar pravočasno, torej že na začetku. Ob zares izrazitih bolečinah predpiše zdravnik nesteroidne antirevmatike, ki jih je potrebno vzeti takoj ob prvem dnevu menstruacije. Le tedaj je bolečina najmanjša, nikakor ne čakamo,da se bolečina res izrazi, saj potem potrebujemo enkrat ali dvakrat toliko zdravil, da ne boli več.


Naravni materiali

Neprijetno razdraženost in celo vnetja lahko povzročajo tudi umetni materiali, iz katerih je narejeno spodnje perilo. Danes tako priljubljene tangice, lahko zaradi traku, ki se preveč tesno prilega presredku povzročijo prenos bakterij s področja anusa na področje vagine. Zato je bolj priporočljivo nositi perilo iz naravnih materialov.

Zdrava vaginalna flora


Nizka pH-vrednost vaginalne flore ščiti intimne predele pred okužbami, saj kislo okolje zavira rast bakterij in glivic. Kadar se ravnovesje naravne zaščite poruši, - vzroki so lahko v oslabljeni telesni odpornosti zaradi nihanja ravni hormonov med menstruacijo, zdravljenja z antibiotiki, stresnega življenja, sladkorne bolezni, - ga lahko spet vzpostavimo z uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo ter telesno aktivnostjo, uporabo probiotikov bodisi v obliki vaginalnih svečk ali tablet.


Zlata pravila intimne nege za ženske:

- Za umivanje intimnih predelov uporabljamo izdelke, ki ne dražijo sluznice in njenega naravnega okolja. Namesto mila za telo uporabimo intimna mila z naravno fiziološko vrednostjo pH (od 3,5 do 4,5).

- Umivamo se v smeri od vagine proti danki.

- Za brisanje uporabljajmo brisačo, ki jo uporabljamo samo mi.

- Bolj priporočljivo kot kopanje je prhanje, pri čemer pazimo, da ne izpiramo notranjosti nožnice, ali umivanje v bideju.

- Izogibajmo se odišavljenem toaletnem papirju, alkoholnih robčkov, uporabi intimnih dezodorantov in odišavljenih higienskih vložkov.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka