naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Kontracepcija za doplačilo?

Dosegljive in sprejemljive kontracepcijske metode so ključne za zmanjševanje obolevnosti in umrljivosti žensk zaradi neželene nosečnosti v razvitih in nerazvitih državah, zato je stalen razvoj varnih in učinkovitih kontracepcijskih metod izjemnega pomena za vse ženske in družbo na sploh.

Podobno kot v evropskih državah je tudi v Sloveniji hormonska kontracepcija najpogosteje predpisana oblika zaščite, izdaja se na recept in trenutno še vedno velja, da je večina na voljo brez doplačila. Vendar se žal nakazuje, da bodo morale ženske vendarle seči v denarnico. Veliko tabletk razen osnovnih, določenih oblik kontracepcije bo potrebno doplačati in verjetno si finančnega bremena vse ženske ne bodo mogle privoščiti. Prav gotovo bo več zapletov v zvezi z neželeno zanositvijo, prekinjanjem take nosečnosti, ter pojavom zgodnjih in kasnih posledic, lahko tudi duševnih. Praviloma so le te huda obremenitev za žensko v njenem življenju.

Optimalna kontracepijska zaščita

Zadnji podatki kažejo, da imamo pri nas več kot 80.000 uporabnic kontracepcije. Z individualnim svetovanjem izbrani ginekologi svojim pacientkam lahko predpišejo najbolj optimalno obliko zaščite. Tako smo dosegli pomembne kazalce kakovosti zdravstvenega varstva žensk: dovoljena splavnost je leta 1982 znašala 41 splavov na 1000 žensk v rodni dobi, leta 2011 je upadla na 9 splavov na 1000 žensk. Pomembne lastnosti zanesljive kontracepcije so učinkovitost, varnost, dosegljivost ter pridružene dodatne nekontraceptivne prednosti. Učinkovitost hormonske kontracepcije temelji na preprečevanju ovulacije. Hormonska kontracepcija ščiti pred zanositvijo, zunajmaternično nosečnostjo, medeničnimi vnetji, prepolovi tveganje za raka jajčnikov, endometrija, debelega črevesa in danke, izboljšuje kostno maso, zavira pojav aken, ublaži boleče menstruacije, preprečuje slabokrvnost z manjšanjem krvavitev, izboljšuje psihično počutje z blaženjem predmenstualnega sindroma (PMS) ter preprečuje pojav endometrioze.

Raznolikost kontracepcijskih preparatov

Znana je povezanost visokih odmerkov estrogena in posledičnih srčno žilnih zapletov. Glede na odmerek estrogena tabletke razdelimo na visokoodmerne (50 µg), ki jih sedaj ne uporabljamo več, nizkoodmerne (30-35 µg) in ultranizkoodmerne (20 µg), slednje so sedaj najpogosteje predpisano zdravilo. Poročilo o varnosti kontracepcije, ki jo je ravnokar izdala Evropska agencija za zdravila (EMA) je obravnavalo pojav zapleta kontracepcije - globoke venske trombembolije (VTE). Tveganje je odvisno od posamezne vrste progestagenskega odmerka v tabletki. Tveganje za VTE je večje pri kontraceptivih tretje in četrte generacije, vendar le v začetnih mesecih jemanja. Najbolj je varna kombinirana tabletka z levonorgestrelom, še vedno zelo varna sta vaginalni obroček in obliž.

Povsem nova glede estrogenske komponente je pred leti z uspehom zaživela prva tabletka Qlaira z estradiol valeratom. Le ta je valeratni ester 17- estradiola, oblike hormona, ki nastaja v ženskem telesu. Pri prehodu skozi črevo se del spremeni v telesu identično obliko, medtem ko so vsi estrogeni v dosedanjih tabletkah ostali v telesu enaki v obliki etinilestradiola. Telesu identičen estrogen se razlikuje od večinoma uporabljenega etinilestradiola v ostalih tabletkah po hitrejšem metabolizmu in različno močnem delovanju na estrogenske receptorje. Biološki učinek telesu identične oblike estrogena se kaže v zelo dobrem zaviranju ovulacije. Manjši biološki učinek je opazen pri tvorbi jetrnih encimov in angiotensinogena, kar je dobro. Tabletka je registrirana kot kontraceptiv in tudi zdravilo za zmanjšanje obilnih krvavitev.

Najsodobnejše ultranizkoodmerne tabletke tudi pri nas

Nov korak, tako rekoč prelomni, pomeni letošnja novost tudi pri nas – kombinirana tabletka Zoely, ki vsebuje 17β-estradiol, identičen ženski lastnemu estrogenu, ki ga proizvajajo jajčniki. Kontracepcijski učinek nove tabletke temelji na učinkoviti zavori ovulacije in spremenjeni sluzi iz materničnega vratu, ki onemogoča spermijem prehod v notranja rodila. Spada med ultranizkoodmerne tabletke. 1 tabletko zaužijemo vsak dan 28 dni. Zadnji tabletki sledi nova iz drugega omota, torej je jemanje neprekinjeno. Zaradi tega je trajanje mesečne odtegnitvene krvavitve krajše, doslednost jemanja tabletke je večja in tako uspeh preprečevanja zanositve tudi s strani ženske boljši. Načrtovane dolgoročne študije bodo pokazale, ali ima 17β-estradiol manjši vpliv na zaplete kot so spremenjena presnova jetrnih beljakovin, maščob in sladkorjev ter pojav globoke venske tromboze. Estrogenu je dodan progestogen nomegestrol acetat. V telesu se veže le na progesteronska mesta. Njegova pomembna prednost pred ostalimi progestageni v drugih tabletkah je dolg razpolovni čas razgradnje, kar 46 ur. To pomeni, da je uporabnica tabletke učinkovito zaščitena tudi, če pozabi vzeti eno ali celo dve tabletki v obdobju od 8 do 17 dneva ciklusa. Pri vseh ostalih tabletkah lahko pozabimo vzeti samo eno tabletko mesečno, sicer je učinkovitost kontracepcije močno okrnjena. Odmerjanje ena tabletka vsak dan pomembno doprinese k čim boljšemu jemanju, majhne prekinitvene krvavitve doprinesejo k svobodnejšemu načinu življenja sodobne ženske.

Možnost izbire naj bo dana vsem ženskam

Ženska od zaščite pričakuje, da bo le ta enostavna za uporabo, varna, zanesljiva in s čim manj stranskimi učinki. Zato je pomembno, da ima možnost izbire različnih vrst zaščite, ki ustrezajo individualnemu načinu življenja, ne bodo imele negativnega vpliva na telo in bodo morda celo izboljšale ali pripomogle k večjemu razumevanju spolnega življenja. Ženska si želi kontracepcijo, ki jo zlahka začne jemati ali prenehati, hitro povrnitev zmožnosti zanositve, da jo lahko sama uporablja, da sredstvo ne moti spolnosti, dobro uravnava krvavitve ter blaži PMS in bolečine med perilom, ne spreminja telesne teže, ima dobrohotne vplive na kožo. Želi se izogniti slabosti, glavobolom, napetosti v dojkah, vmesnim krvavitvam, spremembam razpoloženja in spolnega poželenja.

Kako je sprejeta odločitev o doplačilu?

Uvedba doplačevanja vsekakor posega v odločitev, ali se bo posameznica res odločila za tisto vrsto kontracepcije, ki ji bo s strani osebnega ginekologa z vsem znanjem, pozornostjo in resnično pravo izbiro samo zanjo, predpisana. Morda bo vztrajala pri predlagani izbiri ginekologa kljub doplačilu? Strokovnjaki smo nemočni, saj nas vodi pri predpisovanju najboljša vrsta kontracepcije za posameznico. A kaj bo storila posameznica, ki kontracepcije, njej pisane na kožo, zaradi doplačevanja ne bo mogla izbrati. Tudi ginekologi smo pod hudim pritiskom, ko bo strokovno najboljši nasvet za primerno, varno in individualno izbrano vrsto zaščite morda izničen zaradi finančnega vidika. Očitno bomo morale ženske, ki želimo določeno vrsto kontracepcije, po navadi najsodobnejšo, zanjo doplačati.

 

Izjava o konfliktu interesov

Zdravila v prispevku so zaščitena imena. Avtorica jih uporabljam v članku z namenom, da pacientke v briskalnikih lažje najdejo potrebne strokovne informacije v zvezi z omenjenimi zdravili. Prispevek ne vsebuje reklamnih sporočil in je verodostojno samostojno delo z vsebujočimi znanstveno potrjenimi dejstvi tekočih študij. 

Multimedija
30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

12.07

Poletne počitnice

Naše stranke obveščamo, da bo Diagnostični center Strah zaradi letnega dopusta od 16.7.2018  do 6. 8.2018 zaprt.

ZA INFORMACIJE IN NAROČANJE SMO V TEM ČASU DOSEGLJIVI NA NAŠEM MOBI TELEFONU: 051 636 000. Naročanje po elektronski ...

18.06

Kontracepcija v oddaji DAN. na kanalu PLANET TV 18.6.2018

Sporočamo vam, da bo dne 18.6.2018 ob 16.57 oddaja DAN. na kanalu Planet TV gostila primarij Darijo Strah in prof. Bojano Pintar, ki bosta odstirali nove možnosti zaščite pred neželeno nosečnostjo - kontracepcija.
Vabljeni k ogledu! ...

12.04

Sodelovanje s psihoterapvtom Milanom Krajncem

Začenjam strokovno sodelovanje s priznanim psihoterapevtom Milanom Krajncem. Govorila bova o tem kako rešiti podjetje in vodilne delavce, še posebej, ko pozabijo nase ter o tem kaj storiti, da zopet začutimo same sebe? Na spodnji povezavi si prebe...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka