naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Nuhalna svetlina - kaj je to?

Nuhalna svetlina je tekočina, ki zastaja v podkožju vratu ploda v prvem trimesečju. Meritev se opravlja s pomočjo ultrazvočne preiskave, s katero lahko napovejo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti zarodka. Ob tem pregledu seveda vedno naredimo zgodnjo morfologijo ploda. 

Ultrazvočna meritev nuhalne svetline se opravi v 11. do 14. tednu nosečnosti in predstavlja temeljni presejalni pregled, ki je za nosečnico in plod popolnoma neškodljivNa pregledu določimo predvideni datum poroda, pregledamo zarodek in glede na debelino vratne svetline napovemo možnost kromosomske ali strukturne nepravilnosti.

 

Kaj pomeni povečana vratna svetlina?


Povečana vratna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske, strukturne, genetske ali srčne napake oziroma nepravilnosti ploda.

Poseben progra izračuna povišano tveganje, meja med visokim in nizkim tveganjem za plod znaša 1:300. Kadar je tveganje večje od 1:300, na primer 1:50 ali 1:100, nosečnico napotimo na biopsijo horionskih resic ali amniocentezo.

V zadnjih letih se uveljavlja takoimenovano Neizvazivno presejalno testiranje - NIPT, kjer samo z enim krvnim vzorcem nosečnice, ki ga pošljemo v tujino, lahko ovrednotimo kromosome 21., 18., 13., spolne kromosome ter nekatere mikrodelecije in izvemo spol ploda. 


Kaj če po invazivnem testu ugotovijo, da so plodovi kromosomi normalni?

Po doslej znanih podatkih v nadaljevanju nosečnosti ni večjega tveganja za prezgodnji porod, smrt ploda v maternici ali zgodnjo umrljivost dojenčka. A nosečnici moramo povedati, da obstaja tri- do sedemkrat večje tveganje za spontani splav do 20. tedna nosečnosti glede na plod nosečnice, kjer nuhalna svetlina ni povečana. Poleg tega so možne strukturne napake posameznih organskih sistemov zarodka ali zelo redka obolenja, ki jih tudi z natančnim ultrazvočnim pregledom včasih ne moremo odkriti.

Zelo priporočljivo je opraviti 3D/4D specialistično preiskavo ploda. Le ta ni rutinska morfološka preiskava, temveč usmerjena, poglobljena ocena posameznih organov ploda.

 

Kdaj nastane kromosomsko drugačen zarodek?

Kromosomsko drugačen zarodek nastane v času oploditve.Takrat je število ali sestava kromosomov spremenjena. Najpogostejše so številčne kromosomske napake, kjer je posamezen kromosom potrojen – tako nastanejo trisomije: napaka kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Pri teh treh zarodkih imamo namesto dveh parnih kromosomov kar tri.


Kako poteka meritev nuhalne svetline pri dvojčkih?

Pozorni smo, kako sta pregrajena. Plodovi s skupno posteljico in ovoji so namreč pri nadaljnjem vodenju nosečnosti mnogo bolj ogroženi, zato je pregled zgodnjega razvoja zelo pomemben. Tveganje za kromosomsko nepravilnost napovedujemo za vsakega posebej, kadar nimata skupne posteljice in ovojev. Velikokrat se namreč zgodi, da ima sumljive znake le eden od dvojčkov. Ob ultrazvočnem pregledu lahko iz materine krvi odvzamemo tudi oba hormona, vendar je delež odkritih plodov s kromosomsko nepravilnostjo manjši kot pri enoplodni nosečnosti – okoli 85 odstotkov ob 10 odstotkov lažno pozitivnih izvidov. Velja priporočilo, da se moramo pri odločitvi za invazivne preiskave predvsem opreti na velikost vratne svetline – večja je, večje je tveganje za kromosomsko nepravilnost.


Imajo nosečnice s sladkorno boleznijo večje tveganje za kromosomsko nepravilnost?

Velikost vratne svetline zarodkov pri zdravih nosečnicah se glede na nosečnice s sladkorno boleznijo tipa I, II ali nosečnostno sladkorno boleznijo ne razlikuje, torej ni večjega tveganja za kromosomsko nepravilnost. Vendar povišan krvni sladkor pred zanositvijo in v prvem trimesečju nosečnosti poveča možnost za nepravilen razvoj plodovega srca in hrbtenjače. Povečana vratna svetlina ni le znak kromosomske drugačnosti, temveč tudi morebitne srčne okvare. Zato je pregled pri teh nosečnicah zelo priporočljiv.


Zakaj je pregled še posebej priporočljiv za nosečnice, ki so zanosile v postopku umetne oploditve?

Veljavno je, da zarodki, ustvarjeni v postopku umetne oploditve, nimajo večjega tveganja za kromosomsko okvaro, razen če so bili ustvarjeni po metodi ICSI. Vemo pa, da je nosečnostni hormon beta horionski gonodotropin pri teh nosečnostih v prvem trimesečju povišan glede na naravno nosečnost. Več je tudi mnogoplodnih nosečnosti. Zato je pregled pri nosečnicah, ki so zanosile v postopku umetne oploditve, zelo priporočljiv.


V katerih primerih je pregled brezplačen?

Nosečnice do 35. leta starosti morajo pregled plačati same. Po 35. letu pregled z odvzemom nosečnostnih hormonov (dvojni hormonski test) nosečnice lahko opravijo z napotnico svojega izbranega ginekologa. V našem centru napotnico uporabimo za dvojni hormonski test. Ultrazvočni pregled in dvojni hormonski test brez doplačila lahko opravite v Porodnišnici Ljubljana, Maribor ali Postojna. 

 

Video o nuhalni svetlini si lahko ogledate na prvi strani.

Multimedija
20.09

PCT POGOJI IN NOSEČNICE

Vse naročene gospe vljudno prosimo, da pred pregledom počakajo pred ambulanto, pridemo vas iskat. NOSEČNICE: na pregled lahko pridete brez znakov akutnih obolenj z izpolnjenim vprašalnikom NIJZ, kot do sedaj. Vprašalnik lahko najdete na www. strah...

08.09

KORONA PRAVILA za obisk

Za vašo in našo varnost je potrebno, da pridete na pregled ZDRAVI ter prinesete izpolnjen VPRAŠALNIK o vašem zdravstvenem stanju. Varnostni ukrepi zahtevajo nošenje zaščitne obrazne maske v prostorih ambulante ter upoštevanje ...

05.05

Policistični jajčniki

Naj bo maj posvečen najbolj pogosti hormonski motnji pri ženskah – policističnim jajčnikom. Med nami je marsikatera, ki ima to bolezen, pa ne razume vzrokov, posledic, zdravljenja. Običajno si ginekologi vzamejo premalo časa, da bi PCO sindrom,...

02.05

CEPLJENJE NOSEČNIC PROTI COVID-19

Mnenje Združenja za perinatalno medicino Slovenije: • Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice po trenutnih podatkih dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare nenoseče ženske.  • Nosečnice niso bile vk...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Prim. DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 


NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@strah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.30 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.30 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka