naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Tridimenzionalna (3D/4D) diagnostika v porodništvu in ginekologiji

S tridimenzionalno ultrazvočno preiskavo je omogočeno boljše odkrivanje prirojenih napak ploda in bolezni v ginekologiji. Ocenjevanje razvoja ploda, odkrivanje vzrokov neplodnosti ali razširjenosti raka rodil je lahko natančnejše, saj je prikaz stanja viden popolnoma drugače kot pri dvodimenzionalni (2D) preiskavi.

Ultrazvočno valovanje pri medicinskih preiskavah deluje po načelu odbijanja ultrazvočnega valovanja kakor sonarji ladij  oziroma kakor poteka sporazumevanje netopirjev. Kadar val pride do trše stvari, kot so denimo kosti, se na ekranu zaradi odboja val ojači in prikaže kot nekaj svetlega in ostrorobega. Nasprotno strukture, napolnjene z vodo, kot sta mehur in želodec, vidimo na zaslonu temne. S tridimenzionalno ultrazvočno napravo strokovnjaki lažje in hitreje opazimo, ali je bodisi s preiskovančevimi notranjimi organi bodisi s plodom pri nosečnici kaj narobe.

Ultrazvočne preiskave v območju jakosti, ki se uporablja za pregledovanje v ginekologiji in porodništvu, ne škodujejo niti plodu niti ženski. V preteklosti so bili sicer objavljeni članki o tem, da naj bi tovrstne preiskave vplivale na to, da se bo otrok rodil levičar, vendar so znanstveniki take domneve ovrgli.Zdravniki, ki preiskujemo z ultrazvokom, se najbolj zavedamo načela, imenovanega Alare, da se plod in žensko izpostavlja najmanjši možni čas, potreben za diagnozo in se izogibamo nepotrebnemu dolgemu preiskovanju. Namen tovrstne sodobne diagnostike je predvsem nadzor nad tem, ali je z razvojem nerojenega otroka vse v redu, ne pa, da se samo zadosti želji bodočih staršev po opazovanju otročička.

Tako sta pri  nosečnicah z majhnim tveganjem za razvoj bolezni ali pojav nepravilnosti pri plodu  predvideni dve ultrazvočni preiskavi in sicer v 8. do 12. tednu za oceno nosečnosti in vitalnosti ploda ter v 21. tednu, ko se poskuša oceniti razvoj posameznih plodovih organskih sistemov. Takrat je precej zanesljivo, če to dovoljuje lega, mogoče določiti tudi spol bodočega dojenčka. Nosečnice z večjim tveganjem se ultrazvočno sledi pogosteje, bodisi se ocenjuje stanje zaradi premajhne rasti ploda, merijo se  pretoki krvi pri materi in plodu pri sumu na zavrto rast, sledi se  nepravilna lega posteljice ali ocenjuje dolžina materničnega vratu pri sumu na grozeč prezgodnji porod. Tridimenzionalni aparat omogoča natančnejšo ocenjevanje ploda in poteka razvoja. Pri pregledu morfologije v drugem trimesečju lažje pregledam okostje in notranje organe. Natančneje ocenimo, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom.Tudi notranje možganske strukture je moč natančneje opredeliti kot zdrave oziroma bolezenske. Kot na dlani si lahko ogledam plodov profil in lička, tudi obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba.V svetu tečejo študije o vedenju ploda v maternici. Opazujemo, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, kakšne obrazne geste je sposoben narediti, denimo prvi nasmeh, kremženje, zehanje, pitje, odpiranje oči. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti.


Seveda je poleg medicinskega pomena 3D/4D preiskava pomembna tudi zaradi medsebojnega čustvenega navezovanja nosečnice in bodočega očeta na plod. Čustva, ki se začnejo oblikovati pri pogledu na obraz še nerojenega otročička, so neponovljiva in predstavljajo čudovito življenjsko izkušnjo, ki se nadaljuje po porodu in prvem objemu potomca.


Spremljanje nosečnosti ni edino področje v ginekologiji, v katerem tridimenzionalne preiskave omogočajo boljšo diagnostiko.Pomagajo nam tudi pri odkrivanju vzrokov za neplodnost ženske, zlasti ko je ta povezana z nepravilnostjo maternice. Če je denimo maternica srčaste oblike ali je v njej majhna pregrada, utegne to biti vzrok, da ženska ne zanosi ter stanja kot sta ponavljajoči splavi ali prezgodnji porodi z zastojem rasti ploda.


Zaradi podrobnejšega vpogleda v to, kako globoko so se razširila rakava obolenja maternice in jajčnikov, lahko natančneje določimo, kako bodo bolezen zdravili, kakšen je najprimernejši način operacije in kakšen najverjetnejši izid. Čeprav je rak na materničnem vratu eden redkih, katerega razvoj je mogoče odkriti že zelo zgodaj s presejanjem odvzema brisa materničnega vratu in kljub državnemu programu ZORA - zgodnje odkrivanja raka na materničnem vratu, pri katerem ženske med 20 in 65 letom aktivno vabijo na pregled za odvzem brisa, še vedno v Sloveniji za njim zboli okoli 200 žensk na leto. Med 15 in 30 odstotkov žensk, različno po različnih delih države, se vabilom, tudi večkratnim, ne odzove. Zato je naše znanje, dostopnost do ginekologa specialista in dobra metoda presejanja velikokrat zaman.  Raka na jajčnikih, za katere ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja, zdravniki na novo odkrijejo pri približno 180 ženskah na leto. Strokovnjaki svetujejo, naj ženske, katerih sorodnice so zbolele za rakom na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, saj pri njih obstaja večje tveganje, da bodo zbolele tudi same.

Multimedija
30.08

Skrb za zdrave dojke

Ob prihajajoči 10. obletnici Diagnostičnega centra Strah - prijazne ginekološke ambulante začenjamo z novo dejavnostjo: SKRB ZA ZDRAVE DOJKE.
Primarij Strah bo z ekipo sodelavcev kot prva v Sloveniji celostno poskrbela za zdrave dojke žensk v vse...

12.07

Poletne počitnice

Naše stranke obveščamo, da bo Diagnostični center Strah zaradi letnega dopusta od 16.7.2018  do 6. 8.2018 zaprt.

ZA INFORMACIJE IN NAROČANJE SMO V TEM ČASU DOSEGLJIVI NA NAŠEM MOBI TELEFONU: 051 636 000. Naročanje po elektronski ...

18.06

Kontracepcija v oddaji DAN. na kanalu PLANET TV 18.6.2018

Sporočamo vam, da bo dne 18.6.2018 ob 16.57 oddaja DAN. na kanalu Planet TV gostila primarij Darijo Strah in prof. Bojano Pintar, ki bosta odstirali nove možnosti zaščite pred neželeno nosečnostjo - kontracepcija.
Vabljeni k ogledu! ...

12.04

Sodelovanje s psihoterapvtom Milanom Krajncem

Začenjam strokovno sodelovanje s priznanim psihoterapevtom Milanom Krajncem. Govorila bova o tem kako rešiti podjetje in vodilne delavce, še posebej, ko pozabijo nase ter o tem kaj storiti, da zopet začutimo same sebe? Na spodnji povezavi si prebe...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka