naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Varna spolnost v vseh življenjskih obdobjih

Izbrani ginekolog naj bi žensko dobro poznal in ji ponudi tisto vrsto zaščite, ki je najbližja njenemu življenjskemu prepričanju, zdravstvenemu stanju, obdobju pred in po porodih, načinu življenja in želji po potomcih.
Zato naj bo oblika kontracepcije skrbno in individualno izbrana.

V Sloveniji je na voljo veliko različnih kontracepcijskih sredstev. Ženske lahko izbirajo med več kot štirinajstimi vrstami hormonskih kontracepcijskih tabletk, med bakrenim in hormonskim  materničnim obročkom, obližem, hormonskimi injekcijami, moško in žensko sterilizacijo ter bariernimi metodami kot so kondom, ženski kondom, spermicidi ali diafragma. Barierne metode so manj zanesljive, saj ob rednih spolnih odnosih v enem letu zanosi približno dvajset odstotkov žensk. 

Zelo pomembna je ocena, za katero obdobje ženske v rodnem obdobju je posamezna zaščita najboljša. Kontracepcijske tablete po nekaterih raziskavah zaradi nedosledne uporabe v prvem letu odpovejo v več kot pet odstotkih. To pomeni, da ženska v običajnem ciklusu pozabi pravočasno pojesti vsaj eno tableto. Mlada dekleta, ki so najbolj plodna, na žalost tudi največkrat pozabijo ali nepravilno uporabljajo kontracepcijo. Njim  svetujemo enostavno, vendar tudi visoko zanesljivo obliko zaščite. Ženskam po porodu svetujemo drugače. Upoštevamo dojenje, časovno opredeljeno željo po naslednjem potomcu in nov način življenja z otrokom. S pravilno zaščito odpravimo strah tako pred morebitnimi stranskimi učinki kontracepcije na novorojenčka kot pred prehitro ponovno nosečnostjo.

Vsaka ženska ali moški po petintridesetem letu se lahko odloči za sterilizacijo, ki je najzanesljivejša oblika kontracepcije. Z operativnim posegom se prekine prehodnost jajcevodov pri ženski oziroma semenovodov pri moških. Plodnost je onemogočena, samo spolno življenje in doživljanje tako moškega kot ženske pa ostaneta nespremenjena, torej neokrnjena. Za plodnost po štiridesetem letu je znano, da znatno upade, vendar je nosečnost še možna. Če je ženska  zdrava, ne kadi, ima urejen nivo holesterola in maščob v krvi, lahko jemlje hormonske tabletke do petdesetega leta starosti. Kar tretjina  jih v tem času opaža zelo neredne, močne krvavitve, ki jih lahko preprečimo s hormonskim vložkom in obenem žensko zaščitimo tudi pred neželeno nosečnostjo.

Tabletke zmanjšajo bolečine in krvavitve

Hormonske kontracepcijske tabletke glede na količino hormonov razdelimo na ultranizkodozne in nizkodozne. Vse tabletke zagotavljajo reden mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine. Vsebujejo ženska hormona estrogen in gestagen. Delujejo tako, da preprečijo mesečno ovulacijo, saj zavirajo zorenje jajčec v jajčnikih. Z zgoščevanjem sluzi v materničnem vratu preprečujejo prehod tako semenske tekočine kot tudi mikrobov in s tem ovirajo nastanek večinoma tihih okužb, ki lahko pripeljejo do težav pri zanositvi. Ob redni uporabi tabletk  v prvem letu jemanja zanosijo le dve do tri ženske. Tabletke predpiše ginekolog, splošni zdravnik ali pediater na recept za tri mesece. Ginekološki pregled pred začetkom jemanja ni obvezen. Pomembno je izključiti vse kontraindikacije, kot so na primer nepojasnjena krvavitev iz rodil, povišan krvni tlak, prebolela možganska kap ali srčni infarkt, tromboza in kajenje po petintridesetem letu starosti, bolezni jeter ali dojenje ter nosečnost. Pri vseh predpisanih tabletkah si lahko v izjemnih primerih, kot so čas dopusta, smučanja ali potovanja, uravnavate krvavitev sami. Tabletke jemljite do časa, ko želi krvavitev, saj le ta nastopi vedno približno tri do štiri dni po zaužitju zadnje tabletke. Občasno podaljšanje ciklusov ni škodljivo.

Med uporabo kontracepije nastopi le prekinitvena krvavitev, ki se pojavi zaradi padca hormonov  in ni prava menstruacija. Jajčniki mirujejo in niso aktivni, zato bi lahko letno zmanjšali število menstruacij. Novost v svetu, ki je do sedaj  najbolj preizkušena in potrjena kot varna  v Ameriki, je uporaba hormonske kontracepcije s podaljšanim jemanjem. To je uporaba hormonske kontracepcije s podaljšanim jemanjem. Namesto običajnih enaindvajset tablet mesečno in sedemdnevnem premoru, ki sledi jemanju, lahko jemljemo tabletke štiriinosemdeset dni in po 12  tednih  se pojavi krvavitev. Z jemanjem ponovno nadaljujemo tako, da se  menstruacija pojavi le štirikrat v letu. Nizkodozna zaščitna tabletka je zanesljiva, omogoča manj bolečih menstruacij, vnetij in veča udobnost zaposlene, aktivne ženske. Vsebuje hormona  etinilestradiol in levonorgestrel. V Sloveniji  tabletko s to sestavo  uporabljamo  več kot dvajset let v obliki dosedanje enomesečne zaščite. 

Ultranizkodozni obliž je na našem tržišču od lanskega leta. Vsebuje  etinilestradiol in nov hormon norelgestromin. Po učinkovitosti je enakovreden hormonski tableti. Lepi se enkrat tedensko na štiri  farmakološko enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi  proizvajalec zagotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože. Vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje kontraceptivne učinkovitosti. Zaradi drugačnega presnavljanja hormona, ki potuje skozi telo preko kože, je obliž še posebej primeren za ženske, ki imajo prebavne težave, kot bruhanje in driska ali psihične težave kot bulimija ali anoreksija, povezana z bruhanjem. Ta stanja utegnejo zmanjšati učinkovitost kontracepcijskih tablet. Obliž ne vpliva na spremembo teže. Če ženska pozabi nalepiti obliž na za to določen dan, ga lahko nadomesti z novim v dveh dneh, saj je stabilna in učinkovita raven hormonov zagotovljena polnih devet dni. 

Maternični vložek
 je izjemno primerna oblika zaščite za vse ženske, ki so že rodile in so starejše od petintridesetega leta. Običajen, bakren, zagotavlja odlično zaščito, vendar so možne obilnejše mesečne krvavitve. To lahko privede do slabokrvnosti in bolečin, povezanih s krvavitvijo. Hormonski vložek, ki ga v Sloveniji uporabljamo pet let,  zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča zelo blage in šibke menstruacije ali celo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. S svojim delovanjem tanjša sluznico v maternici, zaradi katere krvavimo, ko se ta proti koncu naravnega ciklusa začne luščiti in povzroča menstruacijo. Vložek vstavimo ginekologi ob rednem pregledu, po splavu, v prvih petih dnevih po nezaščitenem spolnem odnosu, ob prvem  pregledu po  porodu ali kadarkoli v času med dojenjem. Dojenje ni ovira, saj se v mleko izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka nima nobenega škodljivega učinka. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Učinek traja pet let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. Hormonski obroček ima poleg kontraceptivnega tudi zdravilno delovanje. Ženske po petintridesetem letu imajo več nepravilnih krvavitev,ki so lahko bolezenski znak ali prvi znanilec zgodnje menopavze.Vstavitev hormonskega obročka pomeni  zaščito in zdravljenje obenem. Vložek je moč dobiti na recept, torej ga ni več potebni plačati. 

Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi bili spolno aktivnejši.  Nekako pozabljamo na  zrele ženske v obdobju pred in ob menopavzi, ki se začne okoli petdesetega leta. Nožnica tedaj postane suha, srbeča, pekoča. Ženska pri odnosu  zaradi pičlega vlaženja občuti neprijetno bolečino, ki zavira spolnost. Velikokrat toži zaradi bolezenskih izcedkov,  ponavljajočih se vnetij mehurja,  pekoče odvaja vodo ali je sploh več ne more zadržati. S temi težavami se srečuje  kar petnajst odstotkov žensk med 40. in 50. letom, ter polovica vseh po 50. letu. Zdravljenje je povsem preprosto. Vaginalne tabletke, ki jih vstavljamo v nožnico, vsebujejo hormon 17 beta-estradiol, ki  pomladi in zdravi notranjost nožnice. Obenem zveča sposobnost vlaženja, zmanjšuje bakterijske izcedke, vnetja sečil in pomaga pri zadrževanju vode. Zdravila delujejo le lokalno, so varna, zato jih lahko uporablja večina žensk. 

Pomembno je vedeti, da sistemska  nadomestna hormonska terapija pri omenjenih težavah ni dovolj uspešna, kar slaba polovica žensk, ki uživajo hormone, potrebuje za popolno dobro počutje tudi lokalno terapijo, ki jo lahko uporablja dolgo časa.  Težave izginejo po dveh tednih do treh mesecih. Ženska naj ginekologu omeni svoje težave, saj jih lahko uspešno odpravimo. Tako je pot do  prijetne in zadovoljujoče spolnosti v zrelih letih odprta. 

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka