naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Prvi pregled pri ginekologu

Prvi pregled pri ginekologu se običajno začne z usmerjenim pogovorom - anamnezo.

Splošna anamneza

Ginekolog dekle povpraša jo o njenem zdravju, ginekološkem zdravju in zdravju njene družine, ali jemlje kakšna zdravila, ali se je kdaj zdravila zaradi kakšne bolezni, bila v bolnišnici, je bila kdaj operirana, ali ima kakšno alergijo. Povpraša o družinskih boleznih (kronična in rakava obolenja), bolezni, o nepravilnem strjevanju krvi (tromboze, globoke venske tromboze in pljučna embolija).

Ginekološka anamneza

Zdravnika zanima: kdaj je bilo zadnje mesečno perilo, koliko časa je trajalo, na koliko dni se pojavlja in koliko je bila staro dekle, ko je dobilo prvo menstruacijo. Povpraša jo, ali ima kakršnekoli težave, ali je že imela spolne odnose, ali je že kdaj rodila, splavila, imela kakršnekoli težave in kdaj je bil zadnji ginekološki pregled. V času razgovora ima dekle seveda možnost, da postavi vprašanja, se posvetuje o vsem, kar jo zanima ali boli oziroma opaža nepravilnega.Nato sledi pogovor o kontracepciji. Če dekle prihaja na prvi pregled, da bi se dogovorila o kontracepciji, spolnih odnosov pa še ni imela, se bosta le pogovorila, se dogovorila in določila vrsto kontracepcije. Na pregled se bo oglasila, ko bo že nekaj časa imela spolne odnose (po 3 do 6 mesecih, najkasneje v enem letu). 

Ginekološki pregled

Poteka na ginekološkem stolu, ki je oblikovan tako, da dekle leži na hrbtu, nogi skrči, ju široko razmakne narazen in ju položi na temu položaju primerno oblikovan stol. Pomembno je, da dekle pri pregledu ne stiska mišic stegna in zadnje plati, da se s spodnjim delom telesa ne dviguje. Ob teh gibih se namreč skrčijo tudi mišice okrog nožnice in pregled lahko po nepotrebnem postane boleč.

Ginekolog najprej ugotovi, kakšna je poraščenost, kako je oblikovano zunanje spolovilo (mala, velika sramna ustna, ščegetavček, vhod v sečnico, vhod v nožnico) ter predel okrog zadnjika. Sledi pregled s spekuli (poseben inštrument, ki se vstavi v nožnico). S spekulom ginekolog razširi nožnico in si prikaže celotno steno nožnice in maternični vrat. Z materničnega vratu se odvzame PAP bris (glej članek Pap bris) s posebno oblikovanim lesenim loparčkom. Z njim popraska površino materničnega vratu, nato pa z nežno krtačko odvzame bris iz kanala materničnega vratu. Oboje razmaže na posebno stekelce. Če je potrebno, pogleda maternični vrat pod povečavo, govorimo o kolposkopiji: vrat namaže s šibko raztopino ocetne kisline, pogleda pod povečavo in opazuje bodisi zdrav videz materničnega vratu ali morda spremembe, ki lahko že pomenijo predrakavo spremenjenost.

Pri odvzemu brisa kot ob kolposkopiji nekatere ženske malo zakrvavijo, zato je lahko po ginekološkem pregledu prisotna šibka krvavitev ali krvav oziroma rjav izcedek dan ali dva. Ginekolog nato odstrani spekul iz nožnice. Sledi palpatorni (potipa) pregled notranjih spolnih organov (materničnega vratu, maternice, materničnih vezi in jajčnikov z jajcevodi). Preiskavo opravi tako, da uvede kazalec skupaj s sredincem ene roke (včasih le kazalec, če je nožnica ožja) v nožnico, z drugo roko s prsti potipa v spodnjem delu trebuha nad sramno kostjo. Med prste zgornje in spodnje roke zajame maternico in jajčnike in oceni morebitno spremenjenost ali normalno stanje.

Redkeje sledi pregled skozi črevo, ko se v zadnjik (danko) uvede prst in oceni zadnji del debelega črevesa - preko njega tudi maternico in jajčnike, ker ležijo blizu skupaj. Kadar ginekolog ugotovi posebnosti pri ginekološkem pregledu in pri določenih težavah, ki jih ženska opisuje, naredi še ginekološki ultrazvok. S posebno ginekološko sondo, ki jo uvede v nožnico, z ultrazvokom slikovno prikaže maternico, jajčnike, mehur in prostor za maternico in črevesom. Če je dekle nedolžna (virgo), jo ginekolog preko nožnice ne bo pregledal. Lahko se odloči le za pregled skozi črevo in ultrazvočno preiskavo preko trebušne stene (ne skozi nožnico).

Vsebina v sodelovanju z: Prim. Uršula Salobir Gajšek, spec. gin/por, Ginekološko porodniški oddelek, SB Celje

Spodaj smo zbrali še nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki jih imajo v zvezi s prvim pregledom naše najmlajše pacientke in njihove mame:

1. Kdaj moji hčerki priporočate prvi pregled pri ginekologu? Kako pogosto ga mora potem obiskovati?
Načeloma velja, da mlada dekleta dobijo prvo menstruacijo okoli 13 ali 14 leta starosti, nekatera prej, nekatera tudi malo pozneje, kar vse velja za normalen razvoj. Menstruacija je lahko v prvih letih zelo neredna ali boleča ali zaostane za nekaj mesecev. Lahko tudi zelo boli. Takrat je priporočeno, da dekle obišče ginekologinjo ali ginekologa. 
Ginekološki obisk s posvetom lahko dekle opravi tudi z namenom, da izve strokovne posebnosti razvijajočega se telesa, pove svoje strahove in zaupa težave strokovnjakinji ali strokovnjaku. Če še nima spolnih odnosov in ima težave, dekle lahko vseeno pregledamo, a seveda upoštevamo, da naredimo ultrazvočno preiskavo preko trebuha. Nadaljnji obiski se po potrebi dogovorijo z ginekologinjo. 


2. Katero kontracepcijo priporočate kot prvo kontracepcijo?
Pred uvedbo prve kontracepcije mora zdravnica z dekletom opraviti posvet o kontracepciji. Čeprav je dekle po navadi zdravo, ima morda kakšen družinski vzrok, da določene zaščite ne sme imeti, vedeti moramo za njene navade, tudi škodljive, kako načrtuje svoje spolno življenje, ali ima resnega fanta, ali ima morda glavobole, migrene, nepojasnjene krvavitve, kakšen je njen krvni tlak. Šele nato se zdravnica odloči, kaj bi bilo za posamezno dekle najboljše. 


3. Ali pri prvem pregledu pri ginekologu naredite tudi PAP test?
Če ima dekle že spolne odnose, je priporočljivo ob prvem pregledu seveda tudi vzeti bris materničnega vratu, ki ga imenujemo PAP test. Ko začne dekle spolno živeti, je seveda izpostavljena dejstvu, da lahko v toku naslednjih desetletij do nastopa menopavze zboli za rakom na materničnem vratu. Če se dekle in potem odrasla ženska redno udeležuje priporočenih ginekoloških pregledov (država krije sredstva za odvzem brisa na 3 leta, najboljša preventiva pa je na 1 leto, vendar je treba pregled plačati), je tveganje za hudo obliko raka maternice seveda zelo majhno.


4. Moja hčerka ima ob menstruaciji močne krče, ali priporočate obisk pri ginekologu? Spolnih odnosov še nima.
Zaradi krčev je priporočen pregled. Ker dekle še nima spolnih odnosov, naredimo ultrazvočno preiskavo preko trebuha in si pogledamo maternico in oba jajčnika. Morda obstaja kakšen anatomski vzrok za bolečine, zato lajšanje samo s tabletami proti bolečinam ni primerno, brez da bi se prepričali, kako in kaj. 


5. Moja hči je izredno sramežljiva in noče h ginekologu na pregled. Kako naj jo prepričam? 

Dekleta so velikokrat sramežljiva, saj je ginekološko področju zelo intimna stran vsake ženske. Včasih vzrok sramežljivosti in odklanjanje ginekologa morda tiči v dejstvu, da dekle ne želi mamine pomoči, da ne želi na pregled ravno zato oziroma ni pripravljena deliti svojih misli z mamo, četudi je mama tista, ki naj bi bila dekletova najboljša opora in zaupnica. Morda se tako upira postati ženska, v bistvu pa jo je strah. Priporočam vas, da poiščeta nežno zdravnico, ki si bo za prvi obisk, pa četudi je to le pogovor, lahko vzela več časa in dekletu razložila vse, kar jo zanima. 


6. Koliko moram biti stara, da lahko pridem sama na ginekološki pregled?
Na ginekološki pregled lahko pride tudi deklica oziroma dekle, ki običajno spada še k svojem pediatru. A če gre za ginekološke težave ali morda želja po uvedbi kontracepcije, je ginekologinja boljša izbira. Tako da spodnje meje za starost ni.


7. Ali lahko kontracepcijske tablete škodijo? Lahko hčerki raje svetujem uporabo kondoma? 
Najbolj smo tako strokovnjaki kot tudi verjetno starši zadovoljni, kadar vemo, da naši otroci uporabljajo zanesljivo kontracepcijo. Vse svetovne strokovne organizacije s področja kontracepcije svetujejo, da bi dekle in fant uporabila tako tabletke (redno jemanje dekleta) in vsakič tudi kondom. Pri tem mora biti za zaščito odgovoren tudi fant. Tako se zaščitimo pred neželeno zanositvijo in tudi pred vnetji, spolno prenosljivimi boleznimi in neprijetnimi posledicami. Tabletke po natančnem pregledu in posvetu, ko izberemo pravo vrsto, načeloma nimajo stranskih učinkov.


8. Včeraj je med spolnim odnosom počil kondom. Ali lahko tabletko za preprečitev nosečnosti kupim v lekarni, ali moram iti po recept h ginekologu?
Tabletko za preprečitev neželene zanositve kupimo v lekarni brez recepta. Zelo je pomembno, da vzamemo tabletko čimprej po odnosu, četudi imamo časa vsaj 72 ur. Tabletka prepreči oploditev in vgnezdenje jajčeca ter s tem nosečnost.


9. Hčerka še nima spolnih odnosov, ima pa že stalnega fanta. Ali lahko prične z jemanjem kontracepcijskih tablet pred prvim odnosom?
Najprej naj pride na ginekološki posvet in morebiten pregled, da se prepričamo, kakšno vrsto zaščite bomo strokovno svetovali. Nato pa je zelo priporočljivo, da dekle začne jemati tabletke mesec dni pred načrtovanim prvim spolnim odnosom. Idealna je sočasna uporaba kondoma.


10. Moja hči ima povečan izcedek iz nožnice in zdi se mi, da ima vnetje. Nikoli še ni bila pri ginekologu in ne vem, kam naj jo peljem. K zdravniku ali ginekologu?
Če je deklica še majhna, poiščemo pediatra ali ginekologa. Velikokrat majhne punčke v nožnico med igro lahko vtaknejo kakšen kamenček, delček igrače ali kaj podobnega. Zato se začne vnetje, povečan izcedek z neprijetnim vonjem, ki za majhno deklico res ni značilen. Ginekologinja nežno pregleda deklico ter običajno ugotovi vzrok. Če pa je hči že dekle, lahko pride do izcedka zaradi več vzrokov, morda glivičnega obolenja, bakterijske vaginoze... To so večinoma običajne stvari, ki jih znamo z terapijo uspešno odpraviti brez posledic. V takem primeru naj poišče pomoč pri ginekologinji. 

Multimedija

Pogosta vprašanja

24.02

DELOVNI ČAS

Diagnostični center STRAH bo zaprt od 26.2. do 1.3.2024. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas vsekakor pokličem nazaj, zato počakajte naš klic.Za urgentne primere nas nadomešča:&nb...

18.07

Dopust

Na dopustu smo do 31.7.2023.

V omejenem času smo dosegljivi na naši številki 051 636 000 in v čim krajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Za urgentne primere nas nadomešča Katja Milićević, dr.med. v svoji ambulanti Med-ona v Trzinu. (Tel...

01.09

September - mesec ozaveščanja o PCOS

 Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča:- hudo hormonsko neravnovesje,
- motnje menstruacije,
- neplodnost,
- poraščenost,
- presnovne motnje z debelost...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka