naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

SIBILLA - učinkovita kontracepcijska tabletka ter zdravilo za zdravljenje motenj menstruacije, problematične kože in mastnega lasišča

Mehanizem delovanja zdravila Sibilla

Zdravilo Sibilla je kombinirana kontracepcijska tabletka, ki kot estrogen vsebuje etinilestradiol in kot gestagen dienogest. Kontraceptivni učinek zdravila Sibilla temelji na kombinaciji različnih dejavnikov, od katerih veljata za najpomembnejša preprečitev ovulacije in spremembe sluznice maternice. Vse kombinirane kontracepcijske tablete zaščitijo pred nosečnostjo na tri načine:

1. preprečijo sprostitev jajčeca iz jajčnika (ovulacijo) vsak mesec,

2. zgostijo sluz v materničnem vratu in semenčicam otežijo dostop do jajčeca,

3. spremenijo sluznico maternice tako, da je neprimerna za vgnezditev morebitno oplojenega jajčeca.

Zdravilo Sibilla ima pred ostalimi kombiniranimi tabletkami nekaj pomembnih prednosti. Pearlov indeks je nizek, primerljiv z ostalimi nizkodoznimi tabletkami, zato Sibilla ob pravilni uporabi velja za varno in učinkovito kontracepcijsko tabletko. Poleg učinkovitih kontraceptivnih lastnosti deluje tudi antiandrogeno: izboljša mozolje (akne), ki jih povzroči čezmerna količina moških spolnih hormonov (imenovanih "androgeni"); ti so prisotni v telesu vseh žensk. Androgeni hormon – testosteron se sintetizira v jajčnikih in nadledvični žlezi. Zato ima kontracepcijska tabletka dodatno prednost pred ostalimi ravno s pozitivnim delovanjem na izboljšanje kože in mastnega lasišča. To je vsekakor dodana vrednost za precejšen delež uporabnic, ki trpijo za problematično kožo in želijo obenem varno in učinkovito zaščito pred nezaželeno zanositvijo.

Vpliv dienogesta na maternico in jajčnike ter vpliv na reproduktivno vlogo ženske


Dienogest ima močan vpliv na maternično sluznico – endometrij. Je selektiven. Nima androgenega, mineralokortikoidnega in glukokortikoidnega delovanja na telo. To pomeni, da ima manj možnih stranskih učinkov, antiandrogeno delovanje pa izrazito dobro vpliva na akne, kožo in lase. Zavre delovanje jajčnikov, saj blokira njihovo delovanje ter porast foliklov. Tanjša maternično sluznico, ki ostane tanka, neprimerna za oploditev. Poleg tega močno zgosti sluz v materničnem vratu. S tem se prepreči prehod spermijev v maternico in jajcevode in možnost za zanositev je praktično nična.

Delovanje pozvroči spremembe v mesečnem perilu. Sama menstruacija postane manj obilna in bolečine pri skoraj večini žensk izginejo. Dienogest namreč vpliva na maternično sluznico tako, da jo stanjša in s tem omogoči vse opisane spremembe menstruacije. Dolžina menstrualne krvavitve se zmanjša na povprečno 3 - 4 dni. Zmanjšajo se tudi tako vmesne krvavitve kot spotingi (krvavitev v sledovih). Večina žensk po mesečnem jemanju vseh tabletk v tednu, ko tabletk ne jemlje, opazi mesečno krvavitev, podobno pravi menstruaciji.

Ko začne z novo škatlico, krvavitev preneha. Sibilla tako pomembno vpliva na vse težave in nepravilnosti mesečnih krvavitev pri tistih ženskah, ki so opažale tako nereden ciklus, premočne in boleče menstruacije ter vmesne krvavitve med posameznimi menstruacijami.

Vpliv dienogesta na lase in kožo


V več postmarketinških raziskavah, kjer je sodelovalo preko 10.000 žensk, so poleg kontracepcijske učinkovitosti Sibille dokazali tudi vpliv na kožo in lase. Največje izboljšanje se je kazalo pri ženskah s srednje močnimi in močnimi težavami problematične kože in mastnih las. Prvi znaki izboljšanja so se začeli kazati že po 3 mesecih. Po 6 mesecih jemanja Sibille je imelo manj kot 1% žensk zelo mastne lase v primerjavi z 11% v začetku in le 6% je navajalo srednje mastno lasišče v primerjavi z 27% na začetku jemanja. Potrebno je bilo manjše število pranja lasišča tedensko. Pogostnost zelo mastne in problematične kože je padla s 16% na manj kot 1%, pogostnost srednje mastne in problematične kože pa z 39% na 7.5%.
Uporabnice so tabletko Sibilla z njenimi učinki za lase in kožo označile kot zelo dobro ali dobro v 87%. Zaključki raziskav potrjujejo, da ima tabletka Sibilla poleg odlične kontraceptivne učinkovitosti pomembno prednost pri ženskah s težavami aknaste kože in mastnega lasišča, saj ravno zaradi antiandrogenih lastnosti hormona dienogesta vpliva na znatno izboljšanje. Pozitiven antiandrogeni učinek dienogesta se je kazal v zmanjšanju mastnih las kar v 70% in več kot 80% uporabnic je opažalo izdatno izboljšanje kože, ki je postala manj mastna in manj problematična.


Kako pravilno jemati tabletke Sibilla?


Vsak pretisni omot zdravila Sibilla vsebuje 28 filmsko obloženih tablet. Omot je pripravljen tako, da vam pomaga, da se spomnite vzeti tablete. Aktivna tableta je bela, okrogla, na straneh izbočena (bikonveksna). Tableta s placebom je zelena, okrogla, na obeh straneh izbočena (bikonveksna), brez oznak. Vsak pretisni omot vsebuje 21 okroglih, belih aktivnih filmsko obloženih tablet (tablete 1-21) in 7 zelenih filmsko obloženih tablet s placebom, ki so večje (tablete 22-28).

Tablete poskusite jemati vsak dan ob približno istem času, če je potrebno z nekaj tekočine, v zaporedju, označenem na pretisnem omotu. Vzeti morate po eno tableto na dan, najprej 21 belih, aktivnih tablet v omotu. Prva tableta, ki jo morate vzeti, je označena s "Start". Da boste tablete jemali v pravilnem vrstnem redu, sledite puščicam na omotu. Potem boste jemali 7 zelenih tablet s placebom. Med jemanjem sedmih zelenih tablet s placebom se vam bo 2. ali 3. dan pojavila menstruaciji podobna mesečna krvavitev.

Ko porabite 7 zelenih tablet s placebom, začnite naslednji omot uporabljati takoj (tako da med enim in drugim omotom ni presledka) – tudi če krvavitev še traja. Dokler zdravilo Sibilla jemljete pravilno, boste novo škatlico vedno začeli uporabljati na isti dan v tednu in tudi mesečna krvavitev se bo vedno pojavila na isti dan v tednu. Za spremljanje vsakodnevnega jemanja tablet je priloženih 7 tedenskih nalepk s 7 dnevi v tednu. Izberite nalepko, ki se začne z oznako dneva, ko začnete jemati tablete. Če začnete jemati tablete npr. v sredo, uporabite nalepko, ki se začne s „SRE”. Če tablete jemljete pravilno, bo kontracepcijska zaščita takojšnja.

 

Kaj pomeni vmesna krvavitev (med eno in drugo menstruacijo)?


Maloštevilne ženske imajo lahko med jemanjem tablet malo vmesnega krvavenja ali krvavih madežev, zlasti v prvih nekaj mesecih. Po navadi zaradi tega ni treba skrbeti in izginili bodo v dnevu ali dveh. Morda boste morali uporabiti vložek ali tampon, vendar jemljite tablete kot po navadi in težava bi morala izginiti po prvih nekaj škatlicah tablet.

 

Neželeni učinki

Tako kot pri drugih kombiniranih tabletkah tudi pri Sibilli beležimo nekaj stranskih učinkov, ki pa niso pogosti.

Najpogosteje se pojavijo:
- glavobol, bolečine v trebuhu, bolečine v dojkah, občutljivost dojk.

Občasni neželeni učinki so redki:
- migrena, slabost v želodcu, bruhanje, izpuščaj na koži, izpadanje las, glivična okužba nožnice, utrujenost/splošno slabo počutje, oteklost udov (edemi),povečanje dojk, motnje razpoloženja.

Z uporabo katerega koli kombiniranega hormonskega kontraceptiva je tveganje za vensko trombembolijo (VTE) večje kot pri neuporabi. Zdravila, ki vsebujejo levonorgestrel, norgestimat ali noretisteron, so povezana z manjšim tveganjem za VTE. Odločitev za uporabo kateregakoli zdravila, razen tistega z najmanjšim tveganjem za VTE, je treba sprejeti po pogovoru z žensko, ko le-ta zagotovo razume tveganje za VTE, povezano z zdravilom Sibilla, kako na to tveganje vplivajo prisotni dejavniki tveganja in da je tveganje za VTE največje v prvem letu uporabe. Obstajajo nekateri dokazi, da se tveganje poveča, če se začne kombinirane hormonske tabletke ponovno uporabljati po 4 ali več tednih premora, zato premorov prenehanja jemanja nikakor ne priporočamo.

Ženskam, starejšim od 35 let, je treba strogo odsvetovati kajenje, če želijo uporabljati kombinirane peroralne kontraceptive. Če ženska noče opustiti kajenja, mora uporabiti drugačno kontracepcijo, zlasti če ima sočasno prisotne tudi dejavnike tveganja.

 

Etinilestradiol (0,03 mg)

Je sintetična oblika estrogena, ki ga najdemo skoraj v večini vseh kombiniranih tabletk. Se hitro in popolnoma absorbira. Absolutna biološka uporabnost je približno 40%. Etinilestradiol je v veliki meri, a nespecifično vezan na serumski albumin (približno 98%). Etinilestradiol zviša koncentracijo spolne hormone vežočega globulina (SHBG) v plazmi. Razpolovni čas izločanja presnovkov je približno 1 dan. Doza etinilestradiola je pravšnja, da zagotavlja stabilen ciklus brez vmesnih krvavitev, ki so lahko sicer prisotne pri tabletkah z manjšo vsebnostjo etinilestradiola.

Dienogest (2mg)

Dienogest je derivat nortestosterona, ki ima in vitro od 10- do 30-krat manjšo afiniteto za progesteronske receptorje kot drugi sintetični gestageni. Dienogest nima pomembnih androgenskih, mineralokortikoidnih ali glukokortikoidnih učinkov, zato ima malo stranskih učinkov. Antiandrogenski vpliv kombinacije etinilestradiol-dienogest temelji predvsem na znižanju koncentracije androgenov v plazmi in tako se lahko izboljšajo simptomi blagih do zmernih aken, opazen je ugoden vpliv na zmanjšanje simptomov seboreje. Po peroralni uporabi se hitro in popolnoma absorbira. Največjo koncentracijo doseže v 2,5 urah. vezan na serumski albumin in se ne veže na SHBG ali na kortikosteroide vežoči globulin (CBG). Absolutna biološka uporabnost med hkratno uporabo z etinilestradiolom je 96%. Dienogest je v 90% Razpolovni čas je približno 9 ur. Dienogest uporabljen sam, zavre ovulacijo v odmerku 1 mg/dan.

 

Zaključna dejstva o tabletki Sibilla

- nizkodozna tabletka Sibilla ima zaradi nizke vsebnosti etinilestradiola in svojstvenih antiandrogenih učinkov dienogesta na lase in kožo veliko prednost pred tabletkami, ki vsebujejo druge hormone,

- dienogest zaradi svojega pozitivnega delovanja na maternično sluznico, jajčnike in notranja rodila vpliva na izboljšanje oziroma ohranjanje reproduktivne zmožnosti ženske. Pomembno vpliva na ureditev menstrualnega cikla, izginejo nepravilne krvavitve in spotingi, bolečine ob ovulaciji ali menstruaciji, zmanjša se mesečna krvavitev, tako količinsko kot tudi časovno,

-kot kotracepcijska tabletka je izredno učinkovita in tudi varna, Pearlov indeks je nizek (pokazatelj učinkovitosti kontracepcije: nižji je, boljša je kontraceptivna sposobnost posameznega zdravila),

- vpliv na izboljšanje mastnih las in aknaste kože se pojavi že po 3 mesecih in pomembno zboljša simptome pri skoraj večini žensk,

- ob upoštevanju vseh lastnosti delovanja tabletke in predpisovanju ženskam, ki nimajo dejavnikov tveganja, je tabletka Sibilla dokazano varna in učinkovita tako proti neželeni nosečnosti kot tudi zdravljenju aknaste kože in izboljšanju mastnega lasišča. Sibilla je že leta 2005 predstavljala najbolj pogosto predpisano zdravilo pred nezaželeno zanositvijo, bolečinami ob menstruaciji in obenem proti mastnim lasem ter mastni, problematični in aknasti koži v Nemčiji ter nekaterih vzhodnoevropskih državah. Že takrat jo je uporabljajo več kot 77.000 nemških žensk. Učinkovitost ter varnost tabletke je dokazana,

- vse kombinirane peroralne kontracepcijske tablete, kot tudi tablete Sibilla, vas ne varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi. V ta namen lahko pomagajo le kondomi.

 

 

Literatura1. Dinger J, Assmann A, Möhner S, Minh TD. Risk of venous thromboembolism and the use of dienogest- and drospirenone-containing oral contraceptives: results from a German case-control study. J Fam Plann Reprod Health Care. 2010 Jul;36(3):123-9.

2. Golbs S, Domhardt R, Presl J, Ganev M, Wisser KH, Zimmermann T.Clinical findings with the oral contraceptive combination ethinylestradiol/dienogest in the Czech Republic. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2002 Dec;24(10):689-96.

3. Golbs S, Domhardt R, Presl J, Ganev M, Wisser KH, Zimmermann T.Clinical findings with the oral contraceptive combination ethinylestradiol/dienogest in Poland. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2002 Dec;24(9): 585-592.

4. Moore C, Feichtinger W, Klinger G, Mellinger U, Spona J, Walter F, Winkler UH, Zahradnik HP. Clinical findings with the dienogest-containing oral contraceptive Valette. Drugs of today, 1999. 35 (suppl C):53-68.

5. Palombo-Kinne, Schellshmidt, Schumacher, Graser. Efficacy of a combined oral contraceptive containing 0.030 mg ethinylestradiol/2 mg dienogest for the treatment of papulopustular acne in comparison with placebo and 0.035 mg ethinylestradiol/2 mg cyproterone acetate, 2009 Contraception. 2009  pr;79(4):282-9.

6. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Sibilla

7. Wiegratz, J. H. Lee, E. Kutschera, H. H. Bauer, C. von Hayn, C. Moore, U. Mellinger, U. H. Winkler, W. Gross, and H. Kuhl, 'Effect of Dienogest-Containing Oral Contraceptives on Lipid Metabolism', Contraception, 65 (2002), 223-9.

8. Wiegratz I Effect of conventional or extended-cycle regimen of an oral contraceptive containing 30 mcg ethinylestradil and 2 mg dienogest on various haemosasis parameters; Contraception.2008;78 (5):384-391.

9. Zimmermann T, Dietrich H, Wisser KH, Hoffmann H. The efficacy and tolerability of Valette: a postmarketing surveillance study. Eur J Contracept Reprod Health Care. 1999 Sep;4(3):155-64.

10. Zimmermann T, Wisser KH, Dietrich H. The effect of Valette on skin and hair: a postmarketing surveillance study. IJCP, 2000, Vol. 54. No 2

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka