naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Spolnost v zrelih letih

Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi bili spolno aktivnejši. Nekako pozabljamo na zrele ženske v obdobju pred in ob menopavzi, ki se začne okoli 50. leta.

Seveda takrat ženska ne potrebuje več zaščite pred neželeno nosečnostjo, saj je možnost zanjo izredno majhna. Vendar vlada splošno prepričanje, da so starejši ljudje spolno manj aktivni, z manj spolnega poželenja in vzburjenja ter  da je njihova želja po nežnosti družbeno nekako nesprejemljiva in neprimerna. Dokazano je, da je spolnost za žensko v tretjem življenjskem obdobju pomembna za krepitev njene samopodobe, samo čutenje in doživljanje pa je enako  kot pri mladih dekletih. Zvečana anksioznost in depresivna stanja, ki se zaradi stresa, strahu pred staranjem, spreminjajočega se telesa, morebitnih sočasnih bolezni, kot sta sladkorna bolezen in  povišan krvi pritisk pojavljata pogosteje, vplivata na zmanjševanje poželenja, ki bi  bilo brez omenjenih psihičnih težav povsem neokrnjeno. 

Seveda so poleg psihičnih sprememb pomembne tudi hormonske spremembe. Zaradi zmanjšane vrednosti estrogena prihaja do sprememb na spolovilu in notranjih rodilih. Nožnica postane suha, srbeča, pekoča, ženska pri odnosu  zaradi pičlega vlaženja občuti neprijetno bolečino, ki zavira spolnost. Velikokrat toži zaradi bolezenskih izcedkov,  ponavljajočih se vnetij mehurja, pekoče odvaja vodo ali je sploh več ne more zadržati. S temi težavami se srečuje in kar 15% žensk med 40. in 50. letom ter polovica vseh po 50. letu. Zdravljenje je povsem preprosto; vaginalne tabletke ali krema, ki jih vstavimo v nožnico, estradiol, ki pomladi in zdravi notranjost nožnice. Vsebuje 17 beta estradiol, zveča sposobnost vlaženja, zmanjšuje bakterijske izcedke, vnetja sečil in pomaga pri zadrževanju vode. Zdravila delujejo le lokalno, so varna, zato jih lahko uporablja večina žensk. Pomembno je vedeti, da sistemska  nadomestna hormonska terapija pri omenjenih težavah ni dovolj uspešna, kar slaba polovica žensk, ki uživajo hormone, potrebuje za popolno dobro počutje tudi lokalno terapijo, ki jo lahko uporablja dolgo časa. Težave izginejo po dveh tednih do treh mesecih. Ženska naj ginekologu omeni svoje težave, saj jih lahko uspešno zazdravimo. Tako je pot do  prijetne in osrečujoče spolnosti v zrelih letih odprta. 

Multimedija
30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

12.07

Poletne počitnice

Naše stranke obveščamo, da bo Diagnostični center Strah zaradi letnega dopusta od 16.7.2018  do 6. 8.2018 zaprt.

ZA INFORMACIJE IN NAROČANJE SMO V TEM ČASU DOSEGLJIVI NA NAŠEM MOBI TELEFONU: 051 636 000. Naročanje po elektronski ...

18.06

Kontracepcija v oddaji DAN. na kanalu PLANET TV 18.6.2018

Sporočamo vam, da bo dne 18.6.2018 ob 16.57 oddaja DAN. na kanalu Planet TV gostila primarij Darijo Strah in prof. Bojano Pintar, ki bosta odstirali nove možnosti zaščite pred neželeno nosečnostjo - kontracepcija.
Vabljeni k ogledu! ...

12.04

Sodelovanje s psihoterapvtom Milanom Krajncem

Začenjam strokovno sodelovanje s priznanim psihoterapevtom Milanom Krajncem. Govorila bova o tem kako rešiti podjetje in vodilne delavce, še posebej, ko pozabijo nase ter o tem kaj storiti, da zopet začutimo same sebe? Na spodnji povezavi si prebe...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka