naročanje na tel.:
0590 636 00, 051 636 000ali

Tipični znaki za PCOS - fenotip A in B

Poleg centralne debelosti, napadov lakote, želje po sladkem, slabšega kontroliranja apetita, pri kroničnem poteku bolezni možnega razvoja sladkorne bolezni tipa 2, mašob v krvi, visokega pritiska je drugi tipičen znak bolezni moten menstrualni ciklus.

Menstruacije so zelo neredne, lahko se pojavijo le nekajkrat letno, stanje pripelje v resne motnje zanositve, neplodnost. Ženske zares premalo razumejo menstrualni cikel, tako zdrave kot nezdrave. Pravilna menstruacija je le tista, ki nastopi zaradi ovulacije, to pomeni, da je ženska s svojimi hormoni v ravnovesju. Letno jih mora biti več kot 10. Ogromno krvavitev pa je nepravilnih, običajno zaradi hormonskega neravnovesja. In ravno PCOS je hudo hormonsko neravnovesje. Govorimo o kronični anovulaciji - krvavitve brez ovulacij, ki so predpogoj, da ženska lahko naravno zanosi. Ženske s PCOS jih zmotno prepoznajo kot pravo menstruacijo. Vsaka, pa čeprav še tako neredna krvavitev jim je v tolažbo, saj si želijo zanositve. A zaradi povečanega testosterona in pomanjkanja progesterona zanositve ni.

Ženske se ves čas počutijo napihnjene, imajo boleče dojke, PMS ter druge motnje razpoloženja. Navajajo bolečine v trebuhu ali križu ter slabosti. Večinoma imajo zamaščena jetra, ki slabše delujejo.

Povišan testosteron je kriv tudi za ostale tipične zunanje znake, kot so močna poraščenost (hirzutizem) v predelu brade in lic, po rokah, hrbtu, na prsih in po trebuhu. Še posebej mlada dekleta so zelo stigmatizirana. Marsikatera v torbici vedno nosi s seboj pinceto, da si na skrivaj spuli močne črne dlake na obrazu, ki se pojavijo vedno znova in znova.  

Lahko se pojavi izrazito izpadanje las v šopih, ki vodi v razvoj plešavosti po moškem tipu.

Koža je mastna in se hitro začne svetiti. Nastajo zmerne do hude akne, ki jih ne moremo nadzorovati samo z nego obraza, saj je vzrok hormonski. Po koži so vidne tudi temne pigmentacije – acantosis nigricans, ki so posledica kronične inzulinske rezistence ter številni drobni pecljati polipi.

Pogosti so glavoboli in migrene.

Pojavljajo se nihanja v razpoloženju, napadi tesnobe, lahko se razvije depresija. Obstaja 5 krat večje tveganje, da razvijejo motnje hranjenja.

Spanec je moten. Pojavljajo se nočne apneje, to pomeni kratka obdobja brez dihanja s slabšo prekrvavitvijo možganov, ki so lahko nevarna. Zato so kronično utrujene. Opisujejo slabšo koncentracijo, iniciativnost, fokusiranje, upočasnjenost mišljenja. Kot nekakšen “brain fog”. Težje študirajo, v službi so lahko manj storilne.

Samopodoba je nizka, zaradi povečane teže jih družba hitro obsodi, da so lene, da se ne gibajo dovolj, da jedo preveč. So stigmatizirane po krivici, saj niso prepoznane kot resne bolnice, ki bi se morale zdraviti. In ravno to miselnost bi bilo potrebno spremeniti, družbo osvestiti, kaj je PCOS. Podobno kot pri bolnicah z endometriozo in bolečinami, ki jih ženske občutijo ves čas, a se prepogosto srečajo z dejstvom, da jim ne verjamemo. 

01.09

September - mesec ozaveščanja o PCOS

 Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča:- hudo hormonsko neravnovesje,
- motnje menstruacije,
- neplodnost,
- poraščenost,
- presnovne motnje z debelost...

05.08

LETNI DOPUST avgust 2022

Diagnostični center STRAH bo zaradi letnega dopusta od 16.8. do 22.8.2022 zaprt. Za naročanje smo dosegljivi na: 051 636 000 v omejenem času. Če se vam ne javimo takoj, vas še isti dan pokličem nazaj.Za urgentne primere nas nadome...

18.03

Marec je mesec ENDOMETRIOZE

Vsak marec je mesec osveščanja o kronični napredujoči ženski bolezni – endometriozi. Simbol zanjo je rumena pentljica, podobno, kot z roza pentljico označujemo raka na dojkah, z zeleno raka jajčnikov in s turkizno barvo drugo najbolj pogosto kronično...

NAROČITE SE NA E-NOVICE

KJE SMO?

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH
Slamnikarska cesta 3a, 1230 Domžale

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

Zasebna ginekološka ordinacija brez koncesije

Primarij DARIJA STRAH, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
licenca FMF za ultrazvočne preglede v nosečnosti in ginekologiji, licenca za ultrazvočne preglede dojk

 

NAROČANJE PO TELEFONU
+386 (0) 590 636 00
+386 (0) 51 636 000

SPLETNO NAROČANJE
narocanje@dcstrah.si
ali preko spletnega obrazca

DELOVNI ČAS
pon: 10.40 - 17.00,
tor, sre, čet, pet: 8.40 - 15.00.

© Diagnostični center Strah
Izdelava spletne strani Cloovis & Darka