naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Zlata pravila za zdravo nosečnost

Folna kislina

Med nosečnostjo so potrebe po nekaterih vitaminih še posebej povečane. Najpomembnejši vitamin prvega obdobja nosečnosti je folna kislina, ki spada v družino vitaminov B. Telo potrebuje ta vitamin za izgradnjo in delitev celic. Nosečnost je mojstrovina razvoja - iz ene celice v začetku nosečnosti nastane človek s približno 100 milijardami celic. Pomanjkanje folne kisline lahko vodi do tako imenovane prirojene okvare nevralne cevi pri otroku - nepopolne zraščene hrbtenice. Iz nevralnega dela zarodka se razvijeta centralni in periferni živčni sistem. Po strokovnih priporočilih je optimalen vnos folne kisline v nosečnosti za okoli 50% večji kot pri ne nosečih ženskah, okoli 0,6 mg na dan. Ker je to količino težko doseči samo z uživanjem živil, bogatih s folno kislino (glej tabelo), je priporočljivo uživanje folne kisline v obliki tablet, po možnosti 6 tednov pred zanositvijo in v času do 12. tedna.



Pregledi v nosečnosti

V nosečnosti je predvidenih približno 10 obiskov pri ginekologu, po potrebi tudi več. Večina pregledov je zgoščenih v zadnjih dveh mesecih pred predvidenim dnem poroda. Tako nosečnica obiskuje svojega ginekologa do 30. tedna nosečnosti enkrat na mesec, do 36. tedna nosečnosti enkrat na 3 tedne in nato kar vsak teden.



Ultrazvočni pregledi: samo dva nista dovolj

Seveda so izjemno pomembne ultrazvočne preiskave. Žal sta s strani Zdravstvene zavarovalnice pri nosečnicah z nizkim tveganjem in starostjo pod 35 let kriti le dve. Poiščimo torej zasebno ambulanto, kjer se opravlja poseben ultrazvok med 11. in 14. tednom nosečnosti za ugotavljanje nepravilnega razvoja in odkrivanje Downovega sindroma- merjenje nuhalne svetline. Smiselno je opraviti tudi dodatno, bolj natančno usmerjeno morfološko 3D/4D morfologijo, najbolje okrog 25. tedna. Svetujemo tudi slednje rasti ploda v tretjem trimesečju. Tako da bi bilo optimalno pri vsaki nosečnici opravit ultrazvok. Tako bo nosečnost v naprej dosti bolj mirna in optimistična kot brez tega. Ultrazvočni pregledi za plod niso škodljivi, tako da so dodatne preiskave zagotovilo za sproščeno nosečnost.



Prehrana v nosečnosti

Ne samo napačna, temveč tudi pomanjkljiva ali čezmerna prehrana matere lahko vodi do zapletov v nosečnosti, zato je ob vsakem preventivnem pregledu med nosečnostjo potrebno preveriti tudi naraščanje materine telesne teže. Priporočljivo je povečanje telesne teže za 9 do 12 kilogramov med celotno nosečnostjo, pri čemer je potrebno upoštevati individualne razlike. Pri zelo vitkih ženskah se lahko kazalec na tehtnici brez skrbi premakne tudi več. Če pa ima ženska ob začetku nosečnosti že nekaj odvečnih kilogramov, lahko njena telesna teža med nosečnostjo poraste tudi za nekoliko manj od spodnje meje 9 kilogramov. Naraščanje telesne teže poteka v različnih obdobjih nosečnosti različno. V prvi tretjini nosečnosti nekatere ženske celo shujšajo. Od 13. tedna dalje se nosečnica zredi za okoli 250 do 300 gramov na teden. V zadnjih mesecih nosečnosti je povsem nor­malno, če se telesna teža zveča za 400 do 500 gramov na teden. Če se ženska v 10 lunarnih mesecih zredi za več kot 20 kilogramov ali manj kot 7,5 kilogramov, je možen vzrok napačna prehrana in nosečnost je bolj tvegana. Pri nosečnosti z dvojčki je normalen porast telesne teže za 16 do 20 kilogramov. Namerno hujšanje med nosečnostjo nikakor ni dovoljeno, saj uživanje nezadostne dietne hrane pomeni vnos manjše količine pomembnih hranil. S pravilno izbiro živil je mogoče do zadnjega nadzorovati telesno težo.



Telesna aktivnost med nosečnostjo

Če nosečnost poteka brez zapletov, vam še dolgo ni treba razmišljati o tem, da bi cele dneve ležali neaktivni. Izogibati se je treba le nekaterim zvrstem športa z večjim tveganjem za poškodbe (smučanje, rolkanje, kotalkanje) ali takšnim, kjer obstaja možnost trka (ekipni športi ali smučanje) ter športnim zvrstem s skoki (jahanje). Športne navdušenke v toku nosečnosti upočasnite svojo vadbo, tek nekaj kilometrov krajša pot ali pri fitnesu nekaj vaj manj in manj intenzivno.

Korak za korakom zmanjšujte dolžino teka do konca nosečnosti. Izogibajte se preobremenitvi. Srčni utrip ne sme preseči 135 do 140 utripov na minuto. Primerna oblika aktivnosti za zadnje tedne je tudi nordijska hoja s palicami, saj pri tem ni skakanja, krvni obtok pa sledi telesni obremenitvi brez nevarnosti za nosečnico in plod.

Ker so verjetno vaše dojke že pridobile na teži, je smiselno, da nosimo dober podporni nedrček.



Matične celice iz popkovnice

Pa še nekaj za bodočnost. Bodoče mamice lepo skrbijo za dobro počutje prihajajočega otročička, kot tudi za sebe. Vendar je v nosečnosti čas tudi, da razmišljate o zdravju in varnosti za otroka po porodu oziroma v prihodnosti. Zato je  vredno v času nosečnosti  razmisliti ter se dobro informirati o možnostih odvzema matičnih celic ob rojstvu otroka iz krvi popkovnice ali tkiva popkovnice ter njihovi shranitvi. Področje matičnih celic ter zdravljenje mnogih hudih bolezni z njimi je v nenehnem razvoju. Že sedaj jih uporabljajo pri zdravljenju nekaterih bolezni, kot so razne rakave bolezni, anemije, bolezni srca, poškodbe možganov, začetki novih zdravljenj so opazni pri lajšanju težav zaradi cerebralne paralize in multiple skleroze.

 

Popadki

Prvi popadki – tako imenovani predporodni popadki - skrbijo za to, da se glava pomakne proti dnu medenice. Plod je dolg povprečno od 48 do 53 cm in tehta okoli 3300 g. Posteljica tehta do ene osmine teže ploda, sama popkovnica je dolga med 50 in 100 cm. Načinov poroda in porodnišnic je v Sloveniji na voljo veliko in porodništvo je pri nas zelo strokovno nadzorovano. Zato stran skrbi in pretirano razmišljanje, kaj bo. Prepustimo se najbolj naravnemu dogodku v življenju ženske, ki pa ji za vedno spremeni njeno življenje. Postati mama je največja diploma in nikoli dokončno, a najlepše poslanstvo.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka