naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Tridimenzionalna preiskava lajša odkrivanje vzroka za neplodnost ali razširjenost raka rodil

Ultrazvočna naprava pri medicinskih preiskavah deluje podobno kot sonarji ladij ali pa tako, kot se med seboj sporazumevajo netopirji – po načelu odbijanja valovanja. Ko val pride do trše stvari, denimo kosti, se za radio odboja okrepi in se na ekranu prikaže kot nekaj svetlega in ostrorobega. Nasprotno pa strukture, napolnjene z vodo, kot sta mehur in želodec, vidimo na zaslonu temne. To je dvodimenzionalna ultrazvočna preiskava.


Natančnejše prepoznavanje bolezni -3D/4D ultrazvočni pregledi


S tridimenzionalnim ultrazvočnim aparatom usposobljeni strokovnjaki veliko lažje in hitreje kot z dvodimenzionalnim opazimo nepravilnosti v ginekologiji in porodništvu. Ultrazvočne  preiskave v območju jakosti, ki se porabljajo za pregledovanje v ginekologiji in porodništvu, ne škodujejo niti plodu niti ženski. Zdravniki, ki preiskujemo z ultrazvokom, se najbolj zavedamo načela imenovanega Alare, po katerem plod in žensko izpostavljamo najkrajši možni čas, ki je potreben za diagnozo, pri čemer se izognemo nepotrebnemu dolgemu preiskovanju. Namen tovrstne diagnostike je predvsem nadzor nad razvojem nerojenega otroka, ne pa uklanjanje želji po opazovanju otročička.

Tridimenzionalna preiskava je v primerjavi z dvodimenzionalno omogoča natančnejše ocenjevanje ploda in poteka razvoja. Pri pregledu morfologije v 20.do 25. tednu denimo laže pregledamo okostje in notranje organe. Preprosteje na primer opazim, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom. Kot na dlani si lahko ogledamo plodov obraz in morebitne obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba.

Pri nosečnicah z majhnim tveganjem za razvoj o nepravilnosti pri plodu sta  predvideni dve ultrazvočni preiskavi. Prva med 8. in 12. tednom namenjena nosečnosti  in vitalnosti plodu, pri drugi v 21. tednu pa poskušajo oceniti razvoj posameznih plodovih organskih sistemov. Takrat je precej zanesljivo mogoče določiti tudi spol bodočega dojenčka, če to seveda dovoljuje njegova lega. 

Nosečnice z večjim tveganjem morajo pogosteje na ultrazvočni pregled, pri katerem specialisti ocenjujejo stanje zaradi premajhne rasti ploda, pri sumu na zavrto rast merijo pretok krvi pri materi in plodu ali pa sledijo nepravilni legi posteljice. Če sumijo, da je možen prezgodnji porod, preverijo dolžino materničnega vratu. 
 

3D/4D preiskave v ginekologiji - neplodnost, sumljiva rakava obolenja


Spremljanje nosečnosti pa ni edino področje v ginekologiji, v katerem tridimenzionalne preiskave omogočajo boljšo diagnostiko. Pomagajo nam tudi pri odkrivanju vzrokov za neplodnost ženske, zlasti ko je ta povezana s prirojeno nepravilnostjo maternice. Če je denimo maternica srčaste oblike ali je v njej pregrada, utegne biti to vzrok za prenekatero nevšečnost, da ženska ne zanosi, za ponavljajoče splave ali za prezgodnji porod z zastojem rasti ploda.

Pri rakavih obolenjih jajčnikov in maternice lahko zaradi podrobnejšega vpogleda, kako globoko se je rak razširil. Čeprav je rak na materničnem vratu eden redkih, katerega razvoj je mogoče odkriti že zelo zgodaj s presejanjem odvzema brisa materničnega vratu, pa kljub državnemu programu ZORA zgodnje odkrivanja raka na materničnem vratu, pri katerem ženske med 20. in 65. letom aktivno vabijo na redne preglede za odvzem brisa, v Sloveniji še vedno za to boleznijo zboli okoli 200 žensk na leto. Okoli 20% žensk, različno po različnih delih države, se vabilu tudi večkratnemu, ne odzove. Zato naš znanje, dostopnost do ginekologa, specialista in dobra metoda velikokrat ne privedejo do želenih rezultatov.

Raka na jajčnikih, za katerega ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja, zdravniki pri nas na novo odkrijemo pri približno 180 ženskah na leto. Strokovnjaki svetujejo, naj ženske, katerih sorodnice so imele raka na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, saj je pri njih večje tveganje, da bodo zbolele tudi same. 


MOŽGANSKA PRIZADETOST VEČINOMA NI POSLEDICA NAČINA PORODA 
Dr. Strah se je s področja ultrazvočne ginekološke in porodniške diagnostike med specializacijo izpopolnjevala v londonski bolnišnici King's College Hospital School. Od leta 1999 se ukvarja s presejanjem za odkrivanje Downovega sindroma v ambulanti za ultrazvok v nosečnosti -  vsak mesec poleg svojih pacientk pregleda še približno sto žensk iz vse Slovenije. 
Zaradi dobrih rezultatov pri odkrivanju kromosomskih nepravilnosti ploda je lani o tem predavala na 6. svetovnem kongresu za fetalno medicino v Barceloni. Prav zato, ker dela z aparatom, ki velja za enega boljših na svetovnem trgu, temu primerna pa je tudi njegova cena, sodeluje pri mednarodni multicentrični študiji o vedenju ploda v maternici. Pri tej raziskavi bi radi ugotovili, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, obrazne geste, denimo prvi nasmeh. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti ter morda ugotoviti, kdaj v nosečnosti pride do doslej še neznanega dogodka, ko nastopi cerebralna paraliza . V nasprotju z nekoč precej razširjenim, a strokovno nepravilnim mnenjem zdaj že kar nekaj časa vemo, da možganska prizadetost večinoma ni posledica načina poroda, je pojasnila dr. Strahova.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka