naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Do kdaj odločitev za nosečnost?

Najoptimalnejši čas za rojstvo otroka je okoli 25. leta starosti, vendar se že dve desetletji starostna meja ženske, ki prvič rodi, pri nas giblje okoli 30. leta. Vzroki so v daljšem izobraževanju, želji doživeti nekaj let po opravljenem študiju brez obveznosti do morebitnega naraščaja. Vsekakor sta sedaj v ospredju nezmožnost zaposlitve in s tem zavedanje, da pogoji za družino niso ustvarjeni ali kruta, neusmiljena borba za že pridobljeno delovno mesto, ustvarjanje delovne kariere, kjer večkrat mlade ženske še vedno naletijo na močno neodobravanje ai grožnje po izgubi delovnega mesta v primeru morebitne zanositve.

A vseeno spremljamo zdravniki in sociologi tudi družbene pojave velikega števila ločitev in tudi ustvarjanje novega partnerstva, lahko tudi 10 ali celo 20 let po rojstvu prvega otroka posameznice. Zrela ženska v novem funkcionalnem razmerju želi ponovno roditi in kar nekaj jih je pri nas, ki so noseče, stare tudi do 45 let.

Mnogo strokovnjakov nima pozitivnega mnenja do poznega starševstva, saj bodo morali otroka vzdrževati dolgo časa v starost, da bo samostojen in to terja večji napor, kot v mladosti. Sama se ne želim opredeliti do takega starševstva kot neprimernega, saj sem prevečkrat videla nikoli izpolnjeno hrepenenje po otroku, neizmerno srečo zrelih ljudi, ko postanejo starši. Konec konec se moramo odločiti sami, vsekakor so prednosti zdravje, telesna aktivnost, primerna prehrana ter seveda tudi zmožnost otroku nuditi tudi finančne pogoje za odraščanje.

S kakšnimi težavami se v zadnjem času najbolj pogosto srečujejo nosečnice? Starostna meja nosečnic se povečuje. Kljub dejstvu, da so same bolj osveščene glede lastnega zdravja, se bolje prehranjujejo in so fizično aktivne, pa opažamo zdravniki porast nosečnostne sladkorne bolezni in duševnih motenj oziroma stisk, ki pa pomembno slabše vplivajo na potek nosečnosti. Zaradi strahu pred izgubo delovnega mesta nosečnica opravlja svoje delo velikokrat s težavami, ki lahko vodijo v grozeč splav ali prezgodnji porod. Kar nekaj nosečnic pa je seveda nezaposlenih in skrb finančne nezmožnosti vsekakor ni pozitivni dejavnik za rojstvo zdravega, donošenega otroka. Nekaj nosečnic pa je seveda tudi takih, ki so pretirano pozorne, želijo popolno nosečnost in popolnega otroka, Take ne sprejmejo normalnih nihanj ali manjših težav in večkrat zahtevajo drage diagnostične postopke, ki naj bi jim potrdil stanje otroka. S tem pa postane njihova nosečnost tvegana.

Do kdaj oz. koliko vztrajati z umetno oploditvijo?

V Sloveniji smo sprejeli starostno mejo posamezne ženske, ki jo vključijo v postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo, 42 let. Zdravljenje, ki je krito s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje, je zelo dobrohotno odmerjeno, kar 6 poskusov, kar velja za eno najširših pravic neplodnega para v Evropi. Še vedno velja, da ima več možnosti par, ki je sicer zdrav, nima kroničnih obolenj ali razvad kot je kajenje in da imata obadva kar se da zdrav življenjski slog brez hudih čustvenih ali telesnih stresov. Opažam pa, da kar nekaj neplodnih parov poišče pomoč v tujimi, še posebno, kadar potrebujejo podarjeno zarodno celico.

Nasvet vsem bodočim nosečnicam?

Zadnjih nekaj let beležimo na področju vodenja nosečnosti nove teste, s katerimi ugotavljamo, ali je plod zdrav ali morda nosi kromosomske nepravilnosti, revolucionarne novosti. Iz ene epruvete krvi nosečnice je moč s posebno metodo izolirati plodove kromosome in s tem z visoko verjetnostjo napovedati morebitno prisotnost najpogostejših kromosomskih nepravilnosti 7glej poglavje NIPT-nifty test/-

Seveda bi bilo najboljše za otroka, da odrašča ob mladih mamah, a starejše nosečnice imajo vedno več možnosti, da jih ginekologih do poroda pripeljemo varno in da bo otrok zdrav. Zato naj ženska posluša samo sebe, vendar se mora zavedati, da je za svoje zdravje in s tem za zdravje otroka soodgovorna tudi sama.

Multimedija
21.12

Bodite prijazni do sebe

V življenju vedno obstaja še ena priložnost. Kar se ni izpolnilo letos, se zgodi drugo leto. Brez novoletnih zaobljub se rojevajo nove priložnosti in nova spoznanja. A ena mora vseeno vedno biti: "Do sebe bom prijazna"!
Skupaj s sodelavc...

12.12

Boj proti HPV - Humanemu papiloma virusu

Kljub temu, da je rožnatega meseca oktobra že konec in je v polnem zamahu novembrski "Movember", ostaja HPV virus tisti sovražnik, proti kateremu se moramo boriti preko celega leta.Zato smo pripravili kotiček, kjer lahko najdete vse o HPV virusu, nje...

27.10

Krompirjeve počitnice

Obveščamo vas,
da bo Diagnostični center Strah zaradi dopusta zaprt samo v ponedeljek 30. 10. 2017. Ponovno bomo dosegljivi od četrtka, 2. 11. 2017 dalje. 

Želimo vam mirne praznične dni.

Ekipa Diagnostičnega centra Strah...

09.10

Rožnati oktober

Oktober je posvečen ne samo boju proti rakavih boleznim temveč tudi miselnosti, da je preventiva v medicini najbolj pomembna. Boj proti predrakavim in rakavim spremembah se lahko začne že v rani mladosti, še posebej pri ženskah za preprečevanje raka ...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3A, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
z licenco FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon, sre: 10.30 - 17.00,
tor, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka