naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Moška kontracepcija

V svetu živi leta 2007 1.77 milijarde otrok in mladostnikov, starih od 10 do 24 let. Predstavljajo tretjino vsega prebivalstva in največjo skupino, kar jih beležijo v zadnjem stoletju. 
Spolnost je prav gotovo vodilna življenjska aktivnost, značilna za to obdobje. Nosečnost in potomstvo naj bi skrbno načrtovali vsaj v deželah, kjer je kontracepcija široko dostopna. 

 
Še vedno vsako leto zaradi zapletov, povezanih z nosečnostjo umre več kot 600.000 mladih žensk, velik del tudi zaradi nedovoljenih in nestrokovno opravljenih prekinitev nosečnosti. Mlade ženske v revnih deželah trpijo zaradi slabokrvnosti, nenehnih nosečnosti, okužb in zapletov pri porodu. Zaščita je slabše dostopna, vendar se z načrtovanim izobraževanjem ljudi tudi glede prenosa aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni stopnja umrljivosti manjša. 

Vemo, da določen delež žensk zaradi stranskih učinkov ne prenaša nobene do sedaj znane in dostopne metode zaščite. Marsikatera opazi znatno povečanje telesne teže, kar vpliva na psihčno počutje. Pestijo jih depresije, ciklične motnje počutja, zmanjšanje spolnega poželenja, kožne alergije zaradi vnosa zaščite preko kože, krvavitve ob bakrenem vložku ali težave s kožo ob hormonskem vložku. Opisujejo pretirane krvave izcedke pri depo injekcijah in seveda se soočajo zaradi pozabljivosti ob nerednem jemanju tabletk z marsikatero neželeno zanositvijo. 
V razvitem svetu skrbno preučujejo nove hormonske možnosti kontracepcijskih metod.


Na vrsti so: moški!


Razvoj visoko zanesljivega, praktičnega in sprejemljivega hormonskega kontraceptiva za moške se vleče že tri desetletja. Prva hormonska tabletka za ženske je ugledala luč sveta pred petdesetimi leti in ustvarila seksualno revolucijo. 


Kakšno mesto naj bi zavzela moška tabletka?


Odnos moškega do hormonske zaščite so preučevali v Angliji. Tam v 30 % uporabljajo kondome, vazektomiranih je 15% moških ( v Ameriki je vazektomiranih kar 34% vseh moških), 40% žensk jemlje hormonske tabletke, 4% žensk ima vstavljen maternični vložek.
moškega do hormonske zaščite so preučevali v Angliji. Tam v 30 % uporabljajo kondome, vazektomiranih je 15% moških ( v Ameriki je vazektomiranih kar 34% vseh moških), 40% žensk jemlje hormonske tabletke, 4% žensk ima vstavljen maternični vložek. 
Med anketiranimi so vsaj enkrat uporabljali kondom v 90%, 14% jih je imeli prekinjen odnos, za tabletke je vedelo 90% vprašanih. Dve tretjini neželenih nosečnosti se je končalo s prekinitvijo zaradi nedosledne uporabe kondoma. 
Na vprašanje, ali bi se hormonsko zaščitili, je pritrdilno odgovorilo 80% moških bele in 50% moških črne rase. Ni poznana povezava mnenja o zaščiti in izobrazbi, starosti ali verskem prepričanju. Le v Indoneziji je znano, da več moških zaradi islamske vere odklanja hormonsko kontracepcijo.

Način, kako bi moški uporabljali kontracepcijo, se zdi zabaven del preiskave, resnici pa je pravzaprav zaskbljujoč: moški nikakor niso pripravljeni na injekcijsko špikanje v zadnjične mišice, čeprav bi se jim ostra milost zgodila le enkrat na 3 mesece. Raje bi vsak dan pojedli eno tabletko, seveda pod pogojem, da jim partnerka zvesto stoji ob strani z vsakodnevnim milim vzdihom: ali si pojedel tabletko, dragi.…In kaj se zgodi, če dragi že spi? 
moški nikakor niso pripravljeni na injekcijsko špikanje v zadnjične mišice, čeprav bi se jim ostra milost zgodila le enkrat na 3 mesece. Raje bi vsak dan pojedli eno tabletko, seveda pod pogojem, da jim partnerka zvesto stoji ob strani z vsakodnevnim milim vzdihom: ali si pojedel tabletko, dragi.… 


Kako zanesljiva je hormonska moška kontracepcija in kako se preizkuša?

 

Zanesljivo začne delovati šele po 3 do 4 mesecih rednega jemanja. Na začetku jemanja je potrebno narediti spermiogram in pogledati odstotek gibljivih in zdravih spermijev. Način preiskave odvrača mnoge moške, saj je treba spermiogram občasno tudi ponavljati. Po 4 msecih moramo preve po tem času normalno ploden, saj semenčice nastajo vedno znova in znova v pozno starost. 

70% moških nikakor ni pripravljeno trpeti stranske učinke kot so naraščanje telesne teže, manjši ejakulat, blage akne ali nočno znojenje. Pri preizkušanju imajo manj gibljive spermije- torej boljši učinek kontraceptiva azijci, pri belcih je bilo le dve tretjini moških z zadovoljivo blokirano semensko tekočino. Morda je vzrok različno občutljiv androgeni receptor, zato se ob testosteronu lahko dodaja dodatne progesteronske hormone, kot je npr. DMPA, ki ga poznamo v ženski kontracepciji . Le ta izhaja iz testosterona in tako dodatno vpliva na blokiranje nastanka spermijev. Tako zdravilo je že na tržišču in se uporablja za različna druga stanja tudi v Sloveniji. 

Ženska tabletka vsebuje estrogene in progesterone za blokado lastnih spolnih hormonov, ki se sproščajo v ženskem telesu. Podobno naj bi moška tabletka vsebovala tetosteron-moški spolni hormon. Tako je sedaj v fazi resnega preizkušanja 7 alfa-metil-19-nortestosteron, okrajšan kot MENT. Telo ga na ne more razgraditi v neaktiven hormon, kot se dogaja pri drugih oblikah testosterona. Kot MENT- acetat ga bo možno vstaviti pod kožo, saj je sproščanje v krvni obtok zelo dobro. Dolgotrajno bo zelo malo deloval na žlezo prostato, zato odveč pomisleki, da bo spodbujal nastanek rakavega obolenja v sami žlezi z naraščajočo starostjo moškega.

 
Za nove možnosti kontracepcije raziskujejo posamezne encime in gene, ki so odgovorni za nastanek spermijev ali so povezani z interakcijo spermija in jajčeca. Raziskave potekajo v sedanjem času šele na živalskih modelih.

Vsekakor je potrebno vedeti, da moška kontracepcija ne vpliva negativno na spolno poželenje ali ga kakorkoli manjša. Lahko se prehodno pojavi povečanje teže, blaga aknavost kože, v krvni sliki se znižuje odstotek dobrega holesterola, vendar klinično nepomembno. Vsekakor je zaščita te vrste primernejša za pare s stabilno partnersko monogamno zvezo in pri tistih parih, kjer se ženska zaradi različnih vzrokov ne more zaščititi z nobenim od razpoložljivih načinov. 

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka