naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Diagnostika v ginekologiji in porodništvu

S tridimenzionalno ultrazvočno preiskavo boljše odkrivanje prirojenih napak in bolezni. Sodobni aparat omogoča natančnejše ocenjevanje razvoja ploda, odkrivanje vzrokov neplodnosti ali razširjenosti raka rodil.

Ultrazvočno valovanje pri medicinskih preiskavah deluje po načelu odbijanja ultrazvočnega valovanja kakor sonarji ladij  oziroma kakor poteka sporazumevanje netopirjev. Kadar val pride do trše stvari, kot so denimo kosti, se na ekranu zaradi odboja val ojači in prikaže kot  nekaj svetlega in ostrorobega. Nasprotno strukture, napolnjene z vodo, kot sta mehur in želodec, vidimo na zaslonu temne. S tridimenzionalno ultrazvočno napravo, ki jih je pri nas zdaj malo lahko usposobljeni strokovnjaki še bistveno lažje in hitreje opazijo, ali je bodisi s preiskovančevimi notranjimi organi bodisi s plodom pri nosečnici kaj narobe. 
Ultrazvočne preiskave v območju jakosti, ki se uporablja za pregledovanje v ginekologiji in porodništvu, ne škodujejo niti plodu niti ženski, zagotavlja dr. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva, zaposlena v Zdravstvenem domu Domžale. 
V preteklosti so bili sicer objavljeni članki o tem, da naj bi tovrstno preiskave vplivale na to, da se bo otrok rodil levičar, vendar so znanstveniki take domneve ovrgli. »Zdravniki, ki preiskujemo z ultrazvokom, se najbolj zavedamo načela, imenovanega Alare, da se plod in žensko izpostavlja najmanjši možni čas, potreben za diagnozo in se izogibamo nepotrebnemu dolgemu preiskovanju. Namen tovrstne sodobne diagnostike je predvsem nadzor nad tem, ali je z razvojem nerojenega otroka vse v redu, ne pa, da se samo zadosti želji bodočih staršev po opazovanju otročička,« je poudarila dr. Darija Strah. 

Tako sta pri   nosečnicah z majhnim tveganjem za razvoj bolezni ali pojav nepravilnosti pri plodu  predvideni dve ultrazvočni preiskavi in sicer v 8. do 12. tednu za oceno nosečnosti in vitalnosti ploda ter v 21. tednu, ko se poskuša oceniti razvoj posameznih plodovih organskih sistemov. Takrat je precej zanesljivo, če to dovoljuje lega, mogoče določiti tudi spol bodočega dojenčka. Nosečnice z večjim tveganjem se ultrazvočno sledi pogosteje, bodisi se ocenjuje stanje zaradi premajhne rasti ploda, merijo se  pretoki krvi pri materi in plodu pri sumu na zavrto rast, sledi se  nepravilna lega posteljice ali ocenjuje dolžina materničnega vratu pri sumu na grozeč prezgodnji porod. »Tridimenzionalni aparat mi omogoča natančnejšo ocenjevanje ploda in poteka razvoja. Pri pregledu morfologije v dvajsetem tednu denimo lažje pregledam okostje in notranje organe. Preprosteje na primer opazim, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom.  Kot na dlani si lahko ogledam plodov profil in lička, tudi obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba,« je razložila dr. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva, ki lahko prav zato, ker dela na tem aparatu, ki velja za enega boljših na svetovnem tržišču in je temu primerno drag, sodeluje pri mednarodni multicentrični študiji o vedenju ploda v maternici. 

»Pri tej raziskavi bi radi ugotovili, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, obrazne geste, denimo prvi nasmeh. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti ter morda ugotoviti,kdaj v nosečnosti pride do doslej še neznanega dogodka, ko nastopi cerebralna paraliza. V nasprotju z nekoč precej razširjenem, a strokovno nepravilnem mnenju, že kar nekaj časa vemo, da način poroda le v manjši meri vpliva na možgansko prizadetost,« je pojasnila dr.Strahova, ki se je s področja ultrazvočne ginekološke in porodniške diagnostike v času specializacije izpopolnjevala v londonski bolnišnici King's College Hospital School. Od leta 1999 se ukvarja s presejanjem za odkrivanje Downovega sindroma v Ambulanti za ultrazvok v nosečnosti – vsak mesec poleg svojih pacient pregleda še približno sto žensk iz vse Slovenije. Zaradi dobrih rezultatov  pri odkrivanju kromosomskih nepravilnosti ploda je lani predavala na Svetovnem kongresu za fetalno medicino v Barceloni. 
Spremljanje nosečnosti ni edino področje v ginekologiji, v katerem tridimenzionalne preiskave omogočajo boljšo diagnostiko. Pomagajo nam tudi pri odkrivanju vzrokov za neplodnost ženske, zlasti ko je ta povezana z nepravilnostjo maternice. Če je denimo maternica srčaste oblike ali je v njej majhna pregrada, utegne to biti vzrok, da ženska ne zanosi ter stanja kot sta ponavljajoči splavi ali prezgodnji porodi z zastojem rasti ploda,« je opisala zdravnica. Zaradi podrobnejšega vpogleda v to, kako globoko so se razširila rakava obolenja maternice in jajčnikov, lahko natančneje določijo, kako bodo bolezen zdravili, kakšen je najprimernejši način operacije in kakšen najverjetnejši izid. Čeprav je rak na materničnem vratu eden redkih, katerega razvoj je mogoče odkriti že zelo zgodaj s presejanjem odvzema brisa materničnega vratu in kljub državnemu programu ZORA - zgodnje odkrivanja raka na materničnem vratu, pri katerem ženske med 20 in 65 letom aktivno vabijo na pregled za odvzem  brisa, še vedno v Sloveniji za njim zboli okoli 200 žensk na leto.  Med 15 in 30 odstotkov žensk, različno po različnih delih države, se vabilom, tudi večkratnim, ne odzove. »Zato je naše znanje, dostopnost do ginekologa specialista in dobra metoda presejanja  velikokrat zaman,« ugotavlja  dr.Strahova. Raka na jajčnikih, za katere ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja, zdravniki na novo odkrijejo pri približno 180 ženskah na leto. Strokovnjaki svetujejo, naj ženske, katerih   sorodnice so  zbolele za rakom na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, saj pri njih  obstaja večje tveganje, da bodo zbolele tudi same.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka