naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Ženska brezvoljnost - Čudežne tabletke ni

Žensk, ki jim primanjkuje spolne sle, je na svetu mnogo. Nekatere se vdajo usodo, češ da tako pač je, druge si želijo drugačnega življenja, a ne vedo, kako si pomagati, oziroma o tem ne želijo spregovoriti. Vsekakor je nadloga rešljiva, ženska pa se lahko prebudi tudi, če je upanje že davno opustila. Ključ do uspeha je iskren pogovor.

Pri obravnavi žensk pri ginekologu se zdravniki srečujejo s tremi skupinami, ki imajo težave v spolnosti, imenovane brezvoljnost. Za opisom na videz enakega stanja prepoznamo povsem drugačno dogajanje, ki žensko privede do tega, da ji spolnost ni več v užitek in da je ne dojema več kot osrečujoče.

Definicija spolnosti, kot jo označujejo psihiatri, naj bi bila krepitev lastne samozavesti in gojenje osrečujočega občutka, ki telesu in duši prinese izpolnitev.

  A zajeti toliko pomembnih drobcev, ki žensko tako v spolnosti kot v življenju resnično osrečijo, je dandanes morda nemogoče pričakovati od partnerja, ki z njo ne stke resnično globokega občutka čustvene navezanosti, zaupanja, občudovanja in prijateljske naklonjenosti. Pri delu v ginekološki ambulanti se vsak dan srečujem s tihimi obrazi, ki z očmi povejo vse; najbridkejša izkušnja pa so tiste, ki vedo za razlog – ponavadi vztrajanje v nekakovostni partnerski zvezi – in se zavedajo, da ne bo nikoli drugače. Ginekologi moramo biti dobri psihologi in poznati svoje ženske. Če se kljub pomanjkanju časa poglobimo vanje, lahko veliko storimo, a še vedno se srečujemo predvsem z dejstvom, da pacientke same od sebe ne začenjajo teme o spolnosti, razen če so zelo prizadete. Tiste, ki odkrito spregovorijo, se že vnaprej bojijo negativnega odziva, kot da bi to nekje že doživele.

Tri skupine žensk

Če bi želeli ženske s težavami brezvoljnosti opredeliti po skupinah, bi bilo smiselno začeti z njihovo starostjo. Tudi mlada dekleta so lahko brezvoljna, krivih pa je več dejavnikov. Morda jih je sram svojega »nepopolnega« telesa, skromnih sposobnosti mladih spolnih partnerjev, ki z njimi nabirajo prve življenjske izkušnje, ali nepravilno izbrane kontracepcije. Zdravniki vemo, da obstaja približno deset odstotkov uporabnic kontracepcijskih tabletk, ki jim ravno hormonska zaščita zaradi presnove v jetrih poruši naravni odziv vzburjenja, poželenja in jim celo povzroča občutek žalosti ali depresije. Po nekaj mesecih znova pridejo v ambulanto in to povedo. Navadno so pogumne, ne skrivajo težave. Ob ustrezni pomoči lahko najdemo primernejšo obliko, na primer hormonski obliž, ki manj deluje na libido.

Druga velika skupina žensk so tiste, ki jim bolezensko dogajanje v rodni dobi (vse do menopavze) »kroji« življenje. Vzroki so lahko hormonski, morda je ženska zaradi slabega delovanja ščitnice kronično utrujena, ima ledvična obolenja, redne migrene, ginekološke bolezni – endometriozo, zarastline po vnetnem dogajanju v mali medenici, lahko ima tudi vnetna črevesna obolenja, ki močno omejujejo naravno spolnost.

Kratkotrajne težave

Nekatera stanja so povsem naravna, značilna za samo določeno življenjsko obdobje, in lahko izzvenijo sama, le razumeti jih je treba in se o njih pogovoriti. V to skupino spadajo mamice po porodu. Kar 17 odstotkov jih pove, da je spolnost postala prava muka. Tožijo nad bolečinami zaradi suhosti nožnice in navajajo znake, kot da bi bile v menopavzi. Seveda imajo prav, saj ženska po porodu, če doji, hormonsko res ustreza stanju zmanjšanega estrogena v telesu. Bolezenska slika se meša z utrujenostjo zaradi skrbi za dojenčka, vse mora biti kar najboljše za mlado bitje. Na mamico pa pozabljamo, češ, saj je leto dni doma, skrbi le za dojenčka. Pojavi se občutek krivde in krog je sklenjen.

Navadno lahko z iskrenim pogovorom in kratkotrajno uporabo hormonske kreme v nožnici omilimo težave ali jih popolnoma odpravimo. Ženska po porodu je gotovo najbolj občutljiva prav v spolnosti, znova mora namreč pridobiti žensko samozavest. Telo ni več enako, ostanejo kilogrami, da o nožnici in celo težavah z zadrževanjem vode po težjem porodu niti ne govorimo. Takrat poleg zdravnika najbolj pomaga čustveno zrel, ljubeč partner, ki ji pomaga sprejeti telo, nove oblike medsebojnega odnosa in vloge v njunem življenju. Ženske, ki imajo iskreno partnersko zvezo in se zavedajo, da je otrok nadgradnja čustvovanja v življenju, imajo manj težav kot tiste, ki morajo svojo novo vlogo oblikovati ob čustveni nepodpori družine.

Recept: intimnost trikrat na teden

Tudi zdravniki opažajo, da se miselnost Slovenk o odprtem pogovoru o spolnosti vendarle spreminja. Veliko žensk jim ob prestopu v menopavzo odkrito pove o usihajoči spolni sli. Z nadomestnim hormonskih zdravljenjem jim lahko ob rednem natančnem strokovnem sledenju enkrat na leto pomagajo odpraviti navale vročine, nespečnost, depresivnost, nervoznost. Izboljšanje splošnega stanja, ko ženska ni več neprespana, se ne poti in postane družini in možu znova prijetna, že pomeni dobre možnosti za ponovno kakovostno spolnost. Največja težava je usihanje estrogena, zaradi česar postane nožnica zares suha. Boleče občevanje v tem obdobju naj bo alarm, ko se moramo odpraviti do ginekologa in mu to povedati. Spolnost ne nazadnje ni zoprna nuja, temveč življenjska radost, ki celo zavira staranje.

Če na svetu ne bi bilo toliko neizpolnjenih čustvenih želja žensk, bi bila spolnost resnično lahka stvar, okoli katere se ne bi vrtelo toliko različnih namenov, ljudi, načinov, zlorab in seveda denarja.

Čudežne tabletke ni. Ženska je zapleteno čustveno bitje.

Tudi če nam je teže v življenju, saj marsikatere stvari ne moremo odpraviti s tabletko viagre, vseeno pomislimo na to, da čudeže dela samo nekaj: pogovor, pogovor in pogovor. Laže je, če se pogovarjaš z nekom, ki te sliši in te ima rad. Pogovorite se s svojim zdravnikom.Ubčutek, da si nekomu povrnil samospoštovanje – ko ti je zaupal nekaj najglobljega, je tako za pacientko kot za zdravnika največja nagrada.

Multimedija
21.12

Bodite prijazni do sebe

V življenju vedno obstaja še ena priložnost. Kar se ni izpolnilo letos, se zgodi drugo leto. Brez novoletnih zaobljub se rojevajo nove priložnosti in nova spoznanja. A ena mora vseeno vedno biti: "Do sebe bom prijazna"!
Skupaj s sodelavc...

12.12

Boj proti HPV - Humanemu papiloma virusu

Kljub temu, da je rožnatega meseca oktobra že konec in je v polnem zamahu novembrski "Movember", ostaja HPV virus tisti sovražnik, proti kateremu se moramo boriti preko celega leta.Zato smo pripravili kotiček, kjer lahko najdete vse o HPV virusu, nje...

27.10

Krompirjeve počitnice

Obveščamo vas,
da bo Diagnostični center Strah zaradi dopusta zaprt samo v ponedeljek 30. 10. 2017. Ponovno bomo dosegljivi od četrtka, 2. 11. 2017 dalje. 

Želimo vam mirne praznične dni.

Ekipa Diagnostičnega centra Strah...

09.10

Rožnati oktober

Oktober je posvečen ne samo boju proti rakavih boleznim temveč tudi miselnosti, da je preventiva v medicini najbolj pomembna. Boj proti predrakavim in rakavim spremembah se lahko začne že v rani mladosti, še posebej pri ženskah za preprečevanje raka ...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3A, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
z licenco FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon, sre: 10.30 - 17.00,
tor, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka