naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Menstrualni krči

Vsaka ženska ima ob menstruaciji izkušnje z bolečinami. Zakaj sploh nastanejo menstrualni krči, kako nevarni so in kako jih blažiti?

Če zrelo jajčece, ki po jajcevodu pripotuje v maternico, ni oplojeno, se začne zaradi padca hormonov luščiti maternična sluznica. Nastanejo menstrualni krči, ki iz maternice iztisnejo menstrualno kri. 

Boleči cikli so ponavadi ovulatorni

Krči se pri ženskah pojavljajo različno. Pri nekaterih so manj boleči, pri drugih pa lahko povzročajo hude bolečine. Jakost krčev je odvisna od več dejavnikov. Po navadi so tisti cikli menstruacije, ki so boleči, ovulatorni. Redko, a večinoma pri vseh ženskah občasno nastanejo neovulatorni ciklusi, to pomeni, da takrat jajčece ne dozori in ni prave ovulacije. Takrat je menstruacija sicer močnejša, a neboleča, vendar na videz zastrašujoča, saj je tako obilna. Žensk ima občutek, da izgublja veliko krvi. 

Strokovni naziv za boleče krče je dismenoreja. Ponavadi trajajo 2 do 3 dneve, lahko tudi dlje, razlikujejo pa se po moči. Poleg bolečin v spodnjem delu trebuha se menstrualne bolečine lahko pojavijo tudi v bokih, spodnjem delu hrbta in notranji strani stegen. Poleg krčev pa se lahko pojavijo tudi bruhanje, driska in glavoboli.

Vzrok so tudi vnetja

Večinoma so vzroki lahko tudi bolezenska stanja, kot so endometrioza maternice ali drugih struktur v mali medenici, pojav miomov v maternici in hormonska neravnovesja, ki so pogostejša po 40. letu oziroma pri prehodu v klimakterij. Bolečine so lahko tudi zaradi vnetja v mali medenici ali same maternice, saj se takrat sproža veliko vnetnih mediatorjev, ki povzročajo tako večjo intenziteto krčev kot bolečino samo. 

Ženske, izpostavljene hujšim bolečinam 

Močnejše krče imajo ženske, ki so menstruacijo prvič dobile v zgodnjem obdobju (na primer pri enajstih letih), ženske, ki imajo menstruacijo pet ali več dni, ženske, ki še niso rodile in tiste, ki imajo čezmerno težo, ter ženske s hormonskimi motnjami.

Včasih imajo ženske po porodu manj boleče menstruacije. V mladosti so bolečine pogoste ravno zaradi večjega števila neovulatornih in ovulatornih ciklusov, po porodu pa je hormonska povezava v telesu zgrajena. Takrat je krčev manj, saj je hormonsko ravnovesje stabilno.

Kdaj je potrebna zdravniška pomoč 


Če menstrualne bolečine trajajo dlje kot ponavadi in so močnejše, je treba poiskati zdravniško pomoč. Simptomi, ki se kažejo, so tudi povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, vrtoglavica ali omedlevica. Zdravnik ali ginekolog bo na podlagi podrobnejših preiskav določil diagnozo in primerno zdravilo. 

Hudi krči lahko vodijo v neplodnost 


Večinoma so krči naravni del menstrualnega ciklusa, zato si večina žensk ne dela skrbi. V izjemnih primerih pa lahko krči vodijo do resnejših težav. Hujše bolečine se pojavijo ob bolezni endometrioza, takrat del menstrualne krvi lahko uhaja nazaj v jajcevode in od tam po mali medenici do jajčnikov, mehurja in črevesja. To vodi v brazgotinjenje, ki posledično lahko povzroči neplodnost.

Več tehnik za blažitev


Boleče krče lahko ublažimo na več načinov. S sprostitvenimi vajami, kjer se trebuh blago razteguje, in sprostitvenim dihanjem, ki je podobno kot pri popadkih, ter masažo spodnjega dela trebuha lahko krče močno ublažimo. Na manjšo bolečino vpliva tudi počitek. 

Skuhamo si lahko zeliščne čaje, najbolj pomagajo metin, kamilični in ingverjev čaj, lahko pa si pomagamo tudi s toplimi obkladki ali toplo kopeljo. 

Krče lahko omilimo tudi s prehrano. S petimi ali šestimi obroki na dan se omili nihanje sladkorja v krvi, z manjšo količino soli v krvi pa se prepreči zadrževanje vode v organizmu. Bolečinam se lahko izognemo tudi, če ne uživamo kofeina in alkohola ter ne kadimo. 

Ena od rešitev so tudi hormonske tablete ali zdravila proti bolečinam, ki se jih jemlje že pred začetkom menstruacije, nato pa še tri dneve ob krvavitvi. 

Pomaga tudi telesna dejavnost, saj se pri tem sproščajo endorfini, ki zmanjšajo bolečine.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka