naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Molarna nosečnost

Molarna nosečnost -mehurčasta snet je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice. Z latinskim izrazom molarno nosečnost imenujemo Mola ~ hydatidosa ('hydatid' pomeni kapljico vode, 'mola' pomeni pego). 


Štiriintridesetletna Mojca pripoveduje:

Bilo je pred dvanajstimi leti. Bila sem prvič noseča in v zgodnjih tednih me je mučila blaga jutranja slabost z občasnim bruhanjem. Iz tedna v teden mi je postajalo vse bolj slabo ne več samo zjutraj, bruhala sem tudi po obrokih in popoldne. Zgodnje preiskave krvi v nosečnosti so bile normalne, tudi voda je bila v redu. Zapletati se je začelo, ko sem opazila krvavitve, ki jih na začetku ni bilo. Čeprav je bila krvavitev majhna, nekaj kapljic do malo več izcedka, sem se po opaženem krvavenju takoj zjutraj odpravila na ginekološki pregled. Tam so napravili ultrazvok in takoj ugotovili, da se otrok ne razvija tako, kot bi se moral. Ni bilo videti razvitega zarodka, njegovih srčnih utripov, rokic, nogic. 

Kot so mi povedali, je bila vidna samo nekakšna „mehurčasta gmota“.

Da gre za molarno nosečnost, so torej ugotovili približno v 3 mesecu nosečnosti . Naredili so hormonske preiskave nosečnostnega hormona hCG, ki je bil izjemno povišan, kar se v normalni nosečnosti ne zgodi. Splav so mi sprožili še isti dan . V bolnišnici sem bila zadržana nekaj dni in seveda nenehno spraševala, kaj se dogaja. Toda zdravniki so bili z odgovori zelo skopi. Le medicinska sestra mi je povedala, da ugotavljajo ali imam rakave celice. To me je zelo potrlo in razburilo, ker nisem niti vedela, kje so te rakave celice. Navsezadnje sem bila samo noseča! Občutek sem imela, da so me pustili samo v nevednosti, strahu in obupu. Daje bila moja prva neuspela nosečnost pravzaprav nepravilnost posteljice, ki lahko v redkih primerih privede do rakastega obolenja sem izvedela kasneje, do takrat pa v nobeni literaturi nisem zasledila molarne nosečnosti. Po splavu so mi vsak teden kontrolirali nivo hCGv krvi. Omenjali so tudi transfuzijo krvi, če hormon iz moje krvi ne bi izginil. Stanje se je normaliziralo samo od sebe in dodatno zdravljenje ni bila potrebno. Ponovno nosečnost so mi vsaj eno leto strogo odsvetovali.

Zanosila sem čez tri leta in nosečnost je bila spremljana kot tvegana, torej s pričakovanimi možnimi zapleti, ki pa jih ni bilo. Potekala je normalno, tako kot tudi naslednja nosečnost. Danes imam dva zdrava otroka in tudi sama sem popolnoma zdrava. 

Že leta 1966 je prof. dr. Vito Lavrič, znameniti slovenski ginekolog in porodničar v svojem učbeniku 
molarno nosečnost opisal in jo poimenoval z našim izrazom mehurčasta snet.  


Pogostost in vzroki molarne nosečnosti 


Mojca je bila ena od 2000 nosečih žensk v Evropi, ki so imele molarno nosečnost. Podatki o pogostosti takih nosečnosti so za posamezne konce sveta različni. Molarna nosečnost je najpogostejša na območju jugovzhodne Azije in Filipinov, kjer je pojav osemkrat višji, prav tako ni redka v Mehiki. Vzroki za tako raznoliko geografsko pogostnost so za zdaj še neznanka. Tudi natančnega vzroka, kaj poleg motnje oploditve še prispeva, da se molarna nosečnost razvije, ne moremo z gotovostjo opredeliti. Pogostejša je pri nosečnicah mlajših od 20 in starejših od 40 let, pri ženskah s predhodno ugotovljeno molamo nosečnostjo, pri določenih nepravilnostih maternice in pri tistih, kjer vsakodnevni obroki vsebujejo premalo beljakovin, folne kisline in karotena. 

Popolna molarna nosečnost 


Ko se združi jajčna celica, ki vsebuje prazno jedro brez kromosornov (ali pa so ti neaktivni) z dvema semenčicama, ki prodreta vanjo in imata v svojem jedru vsaka lastno dedno zasnovo 23 parov kromosomov, nastane tako imenovana popolna molarna nosečnost, ki pomeni nevarnost za morebiten rakavi razvoj. Taka celica vsebuje 46 parov kromosornov, a vsi so pravzaprav le očetovega izvora.Tvorba oplojenega praznega jajčeca z dvema semenčicama ne vsebuje zarodka, ki normalno nastane iz notranjega sloja zarodnih celic, saj le-teh ni. Taka nosečnost vsebuje samo zunanji sloj zarodnih celic, iz katerih se normalno razvija le posteljica.

A tu se posteljica z ovoji razvija nepravilno in izloča izjemno visoko koncentracijo hormona hCG in tekočine, kar privede do slabega počutja, izjemnega bruhanja, slabosti in krvavitev pri nosečnici že v zgodnji nosečnosti. V maternici se razrašča nenormalno tkivo, ki proizvaja velike količine nosečnostnega hormona, videti pa je kot grozdasta struktura, polna različno velikih vodenih mehurčkov. Od tod slovensko poimenovanje. Nosečnost brez zarodka na videz napreduje a kmalu zaradi krvavitev ali prekomernega bruhanja posumimo, da nosečnost ne poteka normalno. 

Nepopolna oziroma delna molarna nosečnost 

Nastanek delne molame nosečnosti je drugačen. Jajčno celico, ki v jedru vsebuje 23 parov kromosomov in ima torej normalno dedno zasnovo oplodita dve semenčici, vsaka s svojo dedno zasnovo 23 kromosomov.Tako dobimo dvocelično tvorbo, ki vsebuje 69 kromosomov. Temu strokovno rečemo triploidija, kajti v zasnovi za nadaljnji razvoj so vsebovani kromosomi vseh treh celic. Delna molama nosečnost je manj nevarna od popolne, saj se nikoli rakavo ne spremeni.

V nadaljnjem razvoju, vsaj nekaj tednov ali mesecev, vidimo razvijajoči se plod in posteljico z ovoji, ki izloča hormone s tekočino. 

Delna molarna nosečnost je vsaj nekaj časa na videz popolnoma normalna. Žal skoraj v vseh primerih plod odmre zelo zgodaj. Triploidija je namreč napaka, ki je z življenjem nezdružljiva. Pride do tako imenovanega zadržanega splava. Nosečnica kmalu opazi krvavitve, vse drugo lahko poteka normalno. Krvavitev ni znak pretiranega izločanja nosečnostnega hormona iz posteljice, temveč je znak začetka splava. Nosečnostni hormon je namreč pri tej obliki lahko popolnoma v mejah normalnih vrednosti. 


Zdravljenje 

Pri popolni moli zdravljenje zahteva takojšnjo prekinitev nosečnosti. Omenili smo že, da se lahko popolna mala redko, vedar možno rakavo spremeni in zaseva v oddaljene organe, kot so pljuča, možgani, kosti in nožnica. Maternica izpraznimo s postopkom podtlaka, pod katerim s tankim inštrumentom v maternični notranjosti izsesamo vso nepravilno vsebino.Tako ostane le stena maternice, ki se v kratkem popolnoma obnovi in ženska po letu dni lahko ponovno poskuša zanositi. Še nekaj mesecev po posegu je treba skrbno spremljati raven hCG enkrat na teden oziroma do ravni, ko nivoja hormona ni več moč zaznati.

Skrbno je treba spremljati pacientko, saj se v 20 odstotkih lahko zgodi,da se raven hormona nenadoma zviša.To pomeni, da se nekje v telesu skriva ostanek, ki se lahko rakavo spremeni.Takrat posežemo po dodatnem zdravljenju. Žensko zdravimo s citostatikom metotreksatom, navadno zadostuje ena sama injekcija. Ozdravljivost je izjemno visoka. Ženski moramo ponuditi varno in zelo zanesljivo obliko kontracepcije, ki jo mora jemati vsaj eno leto. Ponovno zanositev je potrebno načrtovati šele po tem obdobju, da se izognemo vsem zapletom morebitnega ostanka nepravilne mole.

Pri delni moli je dovolj le izpraznitev maternične votline pod pod tlakom ter pregled z merjenjem hormona nosečnosti, ki je običajno zelo hitro tako neznaten, da ga ne moremo več izmeriti. Delna mola rakasto ne zaseva.

Morebitni zapleti

Molarna nosečnost je redka in njeno zdravljenje je zelo uspešno, vendar pri vsaki ženski, ki jo je imela, obstaja nevarnost ponovne razrasti in rakastega obolenja, ki mu pravimo horiokarcinom oziroma gestacijski trofoblastni horiokarcinom. Zelo je pomembno, da je ženska varno zaščitena in ne zanosi vsaj eno leto, da spremljamo nivo horionskega gonadotropina v krvi do izginotja in nato še nekajkrat na tri mesece. V primeru suma moramo natančno pregledati vse telo in tarčne organe, v katere rakavo spremenjena mola navadno zaseva. Ozdravljivost je zelo visoka, če smo le zgodnji, tako da je zdravljenje lahko uspešno. Zavedati se moramo, da je pojav ponovne molarne nosečnosti pogost, kar 1 na 100. 

Vedno je dobro, da nosečnico večkrat ultrazvočno sledimo, po porodu pa tkivno pregledamo posteljico. 
S tem se izognemo, da bi spregledali morebitno majhno žarišče nepravilno razvite posteljice, kajti zdravljenje je pri tej obliki nosečnosti izjemno uspešno in ženska ostane popolnoma zdrava. 


Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka