naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali
25.05

Pomembnost ultrazvočne preiskave v tretjem trimesečju

Z ultrazvočnimi preiskavami v tretjem trimesečju preverimo lego, rast in razvoj ploda okoli 28. do 32. tedna nosečnosti ter kasneje, okoli 37. tedna, ko tudi odvzamemo bris vagine na streptokokno bakterijo skupine B. Ovrednotimo tudi delovanje posteljice in ocenimo količino plodovnice. Z merjenjem pretokov skozi žilo popkovnice napovemo morebitne druge zaplete do poroda. Če plod raste v skladu s pričakovanji, napovemo oceno teže ob porodu.

Dve poglavitni ugotovitvi meritev ploda v zadnjem trimesečju sta prevelika ali premajhna rast. Prevelika rast ploda, predvsem obsega trebuščka, je lahko posledica sladkorne bolezni nosečnice. Ker smo pred nekaj leti spremenili mejno vrednost krvnega sladkorja v nosečnosti – meja je 5.1 mmol/l, se zelo veliko sedanjih nosečnic sooča z dejstvom, da mora imeti zaradi višje vrednosti ugotovljenega sladkorja (ocenjujemo, da jih je okoli 18%) strožjo dieto, redne obroke s 5 kratnim merjenjem glukoze v krvi ali celo jemati insulin, da ne bi prišlo do povečae rasti ploda. Plod se namreč debeli in ob porodu ima preveliko težo, praviloma okoli 4000 g. Zato je potrebno, da nosečnico sledimo enkrat mesečno tudi ultrazvočno za oceno pravilne rasti.

V primeru ugotovljene manjše oziroma nezadostne rasti ploda moramo biti seveda še bolj pozorni, saj zaostajanje pravilnega razvoja in rasti lahko pripelje do resnih zapletov. Ker pa je tema zelo obširna, vam jo bomo predstavili v enem od bodočih prispevkov.

Utrazvočna preiskava, razen če sumimo na bolezensko stanje, nosečnicam s s strani ZZZS (zavarovalnice) sploh ne pripada. Zato ima marsikatera nosečnica svoj zadnji ultrazvočni pregled v času morfološke ocene okoli 22. tedna nosečnosti. Kljub temu, da je takšna preiskava samoplačniška, bi jo priporočili vsaki nosečnici, saj je pomembno, da vemo kaj se z otročičkom dogaja tudi v tretjem trimesečju.


Več o rasti ploda si preberite tukaj 

Več o merjenju pretokov in oceni oceni stanja ploda, pa si preberite tukaj .

darija strah
NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka