naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Intimna nega v času menstruacije

Nenormalne mesečne krvavitve, vmesene krvavitve, krvavi izcedki, bolečine so pogoste težave v različnih obdobjih življenja vsake ženske. Kakšna naj bo intimna nega?

Normalna menstruacija tista, kjer mesečno perilo ženska dobi med 21. in 35. dnem. Pri mladih dekletih je tja do 19. leta normalno, da so perila neredna, prepogosta, zelo redka, pri starejših od 45. leta pa postajajo krvavitve ravno tako pogoste in nepravilne zaradi prihajajoče mene po 50. letu.

Vsekakor so dobro zdravilo kontracepcijska zdravila, ki omilijo bolečine in uredijo ciklus in obenem ščitijo pred neželeno nosečnostjo.

Med predstavnicami nežnejšega spola redko srečamo tako, ki bi ji bila depilacija ali britje tuja. Vendar zaradi depilacije ali britja koža postane še bolj občutljiva in neodporna. Na ta način so ustvarjeni ugodni pogoji za pojav bakterij ali glivic, ki so običajno prisotne le v sledeh. Pojav bakterij in glivic ima za posledico izcedek, slab vonj, srbečico in nelagodje.

Da se izognemo neljubim nevšečnostim, se priporoča uporaba posebnih sredstev za intimno nego. Na kopalniški polici naj se znajdejo tekoča negovalna sredstva s pH vrednostjo okoli 3,5. Taka sredstva namreč vsebujejo mlečno kislino, ki pomaga obnoviti porušeni obrambni mehanizem zunanjega nožničnega okolja. Prav tako se z njihovo uporabo ustvarja kislo okolja – naravni pH vrednost vaginalne flore je od 4 do 4,5-, ta pa omogoča pojav koristnih bakterij kože, ter hkrati zmanjšuje možnosti za pojav neprijetnih izcedkov. Negovalna sredstva naj se uporablja med umivanjem tako, da pridejo v stik s kožo že razredčena z vodo. S pravilno nego intimnih delov telesa se preprečuje tudi nastanek ginekoloških obolenj.


Z robčki do higiene

V času mesečnega perila je nega intimnih delov telesa še posebej pomembna. A z negovalnimi sredstvi res ne gre pretiravati. Če ima dekle in ženska obilne krvavitve in ni pogojev za tuširanje, ker se nahaja bodisi v šoli in službi, so priročni robčki za intimno nego ali robčki za otroško ritko. Z njimi ob menjavi vložkov ali tamponov ter ob veliki ali mali potrebi dobro obrišemo spolovilo. Ti mokri robčki vsebujejo izvlečke kamilice, aloe vere in glicerin, so nevtralno čistilno sredstvo in so klinično testirani. Nekateri so tudi blago dišeči, tako da so nadvse primerni za nego med mesečno krvavitvijo.

 

Vložki v začetku, nato tamponi

Ali naj ženska uporablja vložke ali tampone, je stvar izbire vsake posameznice. Pomembno je, da si menjava vložke oziroma tampone dovolj pogosto. Morda je najbolj primerno,da prva dva dni uporabljamo vložke in nato tampone.

Kot alternativa tamponom in mesečnim vložkom, se je pred časom na trgu pojavila menstrualna skodelica. Narejena je iz medicinskega silikona. V v primerjavi s tamponi in vložki, katere se po uporabi odvrže, se skodelico le spere in po potrebi dezinficira. Po zatrjevanju proizvajalcev se jo lahko uporablja več let. Menstrualna skodelica ne izsuši in ne ovira nožnične naravne sposobnosti vlaženja. Uporablja se jo tako, da jo prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuuma in nožničnih mišic. Skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem.

In kaj pravi stroka o novosti? Stroka slovenskih ginekologov menstrualne skodelice ne priporoča za široko uporabo. Skromen delež žensk sicer skodelico uporablja in je z njo zadovoljnih. A vseeno menijo, da so vložki s strani čistoče in higiene še vedno boljša navada.

 

Toplo spodnje perilo in po potrebi analgetik

Marsikatera ženska v prvih dneh menstruacije občuti bolečine v spodnjem delu telesa. Takrat zaužijmo dovolj tekočine in si vedno oblečemo toplo perilo. Če so bolečine hude, je smiselno obiskati ginekologa, da ugotovita, zakaj so krvavitve tako močne ali tako boleče. Po potrebi lahko v lekarni kupimo analgetik brez recepta, ki je pravzaprav brez stranskih učinkov. Običajno zadostuje že ena tabletka. Ob zares izrazitih bolečinah pa predpiše zdravnik nesteroidne antirevmatike, ki jih je potrebno vzeti takoj ob menstruaciji. Le tedaj je bolečina najmanjša, nikakor ne čakamo,da se bolečina res izrazi, saj potem potrebujemo enkrat ali dvakrat toliko zdravil, da ne boli več.

 

Diagnostičnem centru Strah vas z veseljem sprejmemo na ginekološki pregled in ugotovimo vzroke nepravilnih krvavitev, predlagamo zdravljenje in sledimo vašemu zdravju z rednimi kontrolami.

Multimedija
30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

12.07

Poletne počitnice

Naše stranke obveščamo, da bo Diagnostični center Strah zaradi letnega dopusta od 16.7.2018  do 6. 8.2018 zaprt.

ZA INFORMACIJE IN NAROČANJE SMO V TEM ČASU DOSEGLJIVI NA NAŠEM MOBI TELEFONU: 051 636 000. Naročanje po elektronski ...

18.06

Kontracepcija v oddaji DAN. na kanalu PLANET TV 18.6.2018

Sporočamo vam, da bo dne 18.6.2018 ob 16.57 oddaja DAN. na kanalu Planet TV gostila primarij Darijo Strah in prof. Bojano Pintar, ki bosta odstirali nove možnosti zaščite pred neželeno nosečnostjo - kontracepcija.
Vabljeni k ogledu! ...

12.04

Sodelovanje s psihoterapvtom Milanom Krajncem

Začenjam strokovno sodelovanje s priznanim psihoterapevtom Milanom Krajncem. Govorila bova o tem kako rešiti podjetje in vodilne delavce, še posebej, ko pozabijo nase ter o tem kaj storiti, da zopet začutimo same sebe? Na spodnji povezavi si prebe...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka